Reklama

Reklama

Queen & Slim

(festivalový název)
  • USA Queen & Slim (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Malo to byť len príjemné prvé rande. Na ceste domov však afroamerickú právničku Queen (Jodie Turner-Smithová) a jej černošského spoločníka Slima (Daniel Kaluuya) zastaví policajt. Rutinná kontrola vozidla sa však rýchlo vystupňuje do neznesiteľne napätej situácie. Stačí jedna nesprávna veta a nervózny policajt Reed (Sturgill Simpson) vytiahne zbraň. Keď postrelí Queen do nohy, Slim sa na neho vrhne, v potýčke mu vytrhne zbraň a v sebaobrane policajta zastrelí. Šokovaní tým, čo sa práve stalo, obaja odchádzajú. O krátky čas zistia, že incident s policajtom zachytila ich palubná kamera a videozáznam tragickej konfrontácie sa stal virálnym. Queen a Slim sa tak nedobrovoľne stávajú symbolom afroamerickej komunity v celej Severnej Amerike, ktorá sa cíti byť obťažovaná policajnou svojvôľou a násilím. Dvojica by sa mohla vzdať polícii a zvyšok života stráviť vo väzení, ale rozhodnú sa utiecť a užiť si slobodu. Aby sa vyhli zatknutiu, zmenia svoj vzhľad a začnú sa skrývať. Dozvedia sa, že policajt, ktorého Slim zastrelil, pred dvoma rokmi zabil neozbrojeného černocha. Stretávajú ľudí, ktorí im vyjadrujú podporu a pomáhajú, ale aj takých, čo ich zradia s vidinou odmeny pol milióna dolárov. Vo vypätých situáciách Queen a Slim spoznávajú lepšie nielen jeden ruhého, ale najmä seba samých. A zrodí sa medzi nimi láska... (TV JOJ)

(více)

Recenze (18)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ďalší z rasovo ladených filmov vychádzajúcich na objednávku pomaly každý mesiac. Tí dobrí černosi na jednej strane a tí zlí policajti na strane druhej. Policajná brutalita veru, tak nám to budú vtĺkať. Pritom to bol pôvodne dobrý nápad na Bonnyho a Clydea v africkej podobe, lenže toto sa tu vôbec nedeje. Zas je to len o prázdnom vykrikovaní o rasovej diskriminácii. Ale je napríklad zaujímavé, že cez sviatky v takom Londýne zverejnili zoznam 19 najhľadanejších zločincov aj s fotkami. No ja som ústa otváral a oči mi takmer vyskočili z jamiek, aký je ten Scotland Yard rasistický. Veď predsa nie je možné, aby z 19 najvážnejších kriminálnikov Británie boli len traja belosi. Alebo je tu ešte jedna možnosť, že sa belosi medzi sebou dohodli robiť menej kriminality, aby to vyzeralo, že černosi sú ti zlí. No fuj, odporní rasisti. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Motiv svobody je vlastní každé road movie i každému filmu o psancích, ale v případě "Queen & Slim"nabývá výrazně naléhavější kontury, neboť premisou je situace, která pro část obyvatel Ameriky představuje zcela reálnou hrozbu. Lena Waithe, která koloběh násilí skvěle tematizovala již ve svém seriálovém dramatu The Chi, z výchozí situace, kdy se z obyčejných dvou lidí, kteří se zrovna poznali na večeři, stanou nedobrovolní psanci, nerozvádí do očekávatelných exploatačních či žánrových zákoutí. Ačkoli dobře pracuje s napětím pramenícím z otázky, komu hrdinové mohou důvěřovat, v prvé řadě se zaměřuje na ústřední pár samotný a na jejich postupně se rozvíjející vztah. A díky tomu ve výsledku diváci nedostanou žádné "černošské Bonnie a Clyde", jak zazní sarkasticky i ve filmu, ale právě uhrančivý a náramně stylový příspěvek do kategorie romancí na útěku, který ale není pouhou variací, nýbrž autonomním dílem navíc promlouvajícím o tragických aspektech rasového napětí v současné Americe. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Podle amerických současných hororových pohádek o rasových vztazích je vidět, že to v současné Americe pěkně vře mezi jednotlivými etniky "tavicího kotle" kultur. Muž zabije policistu v sebeobraně. Má jako námezdní dělník strach o svůj život a stane se uprchlíkem. Zde se dá dohromady se ženou, která obhajuje jako právnička zločince. Vražda byla natočena na kameru a pár se stal národním symbolem traumatu, teroru, soužení a bolesti. Film u mě vůbec nefungoval, ale byl jsem zvědavý co udělá režisér Matsoukas za chvíli. A mezi párem je slušná chemie a myslím, že většina diváků by pro ně zemřela.Také jsem si všiml, že indické Bollywoodské filmy se nyní zkracují z tří hodin na dvě a americké prodlužují na dvě a půl hodiny, což je i tento případ. Kdo dnes v uspěchané době má čas jít na tři hodiny do kina? ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se agitky, ale film ma rozhodne spravne road movie flow a zajimave postavy. Plyne to sice do ocekavaneho konce, ale ocekavany je hlavne proto, jak jsme se naucili vnimat americkou policii, o to smutnejsi to vlastne je. Libilo se mi, ze film zbytecne moc “neocernuje” belochy, ale ukazuje spis vsudepritomnou nejistotu, jak se cerni v zemi prilezitosti nohou citit na kazdem kroku. ()

Johnny.ARN odpad!

všechny recenze uživatele

Veľmi hlúpučký a čierny film, presne ako hlavní predstavitelia. Žiadne pátranie, skoro žiadne udávačky, žiadne cestné kontroly. Všade ich privítali, hrdinov. A kopu ďalších nezmyselností, čo sa tam udialo. Nepomohlo ani zvýšiť jas. ODPAD! ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Je to sice takovej klasickej festivalovej kousek, ale film svizne ubiha a hlavne, oba hlavni predstavitele jsou sympaticti. Takze se na to pohodlne kouka. Muzika za me taky uplne v pohode, takze ve finale za me prijemnej zazitek. ()

Adramelech odpad!

všechny recenze uživatele

Film ukazuje nejisté postavení bílé většiny ve Spojených státech. Policista má při konfliktu s černým spoluobčanem v zásadě dvě možnosti: buď se nechat zabít nebo zakleknout niggera jak Floyda a pak být popotahován kvůli rasismu. Podívejme se pozorněji na úvodní scénu. Řidič se dopustil dopravního přestupku, policista to viděl a následuje rutinní kontrola. Spolujezdkyně, patrně načichlá ideologií BLM, je hned od začátku na policistu drzá. Logika jejího uvažování je srozumitelná: Černý muž v Americe léta trpěl pod bičem otrokáře, a teď je nějaká bílá huba bude šikanovat kvůli dopravnímu přestupku? Líbat boty by jim ti bílí zmrdi měli! Řidič se chová trochu mírněji, ale v dané situaci také ne zcela vhodně. „Nemohl byste to urychlit?“ ptá se policisty. A řekne-li policista, aby řidič otevřel kufr vozidla, tak se ho jenom vůl zeptá proč. Takové chování naštve policistu jakéhokoliv státu. Kromě toho je třeba zohlednit, že v USA je míra kriminality výrazně vyšší než u nás a že tamní policisté jsou tomu přiměřeně drsnější. Situace se vyhrotí a chování obou účastníků silničního provozu se začne nápadně podobat tomu, co by se dalo označit za kladení odporu. Policista střelí černošku ohleduplně do stehna, přestože nestrannému divákovi musí být zřejmé, že ta ženská je kráva na zabití. Pak dojde ke rvačce mezi čmoudem a poldou a čmoud poldu zastřelí. Pěkně mu to našije do hrudníku. Zbytek filmu tvoří neomarxistická omáčka. ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Velmi jsem se obával té moderní BLM agitky a vše kolem ní spojené. Ale film nakonec překvapil a myslím, že skvěle reflektoval dnešní dění v Americe a mezi řádky sděluje, že nic není vyloženě černobílé. Ústřední dvojice je sympatická, uvěřitelná a já si jejich osudový road trip americkým Jihem bezezbytku užil. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Tak se nějak ani moc nedivím tomu zdejšímu hodnocení - aktuálních 58% je řekl bych až kam. Cosi jako druhá Thelma a Louise se rozhodně nekonalo. Trvalo nekonečné dvě hodiny a pár minut k tomu jako bonus, než ty dva černošské chudáčky ti zlí bílí policajti zastřelili, teda vlastně sprostě zavraždili dva bezbranné chudáky. Anebo trvalo nekonečné dvě hodiny a pár minut k tomu jako bonus, než ty dva šílený černý vrahy dostihla zasloužená spravedlnost a američtí policisté - vždy muži a ženy na svém místě, kteří brání rodinu a stát, jim dali, co si po právu zasloužili? Nějak se mi zdálo, že ten film neví, na kterou stranu to má vlastně hrát. Jelikož jsem to tu & tam poháněl vpřed zrychleným posuvem, nezaznamenal jsem, jestli je to "natočeno podle skutečných událostí", protože mi to přišlo tak blbý, že by to snad ani pravda být nemohla. Pět, šest dní unikají a nikdo o nich neví, nikdo po nich nejde, žádné kontroly na silnici, zátarasy, vrtulník, nic?? Přitom snad všichni černosši ve Státech o nich ví, řada z nich je potká, všichni jim pomáhají, včetně černého policajta, který hlídá dům, ve kterém jsou schovaní. Div že jim na odjezdu z garáže nezasalutoval. Divné, celkově opravdu divné a divně podané. Jsem si myslel, že tohle rasové škatulkování už tam mají vyřešený. ()

Ronee 

všechny recenze uživatele

Dvaja černosi na úteku pred zákonom. Road movie, kde sa dialógy striedajú s hádkami, zábery na krajinu s útekom. Ústredná dvojica sa stretáva náhodne cez Tinder, čo je spomenuté len na začiatku filmu. Možno by ich prvé stretnutie bolo aj posledným, keby jeden z nich nezabil belocha. Zhodou okolností je Queen právnička a má aj strýka, ktorý má pre ich čin pochopenie. ()

cernakus 

všechny recenze uživatele

Bezmoc lidí proti zrůdné fízlovské mašinérii v Americe v plné kráse. Vyvolává silné emoce a chuť jít vyzabíjet nejen všechny fízlovské zkruvence, ale i jejich zkurvené rodiny. A tak to má u těchto snímků být :-D Hlavní představitel je velmi sympatický, jeho sekundantka už tolik ne, protože vypadá jak věčně nasraná kobyla. Ale dohromady jim chemie funguje. ()

Kinison 

všechny recenze uživatele

Postupně rostoucí láska jako řemen, sympatické postavy, jisté napětí, zajímavé záběry (rozhovor v autě snímaný neklasicky zezadu; dialogy mimo záběry), sedící hudba, příběh krapet otřelý, ale jeho vývoj mě velmi bavil. Tento film mě dostal a za to dostane plný počet bodů. Ale asi budu jediný. Myslím, že zbytek bude kritizovat, že se to veze na aktuální vlně situace v USA. I když byl natočen už minulý rok. Na tančící babičku v baru budu vzpomínat dlouho :) ()

Zlty_Dodo odpad!

všechny recenze uživatele

Film oslavujúci útek černošského vraha policajta s jeho milenkou. Film podáva zrejme reálny obraz americkej spoločnosti, kde afroamerická rasistická komunita skanduje zločinu, keď je páchaný na belošskom policajtovi. ()

Troniq 

všechny recenze uživatele

Queen & Slim by mohl být odpovědí na současné nepokoje v USA, ale vzhledem ke svému vzniku o rok dříve jen dokazuje (a já věřím, že to tak ve skutečnosti je) jak vážně se v mnoha ohledech neposunula americká společnost a přístup cops. To celé podtrhuje jeden krátký, ale aspoň pro mě neskutečně trefný záběr, že na jižanských polích se toho vlastně od zrušení otroctví moc nezměnilo. Rasová tématika je zatraceně nevděčný motiv ke zpracování, ale tady se mi líbilo, že ukazuje obě strany v tom dobrém i zlém a zbytečně nesoudí. To všechno výborně nasnímáno, odehráno a mít to větší spád, možná bych šel s hodnocením ještě výš. ()

xhelmutx 

všechny recenze uživatele

nooo prvych 10 ci kolko minut bolo slubnych...potom to ale zabilo nemale mnozstvo patetickych dialogov a vyrokov ako zo self help knizky.... odkaz pre arsenala83...nabuduce smeruj tie svoje zvratky do zachodovej misy a nehadz to sem... ()

Související novinky

Nový Star Wars seriál nabírá další hvězdu

Nový Star Wars seriál nabírá další hvězdu

07.09.2022

The Acolyte, nadcházející Star Wars seriál zasazený poprvé do období dávno před prequelovou trilogií v éře tzv. High Republic, nabírá další hvězdnou posilu. K dříve oznámené Amandle Stenberg … (více)

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Reklama

Reklama