Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává za druhé světové války v Anglii. Nebeskými jezdci jsou nazýváni letci britské RAF. Proti německým fašistům v této jednotce bojují bok po boku Angličané, Kanaďané, Poláci a Čechoslováci. Film líčí dramatické příhody posádky anglického bombardovacího letounu typu Wellington, kterou tvoří Kanaďan, dva Angličané a tři Čechoslováci. Střízlivým způsobem, nesporně poznamenaným britským civilismem, vypráví o hrdinství řadových bojovníků, nečinících si nárok ani na slávu, ani na vděčnost národa. Podle slov režiséra J. Poláka měl být snímek „alespoň částečným splacením dluhu těmto lidem“. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (343)

golfista 

všechny recenze uživatele

Nádherný film o československých letcích v Anglii. Silný příběh a výborné herecké výkony z něj dělají nezapomenutelnou klasiku v českém válečném filmu. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Ať jsem se snažila sebevíc, srovnání s "Tmavomodrým světem" se prostě vyhnout nemůžu. Příběh mladých, odvážných a prostořekých československých letců ve službách RAF, jejichž životy zboří válka jako vítr domeček z karet. Díky "uvolněné" atmosféře roku vzniku se ve filmu objevují i zahraniční herci a střelec Študent se zamiluje do krásné anglické vojačky... Silný a realisticky natočený příběh s postavami, které si prostě musí získat vaše sympatie, soucítíte s nimi a prožíváte všechny nástrahy, které na ně osud přichystal. Štáb prý při natáčení neměl k dispozici jediné letadlo schopné letu, ale přesto se podařilo natočit určitě nejlepší válečný film v historie Československa i České republiky. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Houby Tmavomodrý Svět, tohle je poctivý válečný film o našich i cizích letcích za bitvy o Británii. Nechci Svěráka hanět, doba je prostě jiná a filmařina taktéž, ale bližší než love story z anglického venkova je mi bližší Polákův pohled. 90% pro jeden z klenotů českého i světového filmu. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Přesné a výstižné. Ani slovo navíc. Málokdy se během realizace jednoho filmu sejde tolik lidí na svém místě. 90% Zajímavé komentáře: kiddo, sportovec, mm13, El Loco, wayne99, lord.vader ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Máme zde spousty druhů hrdinů. Superman jako komiksový hrdina, Rambo jako akční hrdina, námořník Pepek jako kreslený hrdina, ale Nebeští jezdci jsou skuteční hrdinové. Neliší se na první pohled od nás nehrdinů. Mají své lásky, smějí se, cítí bolest, cítí strach. Hrdiny z nich dělá to, že dokázali bojovat za hodnoty, kterým se dneska hodně z nás spíše vysmívá. Doufám, že z tohoto komentáře je cítit můj obdiv k leginonářům z Anglie stejně jako já cítil obdiv z tohoto filmu k těmto Nebeským jezdcům. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Částečné uvolnění politického napětí v Československu v roce 68' přineslo úrodnou půdu i pro vznik tohoto filmu. V žádné jiné době si tohle asi nikdo ani nedovolil natočit. Souboj českých letců, ve službách anglické RAF, proti Německu je oslavou civilního hrdinství. Hrdinství takového jaké bylo. Režisér Jindřich Polák vzdává hold těm, kteří bojovali za něco, co už dnes málokdo dokáže pochopit. Po formální stránce je film našlapaný až po okraj. Jistě téměř 40 let od vzniku se na něm podepsalo poměrně silně, ale i tak zůstávají letecké souboje nebo bombardování strategických cílů stále působivé. Práce s kamerou Jana Němečka je vynikající. Ale tady v tomto filmu nejde o válčení. Jde zde o válku a hlavně o lidi v ní. Jeden charakter vedle druhého. Většina diváků si asi okamžitě zamiluje Prcka v naprosto famózním podání Jiřího Hrzána. Jeho hláškování sice vyvolá úsměv, ale přece jenom ten úsměv trošku tuhne a mrazí při pomyšlení, že všude kolem je válka. Zprvu jsem uvažoval nad tím, na kolik lze srovnat Nebeské jezdce s (o třicet let mladším) Tmavomodrým světem . Jenomže to není nejlepší nápad, protože oba vyprávějí sice o jednom, ale každý jinak a Nebeští jedzci by to navíc "prohráli" na poli formy. Nechme Svěrákům co je Svěrákovo a važme si toho, že Jindřich Polák natočil tento film. Film, který by měl vidět nejenom každý správný Čech... ()

T2 

všechny recenze uživatele

prvá polovica sa akosi hľadá nemá to nejak zvlášť výživný dej ani čo sa týka lietania ani deju okolo hlavných postáv, v druhej polovici dilmu po havárii lietadla sa to trošku dramaticky zlepší a dej konečne upúta /65%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velké (české) zklamání. Nejen od vysokého hodnocení zde na čsfd, ale také od tématu jsem očekával o hodně zajímavější film, který dokáže diváka více "připoutat" k obrazovce a nepustí ho. Bohužel skutečnost byla jiná a po chvíli se naděje rozplynula a nuda a obyčejnost snímku převálcovala moje očekávání. Naprosto mi chyběl vztah s postavami a schopnost filmu zaujmout. Přes velmi nadějné téma a možnosti jsem stejně nedostal zdaleka to, co bych si přál. Po Tobruku druhé zklamání ve velmi krátké době za sebou ... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Vrcholné dílo Jindřicha Poláka a vlastně nejlepší válečný československý film vůbec. I na uvolněný konec šedesátých let velmi odvážný snímek, byl zázrak, že se ho vůbec podařilo realizovat, vždyť přímo adoruje ideového nepřítele. V přímém srovnání s Tmavomodrým světem jasně vítězí, i když to srovnání asi není úplně spravedlivé. Jindřich Polák šel náročnější cestou - bez koprodukce a mezinárodních finančních prostředků se pokusil natočit film, pro který jsou finančně nákladné scény přímo podmínkou. Přesto se mu podařilo natočit přesvědčivé, sugestivní a strhující drama o českých pilotech působících v RAF. Šťastné bylo už obsazování rolí. Přímo životní výkon tu podává Jiří Hrzán (za zmínku stojí, že je to vedle snímku Hlídač jediná jeho role charakterní mimo jeho obvyklou škatulku komediálního herce) i Jiří Bednář, který vlastně jinou podobnou roli ani nikdy jindy nedostal. Oba hrají až překvapivě civilně, stejně jako většina ostatních. Jindřich Polák se vůbec obecně snažil vyvarovat zbytečného patosu (který zatěžuje Tmavomodrý svět) a jde cestou realistického postižení situace československých hrdinů - obyčejných chlapců a mužů... Kompozice je jednoduchá - ve filmu do sebe zapadají dvě plochy. Přesvědčivě natočené bojové scény stojí v opozitu ke scénám obyčejného života vojáků mimo službu, což je kolorit těch nejvšednějších věcí - běhání za holkami, zábavy, vtipkování, občasného pytláctví atd., do všeho ovšem neustále zasahuje všudypřítomná válka... Celý film vyvrcholí a korunuje podobenstvím vyznívající konec - scény na moři a záchranný gumový člun, v němž se střetávají sestřelený pilot RAF a pilot Luftwaffe, a kde je, na rozdíl od nebeských soubojů, nepříteli vidět do očí... Vynikající film a skutečná pocta našim válečným leteckým hrdinům... Podobné filmy: Tmavomodrý svět, Piloti, Tobruk, Muži bez křídel ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Překvapivě lidský pohled na válku se všemi pozitivy i negativy, které jen může přinést. Noční akce je sugestivní, divák hrdinům fandí do posledního dechu a každé potenciální nebezpečí ho nutí trnout nad nadcházejícím okamžikem. Všechno jde ale dolů ve chvílích, kdy se scénář pokouší o odlehčení situace a do dojemných nemocničních scén se začnou vkrádat jakési hlášky. To pak dělá z Jezdců jen vydařenou filmovou válku, ale nezapomenutelná výpověď je najednou pryč. 70% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

K diskuzi zde: Mně se Tmavomodrý svět líbil o dost víc nežli svět Nebeských jezdců. A není to jen těmi barvami a není to jen můj názor. Když to vezmeme statisticky a podíváme se na databázi IMDb, tak Svěrákův Tmavomodrý svět hodnotilo 2805 diváků (k 7.2.2009), zatímco starší Nebeské jezdce jen 90 hodnotitelů; byť celkové hodnocení je i na IMDb o něco ve prospěch Polákova filmu (7,7 ku 7,3), bude Tmavomodrý svět pro mnohem víc diváků přitažlivější. Ovšem Jirka Hrzán dokazuje, že byl pan herec. Ukázky z filmu Nebeští jezdci : http://www.youtube.com/watch?v=i6AkY1cDLcc&feature=related ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Jiří Hrzán (Prcek) ve své životní roli dokázal, že byl sice malý vzrůstem, ale za to velký herec a jeho předčasným úmrtím přišel český film o hodně. Jiří Bednář (Študent) odehrával také svoji životní roli, škoda, že už nikdy podobnou příležitost nedostal. Nejlepší film o československých letcích ve službách Anglie a další z řady nezapomenutelných klasik 60. let. I přes částečné uvolnění společenských poměrů v roce 68 je až s podivem, že se podařilo tohle drama vůbec realizovat. Perla v československé kinematografii, kterou bude těžko nějaký film s podobnou tématikou (RAF) překonávat....... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"To je hrabě z Norfolku, náš druhej pilot. My ho zaučujem, viď. Tatínek mu potom koupí bombarďák a bude lítat ve svým." Nejsem žádný hrdina, takže v bombardéru RAF za války nad mořem bych si patrně sehnal pernamentku na záchod a ostatní by museli na dvoreček. Ano, tak mizerně jsem se tam nahoře cítil, i když Prcek se mi snažil permanentně zlepšit náladu a za to jsem mu byl vděčný. A moje uši zase potěšilo když zaslechly skladbu Riders in the Sky. Taky mě zaujalo to, že pro Angličany připomíná čeština krční chorobu, což pro mě představuje holandština. Ale to je věc vkusu. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

" Že já vůl nezůstal doma, mohl jsem sedět v teple a šprtat latinský slovíčka " Nejlepší film o českých pilotech, kteří sloužili za druhé světové války v Anglii u RAF (Royal Air Force). ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tenhle film si skutečně zaslouží zařazení k k nejlepším válečným filmům vůbec. Naturalističnost, ovšem v naprosto neokázalé podobě, ne pro předvádění se, ale pro zachycení válečného života tak jak skutečně vypadá. Bez fanfár, bez velkých řečí. Žije se ze dne na den, protože skoro pokaždé se někdo nevrátí. Právě do Nebeských jezdců dokázali filmaři do puntíku přenést tu atmosféru, kterou cítíte, když čtete knihy od Bufky, Jánského, Šišky, Fajtla, Vilda. Na rozdíl od Tmavomodrého světa. Asi právě proto to působí tak autenticky a zároveň lidsky. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Černobílá šedesátková depka o čemkoliv je přímo moje krevní skupina. A tohle byla věru depka. Film nevykřikuje !hleďte na příkoří! a právě kvůli tomu vyznívá stokrát naléhavěji. Naléhavěji než co? No naléhavěji než kdyby vykřikoval, ale asi to taky řeknu, naléhavěji než Tmavomodrý svět. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hodně silné válečné drama. Nechybí mu nic; sympatičtí hrdinové, kterým divák začne hned fandit (Pavel a Prcek), napětí, zvraty, emoce, láska (btw, až po zhlédnutí filmu jsem si všiml, že krásná představitelka Patricie není Britka, jakože byla ve své roli velmi přesvědčivá), humor (zvláště při střetu češtiny a angličtiny) a sice smutný, leč dobře udělaný konec (který navíc vyznívá jako jeden velký paradox). Tmavomodrý svět měl v době svého vzniku k dispozici lepší filmové technologie, takže těžko ho s Nebeskými jezdci srovnávat, v každém případě oba 2 jsou to 5* filmy, kterými se může česká kinematografie opravdu pyšnit. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Patos postrádající pocta hrstce, které vděčí takové mnoho. Československá "Memphis Belle“ s výborným "Prckem“ Hrzánem v hlavní roli, jehož kadence hlášek je hodna předního střelce bombardéru Wellington. Ač téměř bez konverzace, vydávají poslední minuty v záchranném člunu silnou výpověď o marnosti války za sto válečných filmů dohromady. ()

Související novinky

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama