Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává za druhé světové války v Anglii. Nebeskými jezdci jsou nazýváni letci britské RAF. Proti německým fašistům v této jednotce bojují bok po boku Angličané, Kanaďané, Poláci a Čechoslováci. Film líčí dramatické příhody posádky anglického bombardovacího letounu typu Wellington, kterou tvoří Kanaďan, dva Angličané a tři Čechoslováci. Střízlivým způsobem, nesporně poznamenaným britským civilismem, vypráví o hrdinství řadových bojovníků, nečinících si nárok ani na slávu, ani na vděčnost národa. Podle slov režiséra J. Poláka měl být snímek „alespoň částečným splacením dluhu těmto lidem“. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (343)

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Proč se u nás i v dnešní době netočí podobné filmy, namísto toho to jsou samé braky - komedie s infantilním humorem apod. Nebeští jezdci to je válečné drama v pravém slova smyslu. Film s noblesou a skvělými herci, může se to někomu zdát fádní, ale tohle je film o válce, žádné hrdinské činy, jen se každý chová tak, jak by se skutečně zachoval. To je právě to, co se v dnešní době netočí a když se to natočí je z toho každý paf. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jo, mně se to tedy rozhodně líbilo. Zajímavý příběh o českých letcích ve službách spojeného království. Nádherná ústřední hudba. Zajímavé herecké seskupení. Slušně zahráno. Vzhledem k roku 1968 až nebývale pěkná herečka a méně než ucházející efekty, o které tu však rohodně nejde. Myslím, že je trošku škoda, že manžel Jany Novákové byl údajně mírný žárlivec a ukončil její nejenom hereckou kariéru dříve než stihla pořádně začít. Mně se v tomhle filmu líbila velmi. Nějak se mi bohužel nepodařilo docílit nějakých emocí, což považuji za mírné zklamání. Svoje hodnocení bych viděl někde kolem 3*, ale takových těch lepších. P.S. Možná hodnocení časem zvýším až se mi film usadí. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Určite jeden z top československých vojnových filmov, ktorý svojmu úspechu, popularite a nespornej kvalite vďačí hlavne svojim tvorcom a ich realistickému prístupu k danej téme. Film síce nezdobia akčné scény, aj keď ich tu pár je, ale dokonale zoznámenie s posádkou, lietadlom, každým detailom a hlavne úlohou každého na palube. Najviac mi sedelo, že vo filme každý príslušník národa hovorí svojim jazykom. Všetci sa snažia porozumieť si ako sa dá a často sa tu strieda čeština, slovenčina, angličtina, poľština i nemčina. Práve záverečná scéna so zostreleným nemeckým vojakom je jedna z naj. Porovnávanie Tmavomodrého sveta s týmto starším kultom je na mieste, pretože dej je veľmi podobný, ale Svěrák jeho kvality prekonať nedokázal. Rozmýšľal som nad plným hodnotením, ale ušlo mu len pre absenciu nejakej poctivej akčnej scény. Inak veľmi dobrý film. 80%. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Jiří Hrzán (Prcek) ve své životní roli dokázal, že byl sice malý vzrůstem, ale za to velký herec a jeho předčasným úmrtím přišel český film o hodně. Jiří Bednář (Študent) odehrával také svoji životní roli, škoda, že už nikdy podobnou příležitost nedostal. Nejlepší film o československých letcích ve službách Anglie a další z řady nezapomenutelných klasik 60. let. I přes částečné uvolnění společenských poměrů v roce 68 je až s podivem, že se podařilo tohle drama vůbec realizovat. Perla v československé kinematografii, kterou bude těžko nějaký film s podobnou tématikou (RAF) překonávat....... ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Československá válečná kinematografie nám naskýtá pohled na toto období skutečně ze všech možných stran. Zde ovšem téma překonává vše doposud natočené. Téma zakázané, téma tabuizované. Polákův protest a volání po záslužné úctě československých válečných letců ve službách královského letectva. Anglo - česká atmosféra, radovánky za těžkých časů i drsné drámo. Jedna z životních příležitostí Jiřího Hrzána potvrdit svou hereckou univerzálnost. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (35)

  • Film se hrál nějaký čas, než ho komunistická normalizace uvrhla na dlouhou dobu do trezoru. (RadimFišer)
  • Premiéra filmu vyšla na rok 1968, ale kvůli místním událostem se posunula o měsíc později, než se původně zamýšlelo. (RadimFišer)
  • Když leží „študent“ v nemocnici a je vyznamenáván, přijede na vozíku raněný voják a volá sestru. Prý je ten stíhač nechce pustit dovnitř. Ale jak je mohl pustit dovnitř, když byl v pokoji zamčen?! Přitom je jasné, že pacienti klíče nemají. Takže poznámka, že je nechce pustit dovnitř, je logický nesmysl, protože všichni museli vědět, že dveře zamyká sestra a tedy i kdyby je chtěl pustit, nemohl by... (pjotri)

Související novinky

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama