Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává za druhé světové války v Anglii. Nebeskými jezdci jsou nazýváni letci britské RAF. Proti německým fašistům v této jednotce bojují bok po boku Angličané, Kanaďané, Poláci a Čechoslováci. Film líčí dramatické příhody posádky anglického bombardovacího letounu typu Wellington, kterou tvoří Kanaďan, dva Angličané a tři Čechoslováci. Střízlivým způsobem, nesporně poznamenaným britským civilismem, vypráví o hrdinství řadových bojovníků, nečinících si nárok ani na slávu, ani na vděčnost národa. Podle slov režiséra J. Poláka měl být snímek „alespoň částečným splacením dluhu těmto lidem“. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (343)

Falko 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu skutocne skvely film. Dnes som sa pri par scenach trosku nudil, ale nemozem dat menej, ako 4 hviezdicky, pretoze reziser z tohto filmu urobil maly zazrak, ze dokazal natocit film a pritom nemal k dispozicii ani jedno funkcne lietadlo. Herecke vykony tiez perfektne, obrovska skoda, ze takyto film musel byt dlho v trezore... 17.06.2009 ______ Jiří Bednář - (Študent) +++ Jiří Hrzán - (Prcek) +++ Svatopluk Matyáš - (Pavel) +++ Elsie Randolph - (Sestra Hendersonová) +++ Joan Seton - (Paní Watkinsonová) +++ Charles Cameron - (Bradley) +++ Jana Nováková - (Patricia) +++ Winston Chrislock - (Tommy) +++ Vojtěch Holý - (George) +++ Ivan Krajíček - (mechanik) +++ Hudba: Evžen Illín +++ ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Hele, ta se tváří jak sádrovej pstruh a přitom se celá klepe.." - "Prcku, prosim tě !!" - "Ale vždyť vona mi nerozumí ani slovo !! Že ne ?? No, vidiš !!" ;) Naprosto skvostný Jiří Hrzán, byť osobně si myslím, že svou životní roli si odehrál v silně nedoceněném Hlídači Ivana Renče, ve filmové poctě, v běžném výkladu slova nezvykle velmi civilní a na svoji dobu syrové - Ten kontrast, který vytváří Svěrákův Tmavomodrý svět, vypadá až propastně !! - českým letcům režiséra Jindřicha Poláka, i pro něhož platí Nebeští jezdci za velmi atypický snímek v rámci vlastní filmografie, nicméně se dá bez diskuze rozhodně mluvit o režisérově vrcholu.. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hodně silné válečné drama. Nechybí mu nic; sympatičtí hrdinové, kterým divák začne hned fandit (Pavel a Prcek), napětí, zvraty, emoce, láska (btw, až po zhlédnutí filmu jsem si všiml, že krásná představitelka Patricie není Britka, jakože byla ve své roli velmi přesvědčivá), humor (zvláště při střetu češtiny a angličtiny) a sice smutný, leč dobře udělaný konec (který navíc vyznívá jako jeden velký paradox). Tmavomodrý svět měl v době svého vzniku k dispozici lepší filmové technologie, takže těžko ho s Nebeskými jezdci srovnávat, v každém případě oba 2 jsou to 5* filmy, kterými se může česká kinematografie opravdu pyšnit. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Myslím, že se nevyhnu srovnání se Svěrákovým Tmavomodrým světem. Ten je totiž o stupínek horší. Proč? Především se Poláčkovi (narozdíl od Svěráka) nepodařilo naše letce v RAF zesměšnit. Film je opravdovou nefalšovanou poctou našim pilotům. Hrzán je jednoznačně hvězdou filmu a díky němu jsem se v první polovině pěkně nasmál. Ve druhé polovině mi ale úsměv z tváře zmizel. Když si v nemocnici jeden z našich pilotů, kterému ohořel obličej, sundal roušku a odhalil tak tvář bez rtů, nadzvedl se mi žaludek. Poslední záběr filmu, kdy spolu Čech a Němec společně sedí v záchranném člunu, je opravdu to nej, co tenhle film nabízí (a Svěrákův nemá). ()

sud 

všechny recenze uživatele

Hodněkrát jsem četl, že "Nebeští jezdci" jsou nejlepší český válečný film. Já bych šel ještě dál - "Nebeští jezdci" jsou jedním z nejlepších světových filmů a jeden z mých tří nejoblíbenějších v žánru (spolu s "Mostem přes řeku Kwai" a "Mostem u Remagenu"). Jindřich Polák nám v úsporné stopáži nedovolí se ani na chvilinku nudit, naopak. Scéna s odhrnováním roušky je snad tou nejnaturalističtější, kterou jsem ve válečném filmu viděl (kam se hrabou střeva z pláže Omaha ze "Zachraňte vojína Ryana") a závěr ve člunu je jednou z nejsmutnějších filmových scén. Vlastně jediný důstojný pomník našim letcům RAF (nepočítám-li "Hřbitov pro cizince", ten je přeci jen kapánek o něčem jiném). "Nebeští jezdci" - jeden z našich nejsvětovějších filmů s životní rolí Jiřího Hrzána. 100%. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (35)

  • Předlohou scénáře byl román Filipa Jánského, přímého účastníka bojů o Anglii. (PaRi)
  • Při stylizaci popálenin pomáhali a radili místní čeští doktoři z centra popálenin. (RadimFišer)
  • Filmári nemali dostatok prostriedkov pre veľkolepé bojové sekvencie, pomohlo im Vojenské múzeum v Londýne. To poskytlo autentické zábery stíhačiek a českí filmári dostali povolenie odísť natáčať v troch ľuďoch do Brookwoodu. (Raccoon.city)

Související novinky

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama