Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká špionážní centrála umístěná v Západním Německu má zájem o informace týkající se československých obchodních aktivit na Středním východě. Agent Rudolf Karlík vytváří v Praze síť svých spolupracovníků... (oficiální text distributora)

Recenze (43)

Tosim odpad!

všechny recenze uživatele

Samá špionáž, téměř vše víme už od začátku, mravenčí tempo vyprávění, skoro nulové napětí. Nuda k posrání. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení. S ohledem na fakt, že se jedná o špionážku, absolutně nevadí, že parchant ze západní rozvědky má za úkol rozvrátit naš vzkvétající socialistický obchod a naše tajná policie brání co se dá. Film nabízi mnoho z mého pohledu směšných momentů. Například, když západní agent hned na začátku vybalí v Ústí vysílačku a začne vysílat do západního Německa, jako by se nechumelilo, samozřejmě bdělý socialistický mužíček nikdy nespí a chrání mír mezi národy a tak vysílání západního zlořáda okamžitě odhálí a pátračka může začít. Další sranda je, že agenti naši tajný policie jsou zde vykresleni jako největší dobráci na světě. Hlavni hrdina vypadá spíš jako Pepík co si odskočil do kantýny na držkovku, než jako představitel organizace před kterou se třásla celá země, ale jak říkám v pohodě. Tady jde čistě o napětí a dramatické situace a těch jsem se dočkal, hlavně v závěru byla pěkná gradačka a večerní honička před osvětleným logem ČKD je vskutku gurmánský nášup. Západní agent se mě líbil, skutečně svině na první pohled. Radovan Lukavský se mě do role nějak nehodil, měl jsem pocit, jako kdyby ho to blbnutí s agentama ani nebavilo. Přišel dramaticky se zatvářil a zase zmizel, škoda, protože tohle rozhodně žádnej opruz není. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Dobrý kriminální-špionážní film s celkem slušnou zápletkou.Napínavý boj mezi tehdejšími bezpečnostními orgány proti kapitalistické špionáži-dobová charekteristika titulu který v časech naprostého nedostatku dobrodružných žánrů(i tenkrát spřátelené kinematografie vyráběli podobné filmy zcela mimořádně).Docela rád bych zas někdy tento snímek rád viděl.A nebyl bych určitě sám.Byl to Polákův druhý celovečerní film a tímto filmem se určitě minul svému pozdějšímu filmovému žánru.Až na pár vyjímek třeba Nebeští jezdci.To co točil později bylo už ůplně o něčem jiném.Pozn.Film získal v roce 1961 zvláštní cenu jako nejůspěšnější film v anketě filmového diváka(IV.FČSF Košice).3,5/5. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Soudruzi tvrdí, že jde o potíže diverze organizované během přepravy." Tak na to je třeba nasadit nejmodernější techniku - čidla, foťáky, telefony, vysílačky a dokonce i kameru. Tady nám žádnej imperislistickej šmejd nebude rozvracet socialismus. O to tu vlastně nejde. On nám ten šmejd chtěl narušit obchodní vztahy se Středním východem. Však oni si na něj soudruzi z Pátýho oddělení posvítí. Já jsem jim celou dobu věřil a to rozkrejvání sítě podvratnejch živlů mě docela bavilo. Zejména když se Potoky střídaly za padouchovou řití a Řeka to všechno koordinovala. Jó tenkrát jsem se ještě cejtil v bezpečí za ostnatým drátem. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Herec kádrově pevných soudruhů Lukavský se jako vždy dá na tu správnou stranu a pomůže soudruhům rozvědčíkům odhalit diverzní skupinu. Hloupoučký scénář měl štěstí na jediného československého režiséra, který opravdu uměl natočit akci se šmrncem noiru. Ale ani Polákovo umění nedokázalo z téhle pofidérní záležitosti vykřesat něco rozumného. Kromě Lukavského a Mareše, kterým šly role kovaných soudruhů vždy pěkně od ruky, se herecky před kamerou prakticky nic neodehrává. O zbytek propadáku se postaral jako vždy CS Film, který se zde již přiblížil na dosah ke svému ideálu, odvysílal takřka hodinu a půl tmy. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Áno, je pravda, že ideológiu netreba zbytočne riešiť. Čo ma však ale iritovalo a čo zostarlo rovnako ako tá ideológia, je kvalita obrazu. Možno by to chcelo nejakú reštauráciu mnohých starých filmov, pretože tu som mal pocit, že sa mi zhoršil zrak a treba s tým niečo robiť. Za to ale Polák nemôže. Takýchto starších, priemerných alebo mierne nadpriemerných zapadnutých filmov máme vďaka CS film možnosť vidieť veľké množstvo a mám taký pocit, akoby nebolo od 50. rokov čo robiť, tak sa tu točili iba filmy. Nástupom klasických klišé špionážnych filmov spojených s akciou získalo Piate oddelenie tempo. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Méně oblíbený krimiální film Jindřicha Poláka. Zatímco Smrtí v sedle a Hrou bez pravidel obohatil československou krimi osobitou žánrovou formou (v prvním případě western, podruhé akční thriller), zde spíše upadl do průměru. Musím ale říct, že mě "Páté oddělení" i přes tu mizernou kvalitu obrazu na CS-filmu vtáhlo do děje a udrželo mou pozornost až na pár okamihů až do konce. Upoutala mě i místy dokumentární kamera. Proč nakonec taky uděluju spíše průměrné hodnocení? Zápletka i forma vyprávění by byly, k závěru roste i napětí, chybí tomu ale větší herecký tah v hlavních rolích. Zaujal mne snad jen Jaroslav Mareš ve vedlejší roli vyšetřujícího z V. oddělení. Radovan Lukavský mi zde jako inženýr spolupracující v špionáži nějak vůbec neseděl a působil příliš chladně. A už vůbec mi nesedlo tahání do špionážního filmu tak výraznou linku s těhotnou ženou a narozením dítěte. Dále spoiler! Závěr v podobě chycení vyčerpaného pachatele po dlouhé napínavé honičce nakonec spíše tuctový. (60%) ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Další z Polákových filmů, které by se díky Illínovu nezastupitelnému vkladu lépe poslouchaly, než se sledují. Hudba k Pátému oddělení vstřebává rozmanité elektronické, resp. elektroakustické inspirace (související se špionážní „telegrafií“), které v psychologicky vypjatých scénách snoubí s pronikavě dramatickou hudbou, jindy bezmála modeluje protoindustriálnění znění. Co zbývá, je vleklé špionážní drama bez dobrodružství i napětí. ()

snaked

všechny recenze uživatele

Nejúspěšnější film roku 1961. Od premiéry v r. 1961 jej vidělo 1 735 826 diváků. Na dalších místech skončily filmy Kde alibi nestačí, Procesí k panence, Spadla s měsíce, Žalobníci a Ledoví muži... // Zdroj: Filmové informace č. 11, 14. 3. 1962 ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a napínavý snímek. Pravda, poplatný době, kterou se snaží svým způsobem dokumentovat. Na film jsem se vydržel bez problémů dívat, i když špionážní filmy nevyhledávám. (Neděle 14.02.2010) ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Dílko, které stále pobaví, ovšem dnes spíše svým nechtěným humorem. Byli ti nepřátelští špiónové natolik cyničtí a zpustlí, že nejen loupili a vraždili, ale v zájmu svých dolarových chlebodárců se nezastavili ani před sexem! ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Dobrá ukázka toho, že agenti ze západu byli opravdoví grázlové, které je potřeba co nejrychleji zlikvidovat. K tomu samozřejmě bylo nutné začít od nejtenčího článku řetězu. Policajti jsou zde ukázáni jako i největší klaďasové na světě a dobří chlapi, kteří mají dokonce charakter a já si vždycky myslela, že nemají ani páteř a nakonec bylo všechno jinak. Taky jsem očekávala, že postava Radovana Lukavského dostane oprátku za velezradu nebo se za to nedostával trest smrti? ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Pokud se vypustí ideologický tlak na vymaštění mozku (jinak by to nešlo hodnotit), tak musím uznat zručně natočený film, který mne bavil. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Páté oddělení bylo celkem slušně našlápnutou špionážní kriminálkou! Síť špionů, kterou zřídila německá strana, ale brzo zachytí StáTní Bezpečnost a za pomoci slušných a uvědomělých lidí ji zníčí. 55% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Film snad ve vsech smerech jen prumerny, ale namet je velice dobry. Pro podobne filmy z doby minule mam slabost! ()

sator 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu jistě mimořádný snímek, ale i dneska zaujme. Agenti nejsou vykreslování jako nesympatičtí pologramoti a "souzi a soušky" z kontrašpionážního jako géniové.. Západní agent Vršťala je pak sympaťák každým coulem...Jen ta nadčasová technika asi vznikla v barrandovských ateliérech :) ()

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Naivně jsem se domníval, že tento film mi odpoví na mou otázku, "Co vlastně ti západní agenti a špioni mohli v tom československém humusu chtít ? " Obávám se, že ani tento film mi nedal odpověď a i zde je mi předkládáno klišé, že na Československu měli západní agenti ohromný zájem. Film mě nudil. Obávám se, že tehdejší agenti mohli v Československu získat akorát tajný recept na to, jak udělat, aby se všude mohlo všechno krást, a přesto aby nikde a nikomu nic nechybělo, čímž byla naše socialistická džungle pověstná daleko za hranicemi. Jednu hvězdu dávám pro Jiřího Vršťalu. ()

Reklama

Reklama