Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 1
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (435)

honajz 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film se díky skvělým nápadům, zpracování a hereckým výkonům dá dívat pořád znovu a znovu. (Což se o mnoha současných českých filmech říct ani zdaleka nedá.) ----- Klasická česká sci-fi komedie vznikla v roce 1977. Autorem je spisovatel Josef Nesvadba, podle jehož povídky napsal scénář Miloš Macourek a Jindřich Polák, ten také snímek režíroval. V bláznivém příběhu se objeví množství českých herců – v hlavní dvojroli Petr Kostka, dále pak Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Miroslav Moravec, Josef Větrovec, Otto Šimánek, Marie Rosůlková a mnozí další. Zamotaný příběh se točí okolo přeživších nacistů – udržují se při životě pilulkami dlouhověkosti – kteří chtějí odcestovat do minulosti a v roce 1944 předat Hitlerovi vodíkovou bombu, díky níž by vyhrál válku. Jejich podplacený pilot však ráno zemře, udáví se rohlíkem, a jeho bratr, takový ňouma, vůbec o ničem nemá potuchy. Proto se pak neustále musí vracet v čase, aby napravil všechny chyby...   Na DVD film najdeme ve formátu 1,33:1 (tedy 4:3) a zvuk si lze vybrat Dolby Digital 2.0 nebo Dolby Digital 5.1, i když valného rozdílu mezi nimi asi nejde nalézt. Nechybí možnost pustit si české nebo anglické titulky.   Bonusy obstarávají již tradiční fotogalerie, filmografie vybraných herců a tvůrců a pak dva rozhovory. Jeden s Petrem Kostkou, v němž se dozvíme o natáčení i jeho zaujetí pro některé filmové partnerky, náš světoznámý a Oscarem oceněný výtvarník Theodor Pištěk povypráví o svém nemalém podílu na vzniku tohoto filmu, protože vymyslel nejen kostýmy (a to i ty vojenské uniformy) a prostředí, ale třeba i onen model vodíkové bomby.   Protože film vychází nejprve jako příloha časopisu DiViDi, než bude za dva měsíce běžně uvolněn do prodeje, nepřekvapí, že se v DVD-ROM části nachází i PDF soubor s minulým číslem časopisu. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nejlepší český sci-fi, akční a válečný film dohromady. Konečně někdo přišel na rozumnné využití stroje času! Jiří Sovák je jako sturmbanführer prostě neodolatelný! Co to ale plká nacista Kraus o inženýru Bauerovi? Mít doma inženýra Bauera (další skvostná role Vlastimila Brodského), třeba i dvakrát, by paní Bauerové přece vůbec nemohlo vadit! ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V dobe svojho vydania to bolo celkom prevratné dielo a neomrzí ani po rokoch. Spojiť zámenu postáv s cestovaním v čase je vynikajúci nápad, najmä pri komediálnych schopnostiach pánov, na ktorých sa nikdy nezabudne. Trio Sovák, Menšík, Brodský urobili asi najlepšiu karikatúru na nacistov v histórii. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,WATERLOO? NEZNÁM... SNAD WATERGATE." __ Zo sledovania spred 20 rokov som si pamätal na technicky dobré spracovanie rakiet a na Hitlera, ktorý pri záberoch na dobytie Reichstagu hystericky kričí: ,,Né! Nikdy!" Po opätovnom zhliadnutí prilepšujem o jednu hviezdičku. Skôr než vtedajšou predstavou budúcnosti zaujme dodnes Zítra vstanu a oparím se čajem svojou zápletkou. Tá je v prvej polovici jasne zrozumiteľná, ku koncu však vyžaduje značné sústredenie, aby sa v nastolených zámenách divák ešte ako-tak vyznal. Keďže však film končí happy endom a spokojnosťou všetkých ,,štyroch najdôležitejších postáv", dajú sa prípadne nejasnosti Macourkovi s Polákom odpustiť. Nemožno sa ani diviť - spomína v komentári Oskar - , že film má veľmi dobré medzinárodné renomé. Nuž a v hudbe možno započuť príhodnú variáciu na Slobodov skorší ,,Start Gemini." (411. komentár k filmu) ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Bravurní česká komedie o časovém paradoxu, vzniknuvším při cestování v čase a dovedeném do absurdna. Špičkově propracovaná zápletka, vynikající herecké výkony (za povšimnutí kromě těch nejhlavnějších postav stojí hlavně manželská dvojice z "Emeriky" v podání Oty Šimánka a Marie Rosůlkové) a spousta zábavy. Jeden z nejlepších filmů Jindřicha Poláka. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (53)

  • Auto, ve kterém prchají cestovatelé časem z Hitlerova (František Vicena) hlavního stanu, je Steyr 2000 A. V letech 1942 až 1944 byl Steyr-Werke třetím největším výrobcem nákladních automobilů v Německu. Firma existovala až do roku 2012, kdy byly jej akcie prodány čínským obchodníkům. (sator)
  • V úvodních titulcích filmu je chybně diakritické znaménko ve druhém slově: „Dále hrájí“. (jan.hryz)
  • Záběry s artisty se točily na střeše obchodního domu Kotva. Natáčelo se i v hotelu Intercontinental v Praze a v Karlových Varech. (M.B)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama