Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 1
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (435)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Bravurní česká komedie o časovém paradoxu, vzniknuvším při cestování v čase a dovedeném do absurdna. Špičkově propracovaná zápletka, vynikající herecké výkony (za povšimnutí kromě těch nejhlavnějších postav stojí hlavně manželská dvojice z "Emeriky" v podání Oty Šimánka a Marie Rosůlkové) a spousta zábavy. Jeden z nejlepších filmů Jindřicha Poláka. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Hláška z filmu TO JSME ZASE NĚCO VYVINULI tady naštěstí neplatí. Není to na pět hvězdiček, ale na čtyři a půl minimálně. Navíc velká role pro Petra Kostku... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónov║ Dejovo veľmi vyhrané, nápadité, je úžasné ako sa v tej dobe tunajší tvorcovia vyhrali s cestovaním v čase a prekrývaním časopriestoru, dobrá haluz. /70%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Naprosto vychytaný český pokus o sci-fi s prvku cestování časem. Mě naprosto okouzlil(hlavně kvůli mé zálibě v časových smyčkách apod. paradoxech). Skvělí herci, slušný příběh a celková pohoda filmy z toho snímku dělá výborné české scifi. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Typická česká dobová crazy komedie 70. let, téměř jakoby z legendární dílny pánů Vorlíčka a Lipského, jen ozvláštněna o velmi vysokou míru přínosného prvku sci-fi, poznávacího to znamení režiséra Jindřicha Poláka. Jeho ,,Návštěvníky" ještě pro tentokrát nevysílá Centrální mozek lidstva, přesto i oni již chtějí cestou do minulosti zachránit svět, respektive svou představu světa, a ani jim nevyjde vše přesně dle jejich pečlivě připraveného plánu. Povedená komedie, i když jí lze mnohé co vytknout...přesto se na ni, i po těch letech, dívat dá... Podobné filmy: Což takhle dát si špenát, Pane, vy jste vdova! ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nejlepší český sci-fi, akční a válečný film dohromady. Konečně někdo přišel na rozumnné využití stroje času! Jiří Sovák je jako sturmbanführer prostě neodolatelný! Co to ale plká nacista Kraus o inženýru Bauerovi? Mít doma inženýra Bauera (další skvostná role Vlastimila Brodského), třeba i dvakrát, by paní Bauerové přece vůbec nemohlo vadit! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nechapu, proc nema tenhle film vyssi hodnoceni, ja na nem vicemene nemuzu najit zadnou chybu. Film ma zajimavej a propracovanej dej, kterej je vetsinu casu dobre prehlednej a jen uplne ke konci to zacne bejt lehce zmateny. Vsichni herci jsou nejvic v pohode a nejlepsi je Sovak po otevreni kufriku u Hitlera. Vlastne ne vsichni herci, Hitler se moc nepoved. No a navic tu je prijemna hudba. Zkratka Polak dobre skloubil komedii, sci-fi a valecnej film a natocil jeden ze svejch nej filmu a film, na kterej se vzdy rad kouknu. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Waterloo? Neznám. Snad Watergate..!" Josef Nesvadba tvrdil, že méně variant děje než sci-fi má už jen pornografie. Vůbec nechápu, jak mohl něco takového říct, protože třeba právě motiv přesunů v časoprostoru se dá využít nekonečně mnoha způsoby. Zvlášť, když se do věci vložil Miloš Macourek. Nápad s cestovní kanceláří, posílající klienty do dob dávno minulých, by sám stačil na mnohasetdílný seriál. Nesvadba s Macourkem si tady ale hlavně vynahradili, co jim zhatil Oldřich Lipský ve filmu Zabil jsem Einsteina, pánové!, v obavě, že diváci by něco tak složitého nechápali. Takže tentokrát není nijak ošizena duplikace téhož člověka v různých časových rovinách, v macourkovském duchu zkomplikovaná ještě dvojčaty. :o) Jsem hrdý a šťastný, že máme v českém filmu IMHO nejlepší film o cestování v čase vůbec. Když srovnáte Zítra vstanu, jehož scénář je jako složité soukolí s jedním jediným malým kazem (když Menšík řekne "Moment, takhle to nebylo!") s hollywoodskými filmy tohoto druhu, tak zjistíte, že i něco tak dokonalého jako Návrat do budoucnosti obsahuje víc mezer v logice a Dvanáct opic je proti Čaji jen laskavě přímočará vyprávěnka na dobrou noc. A k tomu všemu je to ohromná sranda. Schválně se podívejte na IMDB, kde jsou komentáře hned několika Britů, shodně vzpomínajících, že Tomorrow I Wake Up and Scald Myself with Tea běžel v roce 1981 v britské televizi a jak se jim líbil. Čtvrt století a jsou toho stále plní. :-) To je téměř dojemné. 100% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem tuto komediální - sci-fi časovku znovu po létech a musím uznat, že kvality neztrácí. "Dáme vůdci vodíkovou bombu." Hitler: "Vítězství je na dosah ruky." - Můj vůdče, přicházíme, abychom v poslední chvíli zachránili Velkoněmeckou říši." - "Před čím?" Svérázný trailer je zde: http://www.youtube.com/watch?v=y119GJndfwg Kromě výtečného Sováka a Brodského se v drobné roli zaskvěla i Marie Rosůlková: "Tedy chovat se neumíte, v tom dějiny nelhaly." ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Dáváš popravit sám sebe, ty blbče." Dávno pryč je doba, kdy se do Československa sjížděli Američané, aby se mohli kouknout na dinosaury a nacisti, aby mohli vyhrát válku. Československo bylo prostě nejlepším místem na cestování v čase a mě dost mrzí, že jsme tuto pozici opustili. Nicméně mě hrozně bavilo, kterak Jan vysvětloval sám sobě vzniklou situaci, kterak Kraus odstranil sám sebe a návštěva u Vůdce taky neměla chybu. Jen ti nacisti poměrně mizerně reprezentovali pověstnou německou preciznost. Ovšem dokonalé byly taky pilulky proti stárnutí. Samozřejmě jen pro bohaté. A já mám takový divný pocit, že něco takového pro vyvolené už existuje a v letáku Kauflandu to nenajdu. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Sci-fi v českých filmech nemám rád, ale v tomto filmu mi poprvé a zřejmě naposledy sedlo. Kulisy i kostýmy vypadají na dobu opravdu skvěle. Nemá to snad žádné hluché místo, děj je nadupaný a černý humor sedí na každém rohu. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Skvělá a perfektně vymyšlená sf komedie s časovými paradoxy. Je vidět, že se tvůrci opravdu vyřádili v několika rovinách najednou. Myslím, že se sami Macourek a Nesvatba museli při psaní scénáře zduplikovat, jinak si nedovedu vysvětlit ten vodopád nápadů a vychytávek, že i Red Dwarf bledne. Navíc skvělí herci, Vicena jako úžasný Hitler (HIMMLEREEEE!!! VYHODIT, DEGRADOVAT, ZAVŘÍT. PŘED POPRAVOU MUČIT) a originální titulky na začátku, to se musí vidět. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoriginálnějších českých filmů a zároveň zdařilá komedie pracující s prvky časového paradoxu při cestování časem mnohem dřív než vznikla trilogie Návrat do budoucnosti. Skvělí herci (je těžké někoho vyzvednout, protože i štěky byly obsazeny prvotřídními hereckými esy jako byla Marie Rosůlková či Otto Šimánek v rolích amerických turistů). Nicméně Petr Kostka ve své dvojroli jednovaječných dvojčat jednoduše válí. Snad jen podoba Hitlera a jeho suity se mohla více podobat originálům. Dovolím si tvrdit, že kdyby něco podobného vzniklo ve velkém americkém studiu, zapsalo by se výrazně do filmových dějin. Celkový dojem: 85 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

ZÍTRA VSTANU jsem stejně jako PANE VY JSTE VDOVA též podle Macourkova scénáře jako mladší miloval (o to víc, že mám velkou slabost pro filmy o cestování v čase a tenhle patří k nejlepším a navíc je český), ale také s odstupem času nadšení trochu vyprchalo. Snímek se dost dlouho rozjíždí a i po zbytek filmu, kdy kadence gagů rychle narůstala (scéna v Hitlerově bunkru), jsem se jen uchechtával, nikdy jsem nešel do kolen. Naštěstí jakmile se poprvé začne měnit minulost, film se stává naprosto fascinující hrou časových paradoxů a záměn. Pobavilo mě, když Petr Kostka v bonusovém rozhovoru řekl, že po prvním přečtení mu scénář přišel moc ujetý a složitý, ale Polák ho moc chtěl a naléhal na něj, aby si to přečetl ještě jednou a "třeba pomaleji". Kostka v titulní roli je výborný a nemohu nezmínit i hravý hudební motiv Karla Svobody. Nejlepší česká sci-fi. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tohle mi sedlo ještě o něco více než Zabil jsem Einsteina, pánové. Možná zde není až tolik humoru, ale jako sci-fi film, navíc z roku 1977, více než výborné. Napínavé, vtipné, dobře herecky obsazené (američtí turisté nebyli špatní, ale film stál jednoznačně na trojici neonacistů) a navíc cestování v čase vcelku přehledné a propracované. Skoro plný počet, ale parodování Hitlera drhlo a o trošičku víc humoru by nezaškodilo. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Socialistické státy zajistily úspěch mírové konference…“ Macourek s Polákem vytvořili opravdu mnohovrstevné sci-fi, ale nemohu se zbavit dojmu, že větší hustota humoru, či naopak příklon k vážně míněnému sci-fi thrilleru by přinesly ucelenější výsledek. Úvodní titulky s DJ Adolfem jsou stejnou měrou směšné i mrazivé.. ()

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama