Reklama

Reklama

Vinland Saga - Season 2

(série)
Trailer 2
Japonsko, 2023, 9 h 36 min (Minutáž: 24 min)

Předloha:

Makoto Jukimura (komiks)

Scénář:

Hiroši Seko

Hudba:

Jutaka Jamada

Hrají:

Júto Uemura, Majumi Sako, Kenšó Ono, Šunsuke Takeuči, Fuminori Komacu, Hideaki Tezuka, Jódži Ueda, Jú Hajaši, Mugihito, Taiten Kusunoki, Akio Ócuka (více)
(další profese)

Epizody(24)

Obsahy(1)

S příchodem nového tisíciletí Thorfinn marně hledá smysl života. Anglický král se mezitím rozhodne rozšířit svoji říši. (Netflix)

Videa (35)

Trailer 2

Recenze (11)

Terezinka198 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série mě zaujala Thorfinovou zaslepeností díky pomstě. Následoval Askeladda, aby se mohl pomstít, příběh byl postaven hlavně na bitvách, krvi a nenávisti. První série skončila fantasticky, takže jsem věděla, že i když se druhá série (předtím prý zamýšlený film) trochu opozdí kvůli covidu, vůbec mi to nevadilo. Změna přišla nejen ve formátu příběhu, ale i ve studiu (MAPPA místo WIT), což mnoho lidí odsuzovalo dřív, než viděli finální výsledek. Nečetla jsem pro jistotu komentáře druhých, abych si nic dopředu nevyspoilerovala. A udělala jsem dobře, protože tahle série byla stejně perfektní jako ta první. Není v ní sice středobodem válka, boje, nenávist a motiv pomsty... ale v podstatě "to", co přijde po oné pomstě. To prázdno uvnitř, ten okamžik, kdy nemáte najednou žádný cíl. Obzvlášť, když nejste přímo vy, kdo tu pomstu vykoná. Když se na konci prvního dílu objevil Thorfin, nevěřila jsem vlastním očím, že by to mohl být on, stejně tak jsem nechápala, že "nějaký" Einar je najednou v popředí, ale postupně jsem si k němu našla cestu. Thorfin se změnil, předtím ho poháněl hněv a chuť se pomstít, ale Askeladd je mrtvý a on se nemohl pomstít. Takže je z něj najednou skořápka toho, čím byl předtím, nepřeje si bojovat ani se pořádně bránit, spíš objevil možnost vyjednávání, také ho zajímá křesťanství, což byl zajímavý detail, kterak u starce naslouchal čtení bible. Jak dopadl náš princ Canus? Toho stíhá duch vlastního otce (ne sice duch jako takový, ale nechci spoilerovat :) ) a vysmívá se jeho snaze a zároveň je oba porovnává, v čem si jsou nyní podobní. Canus získává anglickou korunu a posléze i tu dánskou, když svého bratra otráví. Ale nestačí mu to, protože válka něco stojí. A vyhlídne si pozemek chlapa, co Thorfina koupil jako otroka na svou farmu. Že se ti dva mají střetnout je každému jasné, když vidí, jak si Canus počíná hned v prvních epizodách, kdy se objeví. Nebude to sice žádná velká bitva, jako předtím drancování v Anglii, přeci jenom jde královské vojsko proti "sedlákům", ale i tak byla velmi povedená. Že prý je v druhé sérii málo akce a moc se zaměřuje na farmu? No a co? Kdyby se zaměřovala série znovu na bitvu, volali by všichni, že je to zase to samé jako první série. Hudba byla opět perfektní, SSTP nezklamali a zase mi předali další oblíbený opening, stejně tak mile potěšila píseň od Aimer. Konec se mi líbil v tom, že se Thorfin vrátil domů, ale v mysli měl už jasný cíl v podobě vysněné země Vinlandu. Krásné zpracování, na které se opravdu vyplatilo si počkat. ()

Mancunian 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Viděl jsem spoustu vtípků, jak je druhá série spíš nudná Farmland sága. Ano, není zde tolik akce, jako v té první, tolik krve a plenění, ale místo toho se nám dostává příběh přátelství a vykoupení. Thorfinn je jiným člověkem, tudíž i série se změnila. Ani k lepšímu, ani k horšímu, je prostě jiná, svoje a stále je to skvělá podívaná. Hudba, příběh, animace a hlavně postavy a jejich rozvoj tuhle sérii táhnou. ()

Reklama

Hees 

všechny recenze uživatele

Vinland Saga nebola nikdy len o Thorfinnovy a keď bola tak mu pod nohy akurát hádzala naozaj veľké polená. Druhá séria je iná ako prvá dynamická séria plná bojov, ale napriek tomu je druhá séria naozaj výborná. Celý čas sa nachádzame na jednej farme a príbeh je naozaj pomalý, ale to aj prerod Thorfinna na niekoho naozaj iného a niekto si môže myslieť, že prerod na niekoho slabšieho, ale opak je pravdou. Thorfinn sa stáva oveľa silnejším, ale duchovne a popri tom vidíme príbehy ďalších pracovníkov na farme špeciálne Einara, ale aj príbeh Arnheid. Tu si teda niekto môže myslieť, že anime stratí kvalitu takým pomalým rozprávaním, ale nestalo sa to u mňa možno jeden slabší diel niekde v okolí prvej desiatky. Niekomu sa toto nemusí páčiť, lebo Thorfinn už nie taký surový a bojový charakter, ale kto pozorne sledoval prvú sériu vie, že celý čas je príbeh Vinland Sagy rozprávaný trocha inak a neviem to ani vysvetliť, ale trocha tak bokom, ako keby nie vždy hlavný charakter bol ten najdôležitejší, ako keby bol obyčajný človek, ktorý sa niekam priplietol. Ja musím povedať, že Thorfinn je silnejší, lebo pravý muž nepotrebuje všetko riešiť len svalmi. Einar výborne zapasoval do príbehu je síce farmár, ale je tu hlavne preto, aby ukázal to, že sa oplatí žiť aj pre obyčajného človeka a to aký je život pre obyčajného človeka v tomto svete ťažký. Canute zasa ukazuje to ako sa stať kráľom čo vo väčšine prípadov znamená, že si absolútne sám napriek tomu, že ťa všetci uznávajú a poslúchajú ťa. Kvalitu animácie, či kvalitu hudby, alebo kvalitu openingov nemusím spomínať, lebo toto je maximálna možná dosiahnuteľná kvalita aká sa dá s terajšími technológiami hlavne samozrejme myslím na kvalitu animácie, lebo hudbu a opening je vždy možné rozporovať osobnými preferenciami diváka. Anime má tiež presah, kde je jasne povedané, že ak sa má zmeniť spoločnosť, alebo ak sa majú zmeniť ľudia musí sa začať od začiatku od ich detstva. ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Souhlasím s tím, že Farmland Saga (omlouvám se, nemohl jsem si to odpustit…) je jiná, ale rozhodně mi nepřišlo, že by byla horší než první série. Navíc v tom hlavním je to pořád stejné, stáje je zde komplexní, skvěle vystavěný a odvyprávěný příběh plný mnoha hlubokých témat k zamyšlení a silných emocí. Po pravdě, co se těch emocí a hloubky týká, je tahle druhá sezóna ještě lepší než ta první. První série měla jako hlavní téma pomstu, pohrála si s ním impozantně hned na několika levelech. Druhá série je spíš o hledání sebe sama, svého údělu a přemýšlení o tom, na čem v životě zaleží. K tomu pár obecných pravd třeba o tom, že násilí plodí jen násilí a tak podobně, ovšem nevyřčené, ale vždy náležitě dramaticky a silně ukázané. Lidská dramata to tady opravdu táhla a byla pro mě stejně silná, jako některé velkolepé bitvy z první série. Ano, ubylo akce, ale opravdu je to na škodu, byly všechny ty bitvy a krev opravdu tím, co bylo v první sezóně důležité, nebo to byla jen kulisa? Seriál navíc stále velmi uvěřitelně a věrně vyobrazuje vikingskou společnost, je z něj cítit ta syrovost a špína, která v té době panovala. Stejně tak je tu pořád spousta velmi zajímavých a povedených postav, z kterých jsem si tentokrát nejvíc oblíbil asi Hada. Animačně je to také perfektní, MAPPA opět převzala žezlo se vší grácií. I hudba je doslova vynikající, v seriálu si jí všimnete, plus třeba i oba openningy jsou nádherné. Tvůrcům se zkrátka podařilo předat mi svá poselství se vším všudy, byla to pro mě zajímavá jízda na horské dráze emocí, stejně tak jsem měnil názory na mnohé postavy přesně tak, jak autor zamýšlel (krásný příklad je třeba Olmar). Za mě 9,5/10. ()

DaweForeman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série přinesla úplně něco jiného oproti té první. Torfinn je na samém dnu a bojování nechává za sebou a Canute se musí vypořádat s novou pozicí, do které byl postaven po smrti svého otce. Celá druhá série se už nenese v akčním stylu, ale psychologickém žánru s trochou filosofie ze života prostého lidu/otroků. Jediné, co si to tak nějak ponechává je trochu oslabená politická stránka. Po velice napínavé první sérii tohle ubere silně na rychlosti a vypráví poklidnější příběh se soubojovou částí pouze poukazující určitou myšlenku, kterou se to snaží zrovna sdělit. Upřímně mě tahle část tolik nenadchla jako ta předchozí, ale po celkovém shlédnutí všech 48 dílů má člověk určitý uspokojivý pocit dokončení dlouhé cesty (ságy), i přes její trnitost. Aneb dobrodružství dokočilo svůj kruh a člověk se může posunout dál. Vše je navíc podtrženo opravdu vkusným a výborně zvoleným soundtrackem. Animace se drží na svém. ()

Galerie (908)

Reklama

Reklama