Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant britské armády Peter, jeho americký protějšek Bob a Londýňanka Alison, která přijíždí na venkov jako pracovní výpomoc nahrazující válkou mobilizované muže, jsou novodobými poutníky do Powellova rodného hrabství Kent. Ve snímku, inspirovaném Chaucerem, prožijí poblíž majestátní canterburské katedrály neopakovatelný okamžik milosti. Stávají se náhodnými účastníky pátrání po tajemné bytosti, která pod závojem noci lije lepidlo do vlasů mladých dívek. Podivné události přivedou hrdiny blíže k místním venkovanům, jejichž životy jsou úzce spjaty s tradicemi a duchovními hodnotami, za něž je nutno bojovat nejen během války. Canterburská povídka představuje typickou ukázku ojedinělého Powellova a Pressburgerova stylu, v němž se prolíná dokumentární realismus s fantaskními prvky a důrazem na mystický aspekt krajiny (za výrazné podpory německého kameramana Erwina Hilliera). (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (5)

bassator

všechny recenze uživatele

45th KVIFF 2010 - TRIBUTE TO MICHAEL POWELL & EMERIC PRESSBURGER - Pocta Michaelu Powellovi a Emericu Pressburgerovi (A Canterbury Tale / A CANTERBURY TALE / Canterburská povídka) ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Genius loci. Banálně jednoduchý děj, který člověka nutí k všemožným interpretacím, slouží jako vyznání lásky k okolí Canterbury s její slavnou katedrálou. Středověké poutníky nahradila trojice zmatených válečných ztracenců a po zhlédnutí mě nedokázal opustit příjemně opojný pocit z místa, na které bych jednou rád vyrazil. Prapodivný film z období války, jenž se nesoustředí na boje s Němci, nýbrž na dopadnutí muže... rozlévajícího do vlasů dívek lepidlo! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Hlavnou a najsilnejsou devizou filmu je banalny dej, ktory sa ale oplati sledovat, lebo nuti divaka vnimat a pozorne sledovat film. Hladaju akusi tajomnu bytost, ktora nieco robi, canterburska katedrala hra samostatnu rolu vo filme, do toho este fajna kamera a akysi dokumentarny realizmus - tu proste suhlasim s oficialnou liniou. Film pre artove hnedopichy : 86 % ()

Reklama

Reklama