Reklama

Reklama

V pasti

(seriál)
  • Česko Trapped (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer 2
Island / Německo, (2016–2021), 23 h 27 min (Minutáž: 49–54 min)

Hrají:

Ólafur Darri Ólafsson, Ilmur Kristjánsdóttir, Ingvar Sigurðsson, Nína Dögg Filippusdóttir, Baltasar Breki Samper, Bjarne Henriksen, Þorsteinn Bachmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(28)

V městečku odstřiženém od zbytku světa sněhovou bouří řádí vrah. Islandský seriálový projekt V pasti, mezinárodně známý pod anglickým názvem Trapped, v sobě spojuje dvě výrazné tendence televizní tvorby posledních let. Tou první je systematické vábení etablovaných filmových režisérů k televizním seriálům příslibem větší tvůrčí svobody a možností důkladně rozvíjet originální koncepty do delších vyprávění, než jaké skýtá kinematografie. V tomto případě za projektem stojí Baltasar Kormákur, který doposud profesně střídal natáčení menších islandských filmů pro festivalový okruh jako Svatba za bílé noci či Hluboko s žánrovou prací v Americe, kde režíroval např. akční krimi thrillery Kontraband a 2 zbraně. Kormákur ve svém seriálovém konceptu přichází s vítanou osobitou variací na trend ponurých severských krimi seriálů. Tato kategorie se sice po mezinárodním úspěchu fenomenálního dánského Zločinu a nadšeném přijetí švédsko-dánské série Most stala světově vyhledávaným zbožím, ale bohužel také v řadě případů přinesla jen slabší variace a marné nápodoby zmiňovaných hitů. Kormákur se nesnaží o nápodobu skandinávských úspěšných modelů, ale naopak vychází z bytostně lokálních specifik své domoviny a na nich staví kriminální příběh, který zabydluje vítaně přízemními a obyčejnými lidmi. Klíčovou roli ve vyprávění má také islandské podnebí, protože právě zdejší sněhové bouře fungují jako zásadní katalyzátor vyprávění. Právě blizard se silným sněžením zapříčiní, že profesionální kriminalisté z hlavního města nemohou přijet vyšetřovat nález část lidského těla, které bylo vyloveno z moře poblíž přístavu na východě Islandu. Pátrání po vrahovi tak připadne místním policistům. V pasti je doposud nejnákladnější islandský televizní projekt, jeho rozpočet je až desetinásobný oproti tamním obvyklým produkcím. Ovšem také na rozdíl od jiných, které zřídkakdy překročí hranice ostrovní země, byl prodán do řady zemí světa a zaznamenal pozitivní reakce u široké divácké obce. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (165)

coscarelli 

všechny recenze uživatele

Nahodil som islandský "outfit" a oba zvršky som nasal naraz. Všetko s pokojom. Nešlo to ako po masle, keďže som bol na severe. Ale rozbaľovanie "darčekov" ostalo pri zemi, každému kúsku som bol verný a naopak. Rozparádené figuríny, napätie, časom prepätie. Milé, no nie milosrdné. Doplnok: 3ka strávená, trocha jednoduchšieho rázu s rýchlym spádom, absence politiky + a všetko vo faynovom rytme. Oteplieva sa pomaly už na každom rohu . ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

Oj, to nebylo úplně ono. Nahlodán zdejším hodnocením jsem si po dlouhé době pustil seriál. Mám rád zimu, hory, pasti, temnotu, tohle prostě nemůže zklamat. Ale chyba lávky na trajekt. Mongolssohn společně s Dementsdóttir, vedeni Sympatlustotsonem, tak nějak poserou, co jde, a tak nějak vyřeší vše a vezmou si 8,5 hodin mého života. Co všechno je špatně? Je toho dost - dementní postavy, ploché postavy (detektiv Knírsson z Rejkjavíku), zbytečené postavy, zbytečné podzápletky natahující děj, absolutně zbytečné odbočky pouze pro zvýšení napětí (ztracené děti, WTF). Postavy se objevují a mizí, jak se to hodí, v posledních dílech se všichni záporáci vykecávají jak v Áčku na Nově, aby nám neuniklo nic ze zápletky. Nesympatický pomocník hlavního detektiva Sympoše, který posere, co jde a pak ještě machruje, aby se nechal SPOILER trapně postřelit, byl už poslední hřebíček do rakve. Kdyby to mělo tři až pět dílů, mohlo to být docela fajn. Takhle se to jen snaží vyvolat zdání provázané, propletené zápletky ve městě plném tajemství a jediné, co drží atmosféru, aby se nerozlila do kraje, jsou krásné horské scenérie, obklopující přístav Fjallräven. Všechny zločiny se podaří rozlousknout větší či menší náhodou...no prostě všechno zle. Děkuji pěkně a děkuji nechci. PS: ještě s devátým dílem jsem byl přesvědčen o takovém slabším průměru, ale po konci a vzhledem k místnímu přestřelenému hodnocení, dávám dvě a sérii dvě si strčte do pördele. ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, zda Štěpán Hulík viděl tento seriál, protože společných motivů s Pustinou je tu dost, a nejde jen o základní zápletku vraždy na maloměstě. Hlavní policajt je stejný stoický vousatý hromotluk jako Leoš Noha, je tu i motiv otcovství dítěte i vysoká hra mezinárodních byznysmenů. Ale třeba je to jen náhoda:) Seriál je to velmi povedný, a kdo byl někdy na Islandu, nejlépe taky trajektem Norröna od společnosti Smyril Line jako já :-), ten si v tom najde hodně míst k pobavení. Město, kde se příběh odehrává, není ani jednou jmenováno, nicméně protože přístav trajektů Smyril Line je v Seyðisfjörðuru na východním pobřeží, patrně má jít o Seyðisfjörður. Městečko, i přestože je v seriálu prezentované jako velká díra na kraji světa, působí stále mnohem větším dojmem než ve skutečnosti, protože ve skutečnosti vypadá takto (foceno mnou z paluby Norröny, na fotce je skoro celé), a pochybuju, že tam mají třeba tělocvičnu nebo velký krytý bazén. To je jen perlička, ne výtka. Dále byly vtipné uvozovací záběry na Reykjavík, což je pro Islanďany velkoměsto, ale pokud se na tyto záběry bude dívat třeba obyvatel Tokia nebo New Yorku, možná ani nepochopí, že už nejsme v Seyðisfjörðuru:) Každopádně velké doporučení všem milovníkům nejen severských detektivek. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Malé městečko, které se stane uzavřené vánicí rozžhaveným "papiňákem" těsně před výbuchem. Po léta zrající drobná tajemství vyústí v nález těla bez hlavy a končetin, místní detektivové odříznutí od pátračky v hlavním městě začnou pátrat sami. Pomalu ale stále vpřed. Velmi pěkně promotané vztahy činí příběh poměrně neprůhledným a ani v závěru, kdy už to začíná být jasné, tempo nezrychlí. Vychutnáno až do konce. Závěr je natolik severský, že přidávám i hvězdičku pátou. 85% ()

Sipora 

všechny recenze uživatele

Brilantní islandská kriminálka, která jistě byla díky jménům všech postav poněkud oříškem pro herce českého dabingu. S Thórhildur, Hjorturem nebo Gudmundurem se opravdu na našich obrazovkách nesetkáváme často. Temná jména jako vystřižená ze severské mytologie nádherně korespondují s temným příběhem, který se v malém islandském fjordu začne odehrávat hned na několika rovinách: nález části lidského těla v pobřežních vodách ledového oceánu; stíny minulosti odkazující k začátku ekonomické krize v roce 2008, na které najednou začne dopadat světlo pochopení; a neodvratně blížící se konec Andriho manželství. To všechno po nějaké době začne dávat smysl v nečekaných souvislostech. Mám ráda filmy, kdy divák je do děje vtažen takovým způsobem, že jen díky vlastnímu intelektuálnímu úsilí načrtnuté dílo, byť někde vykreslené do jemných detailů, sám dotváří. ()

Galerie (499)

Zajímavosti (11)

  • Česká stopa v seriálu – auto, kterým přijel Ebo (Kingsford Siayor) do továrny, je česká Škoda. (Cheeter)
  • Turisté, jenž jsou přepravování zámořskou lodí, jsou skutečeně cizinci žijící na Islandu. Mezi komparzisty jsou i Češi a Slováci. (Klara.M.)
  • Odehrává se přímo v městečku Seyðisfjörður, kam jezdí trajekt z Dánska a Faerských ostrovů. Natáčelo se také v Reykjavíku. (thorax65)

Reklama

Reklama