Reklama

Reklama

V pasti

(seriál)
  • Česko Trapped (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer 2
Island / Německo, (2016–2021), 23 h 27 min (Minutáž: 49–54 min)

Hrají:

Ólafur Darri Ólafsson, Ilmur Kristjánsdóttir, Ingvar Sigurðsson, Nína Dögg Filippusdóttir, Baltasar Breki Samper, Bjarne Henriksen, Þorsteinn Bachmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(28)

V městečku odstřiženém od zbytku světa sněhovou bouří řádí vrah. Islandský seriálový projekt V pasti, mezinárodně známý pod anglickým názvem Trapped, v sobě spojuje dvě výrazné tendence televizní tvorby posledních let. Tou první je systematické vábení etablovaných filmových režisérů k televizním seriálům příslibem větší tvůrčí svobody a možností důkladně rozvíjet originální koncepty do delších vyprávění, než jaké skýtá kinematografie. V tomto případě za projektem stojí Baltasar Kormákur, který doposud profesně střídal natáčení menších islandských filmů pro festivalový okruh jako Svatba za bílé noci či Hluboko s žánrovou prací v Americe, kde režíroval např. akční krimi thrillery Kontraband a 2 zbraně. Kormákur ve svém seriálovém konceptu přichází s vítanou osobitou variací na trend ponurých severských krimi seriálů. Tato kategorie se sice po mezinárodním úspěchu fenomenálního dánského Zločinu a nadšeném přijetí švédsko-dánské série Most stala světově vyhledávaným zbožím, ale bohužel také v řadě případů přinesla jen slabší variace a marné nápodoby zmiňovaných hitů. Kormákur se nesnaží o nápodobu skandinávských úspěšných modelů, ale naopak vychází z bytostně lokálních specifik své domoviny a na nich staví kriminální příběh, který zabydluje vítaně přízemními a obyčejnými lidmi. Klíčovou roli ve vyprávění má také islandské podnebí, protože právě zdejší sněhové bouře fungují jako zásadní katalyzátor vyprávění. Právě blizard se silným sněžením zapříčiní, že profesionální kriminalisté z hlavního města nemohou přijet vyšetřovat nález část lidského těla, které bylo vyloveno z moře poblíž přístavu na východě Islandu. Pátrání po vrahovi tak připadne místním policistům. V pasti je doposud nejnákladnější islandský televizní projekt, jeho rozpočet je až desetinásobný oproti tamním obvyklým produkcím. Ovšem také na rozdíl od jiných, které zřídkakdy překročí hranice ostrovní země, byl prodán do řady zemí světa a zaznamenal pozitivní reakce u široké divácké obce. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (165)

JohnyD 

všechny recenze uživatele

Kormákur sa vrátil na rodnú hruď a zastavil sa aj Jóhann Jóhannsson so svojou minimalistickou a trefnou hudbou (najmä úvodná znelka je niečo krásne po výtvarnej a hudobnej stránke), ktoré sledovali patálie miestneho "šerifa" Ólafura Ólafssona (ten týpek, čo riadil helikoptéru v Mittym alebo si ho vybavujem ešte z prvej série True Dettective, kde mal asi 2 min. dialóg :D). Kormákur splašil zahraničný funding a dal dokopy to najlepšie z hereckého ansábmlu, čo mu 300 tis. populácia Islandu ponúkla a štvoročný projekt sa konečne pohol dopredu a nedopadlo to vôbec zle. Všetko, čo nefungovalo vo Fortitude tu fungovalo presne tak ako malo. Kde Fortitude chcel byť hororom aj krmi zároveň a urvalo si až veľké sústo. Tu sa tvorcovia držali v mantineloch a natočili vlajkovú loď islandského Nordic Noir, ktorá sa konečne môže rovnať aj susedom z Dánska a Švédska, ktorí produkujú takúto TV zábavu už niekoľko rokov. Aj napriek pár scénaristickým barličkám ide o kvalitný projekt (herecky aj remeselne), ktorý by ste nemali minúť, ak ste fanúšikom škandinávského Nordic Noiru a Islandu. 8/10 ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Sice zima jak v mrazáku, ale zbytek skoro perfektní. Další, tentokráte islandská, seriálová bombička, která zahřeje hlavně na duši. Spletitý případ, který se vlastně táhne několik let dozadu, pár mrtvých, možná víc podezřelých, než obyvkle a pak už jen tři stateční policisté, kteří téhle zapeklité záhadě musí přijít na kloub. Nebudou to mít sice vůbec jednoduché, ale pokud budou úplně nestranní, pevně věřím tomu, že to nakonec vyřeší. I kdyby měli dát pár výstřelů do vlastních řad... ()

Reklama

coscarelli 

všechny recenze uživatele

Nahodil som islandský "outfit" a oba zvršky som nasal naraz. Všetko s pokojom. Nešlo to ako po masle, keďže som bol na severe. Ale rozbaľovanie "darčekov" ostalo pri zemi, každému kúsku som bol verný a naopak. Rozparádené figuríny, napätie, časom prepätie. Milé, no nie milosrdné. Doplnok: 3ka strávená, trocha jednoduchšieho rázu s rýchlym spádom, absence politiky + a všetko vo faynovom rytme. Oteplieva sa pomaly už na každom rohu . ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Vtedy sa ma zmocnil Satan." Scenár je pomerne predvídateľný (hoci treba uznať, že som si celý čas myslel, že ide o XYZ a nakoniec išlo o ZXY) a postavy sú vcelku nezaujímavé. Ale veľa tomu dáva ústredný prípad (telo vylovené z mora a zbavené končatín, proste je to poriadne desivé, mrazivé a creepy), sympaťák Andri a pochmúrne severská atmosféra. Nájdu sa logické diery, WTF správanie postáv (policajtka z bezpečne zamknutej miestnosti "vyslobodzuje" chlapca, ktorý sa následne kvôli tomu stáva rukojemníkom) a naťahovanie príbehu. Avšak inak prevláda skôr spokojnosť, než nespokojnosť. 70 %. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Poctivá pomalá kriminálka. Vyšetřování dává smysl a celý případ je příjemně civilní. I když je to z chladného severu, emoce to dokáže rozproudit bez větších potíží. K tomu skvělým výkonem pomáhá Ólafur Darri Ólafsson. Svým totálně antiholywoodským vzezřením ovládne celej seriál a i když je to chlap jak hora, cejtíte, že je i citlivej. Fakt nečekaně dobrej seriál, Kormákur si může blahopřát. ()

Galerie (499)

Zajímavosti (11)

  • V této epizodě můžeme v původním znění zaslechnout i češtinu. Slova patří do kategorie nespisovných a vulgárních. (ČSFD)
  • Česká stopa v seriálu – auto, kterým přijel Ebo (Kingsford Siayor) do továrny, je česká Škoda. (Cheeter)

Reklama

Reklama