Reklama

Reklama

V pasti

(seriál)
  • Česko Trapped (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer 1
Island / Německo, (2016–2021), 23 h 27 min (Minutáž: 49–54 min)

Hrají:

Ólafur Darri Ólafsson, Ilmur Kristjánsdóttir, Ingvar Sigurðsson, Nína Dögg Filippusdóttir, Baltasar Breki Samper, Bjarne Henriksen, Þorsteinn Bachmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(28)

V městečku odstřiženém od zbytku světa sněhovou bouří řádí vrah. Islandský seriálový projekt V pasti, mezinárodně známý pod anglickým názvem Trapped, v sobě spojuje dvě výrazné tendence televizní tvorby posledních let. Tou první je systematické vábení etablovaných filmových režisérů k televizním seriálům příslibem větší tvůrčí svobody a možností důkladně rozvíjet originální koncepty do delších vyprávění, než jaké skýtá kinematografie. V tomto případě za projektem stojí Baltasar Kormákur, který doposud profesně střídal natáčení menších islandských filmů pro festivalový okruh jako Svatba za bílé noci či Hluboko s žánrovou prací v Americe, kde režíroval např. akční krimi thrillery Kontraband a 2 zbraně. Kormákur ve svém seriálovém konceptu přichází s vítanou osobitou variací na trend ponurých severských krimi seriálů. Tato kategorie se sice po mezinárodním úspěchu fenomenálního dánského Zločinu a nadšeném přijetí švédsko-dánské série Most stala světově vyhledávaným zbožím, ale bohužel také v řadě případů přinesla jen slabší variace a marné nápodoby zmiňovaných hitů. Kormákur se nesnaží o nápodobu skandinávských úspěšných modelů, ale naopak vychází z bytostně lokálních specifik své domoviny a na nich staví kriminální příběh, který zabydluje vítaně přízemními a obyčejnými lidmi. Klíčovou roli ve vyprávění má také islandské podnebí, protože právě zdejší sněhové bouře fungují jako zásadní katalyzátor vyprávění. Právě blizard se silným sněžením zapříčiní, že profesionální kriminalisté z hlavního města nemohou přijet vyšetřovat nález část lidského těla, které bylo vyloveno z moře poblíž přístavu na východě Islandu. Pátrání po vrahovi tak připadne místním policistům. V pasti je doposud nejnákladnější islandský televizní projekt, jeho rozpočet je až desetinásobný oproti tamním obvyklým produkcím. Ovšem také na rozdíl od jiných, které zřídkakdy překročí hranice ostrovní země, byl prodán do řady zemí světa a zaznamenal pozitivní reakce u široké divácké obce. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (165)

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Výborná a doslova mrazivá kriminálka. Ten obří fousatej kodiak se mi zaryl pod kůži během prvního dílu. za mě velmi povedené, drsné, provázané a hlavně to prostředí.Postavy jsou výborně napsané a zahrané, líbí se mi, že vlastně vůbec nevíte, kdo by vůbec mohl být vrahem, není to průhledné ani trochu, přesně takhle si představuji kvalitní krimi. skutečně mrazivé a mrazivě napínavé. Druhá serie to sráží na kolena neskutečně. postavy se chovají absolutně nelogicky a to hlavně jeho dcera, která se chová jako výstavní píča a já se těšil, až si užiju její pád. Už to nepůsobilo jako V pasti, čili smysl první řady byl pryč a veškerá atmosféra a ledová nejistota a napětí zmizelo..Každopádně výborný seriál. ()

coscarelli 

všechny recenze uživatele

Nahodil som islandský "outfit" a oba zvršky som nasal naraz. Všetko s pokojom. Nešlo to ako po masle, keďže som bol na severe. Ale rozbaľovanie "darčekov" ostalo pri zemi, každému kúsku som bol verný a naopak. Rozparádené figuríny, napätie, časom prepätie. Milé, no nie milosrdné. Doplnok: 3ka strávená, trocha jednoduchšieho rázu s rýchlym spádom, absence politiky + a všetko vo faynovom rytme. Oteplieva sa pomaly už na každom rohu . ()

Reklama

Esgalnor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Silný severský thriller, který splňuje veškeré parametry severských detektivek a k tomu má slušnou přidanou hodnotu v podobě nekonvenkčních postav a vynikajících herců. Andri mi byl po většinu série nesympatický, ale postupná gradace mě donutila otočit, ačkoliv stále vede ultrasympatická Hynrika. Scénář je geniální, první série má dostatek dílů, není na sílu natahovaná a cliffhangery zde působí přirozeně. První epizody jsou trochu pomalejší, ale pokud u toho člověk vydrží, je mu naservírován jeden z nejvýjimečnějších severských televizních počinů všech dob. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Muzika může být skvělá, výprava může být s kamerou a sceneriemi dokonalá a skvěle atmosférická. Můžete mít hodně. Ale pokud nemáte jednoduše příběh, tak se moc daleko nedostanete. Není to tak nějak všechno. Kdybych se chtěl dívat na hezkou přírodu zapnu si novější Zázračnou planetu. Jakoby samozřejmě, on zde příběh byl. Ale pro mne to spíše bylo plácání se od ničeho k dalšímu ničemu, co pro mne vedlo k jednomu z nejzdlouhavějších zážitků mezi seriály za poslední dobu. Už první díl mne nijak neoslovil a poté, když se příběh ani nijak nikam nedostával, tak mi bylo jasné, že skákat radostí asi nebudu. Ať už za tím můžou stát jakákoliv jména, tak i přesto mi stále připadá, že jakákoliv produkce z Islandu je pro mne kupodivu fatální. A to v tom smyslu, že mi to nepřináší žádný zážitek ani zdaleka. Spíše bych to nazval otravnou a brutální nudou. Zde zcela jasně promlouvá subjektivita, jak jinak, jako vždycky. Ale nic to nemění na faktu, že pro mne tato událost byla politováníhodná. Druhá série je odložena s tím, že není na Netflixu. Až bude... dám tomu novou a druhou šanci. Ale nevstupuji do toho s nadšením. Spíše s odporem, že i Georg Simon Ohm se obrací v hrobě. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Slabší čtyři… je to taková standardní civilní detektivka, skoro jako z produkce České televize, která mimo těch zasněžených a pro našince exotických kulis ničím nijak zvlášť nevybočuje. Zkrátka to jen tak vláčně (ale díky dobře napsaným postavám stále zajímavě) plyne, karty se pomalu odkrývají a ve finále se to pak celé shodí celkem zbytečnou akční šlamastykou jak z bijáku s Liamem Neesonem (stále točeným v produkci ČT). Proto ty slabší čtyři. Příště bude potřeba přitlačit na pilu nějakou hutnější zápletkou, případně dravější motivací podezřelých. ()

Galerie (499)

Zajímavosti (11)

  • Přístav ve městě Seyðisfjörður, kde se odehrávají scény s trajektem, je vzdálen 351 km od města Siglufjörður, kde se nachází radnice města v seriálu. Také se zde nachází seriálový hotel, budova policejní stanice, rybí továrny a kostel s hřbitovem. (sinjakupre)
  • Tělo, které se našlo v přístavu, rozřezávají na paletách s logy Českých drah. (Sicilius)
  • V epizodě zpracovává starý Guðmundur (Sigurður Karlsson) ulovenou zvěřinu zavěšenou na československém traktoru ZETOR 7745 (vyráběném od roku 1986). (Michalechal)

Reklama

Reklama