Reklama

Reklama

V pasti

(seriál)
  • Česko Trapped (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer 1
Island / Německo, (2016–2021), 23 h 27 min (Minutáž: 49–54 min)

Hrají:

Ólafur Darri Ólafsson, Ilmur Kristjánsdóttir, Ingvar Sigurðsson, Nína Dögg Filippusdóttir, Baltasar Breki Samper, Bjarne Henriksen, Þorsteinn Bachmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(28)

V městečku odstřiženém od zbytku světa sněhovou bouří řádí vrah. Islandský seriálový projekt V pasti, mezinárodně známý pod anglickým názvem Trapped, v sobě spojuje dvě výrazné tendence televizní tvorby posledních let. Tou první je systematické vábení etablovaných filmových režisérů k televizním seriálům příslibem větší tvůrčí svobody a možností důkladně rozvíjet originální koncepty do delších vyprávění, než jaké skýtá kinematografie. V tomto případě za projektem stojí Baltasar Kormákur, který doposud profesně střídal natáčení menších islandských filmů pro festivalový okruh jako Svatba za bílé noci či Hluboko s žánrovou prací v Americe, kde režíroval např. akční krimi thrillery Kontraband a 2 zbraně. Kormákur ve svém seriálovém konceptu přichází s vítanou osobitou variací na trend ponurých severských krimi seriálů. Tato kategorie se sice po mezinárodním úspěchu fenomenálního dánského Zločinu a nadšeném přijetí švédsko-dánské série Most stala světově vyhledávaným zbožím, ale bohužel také v řadě případů přinesla jen slabší variace a marné nápodoby zmiňovaných hitů. Kormákur se nesnaží o nápodobu skandinávských úspěšných modelů, ale naopak vychází z bytostně lokálních specifik své domoviny a na nich staví kriminální příběh, který zabydluje vítaně přízemními a obyčejnými lidmi. Klíčovou roli ve vyprávění má také islandské podnebí, protože právě zdejší sněhové bouře fungují jako zásadní katalyzátor vyprávění. Právě blizard se silným sněžením zapříčiní, že profesionální kriminalisté z hlavního města nemohou přijet vyšetřovat nález část lidského těla, které bylo vyloveno z moře poblíž přístavu na východě Islandu. Pátrání po vrahovi tak připadne místním policistům. V pasti je doposud nejnákladnější islandský televizní projekt, jeho rozpočet je až desetinásobný oproti tamním obvyklým produkcím. Ovšem také na rozdíl od jiných, které zřídkakdy překročí hranice ostrovní země, byl prodán do řady zemí světa a zaznamenal pozitivní reakce u široké divácké obce. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele lahvi k tomuto seriálu (3)

V pasti (2016) 

Zadna americka prehanka, ale islandsky REALNY pribeh se vsim vsudy. Od zacatku a bohuzel az do konce. Me ten konec rozbil a proto se ve me dojem z toho serialu hodne pre. Asi jako, kdyz jsem kdysi rozkoukal Hru o truny a behem par dilu zabili hlavniho kladnaka - lorda Starka. vzalo me to a par let trvalo, nez jsem se zacal koukat dal. Tady bylo to, co jsem videt nechtel az v uplne te posledni scene a ja si rikam, ze to jsem radsi videt nechtel cely serial. Je to proste jiny. Je na tom uzasny to, ze i kdyz si velmi rychle domyslite jak to je, tak i tak vas to drzi do sameho konce, protoze to, jak se jim povedlo realne podat ten pribeh, je mistrovsky. ()

Série 2 (2018) (S02) 

První řadu jsem si vyloženě zamiloval. Po prvnim dílu druhý řady zatim zklamání. Zatim se mi vůbec nelíbí, jak vyřešili tu návaznost .. jak to napsat, abych nespojleroval.. osobního života kolem hlavní postavy. I tim tak hloupě podupali tu sérii první. Tématicky o čem ta druhá série bude, to je super, ale někam jinam, ne sem. Sem se mi to nehodí. K tomu vezmu ty vedlejší postavy, který v jedničce byly ok a tady mi někteří nesedí. Zatim kýč :/ ()

V temné pasti (2021) (S03) 

první série bomba, pak to jde sestupně dolů. vadí mi, že i sem se musela protlačit homosexualita. dělá se mi z toho trendu prostě špatně. nevím, proč to musíme snášet. co tím kdo sleduje. čemu to lidstvu prospěje. pak mi vadil konec. jak je tu zmíněno v jiném komentáři, v tomdle seriálu jde o to, sledovat smutný osud hlavního hrdiny. a třetí věc. první série byla super protože tam nebyly dvě jasné strany. ve druhé a hlavně ve třetí už se to tak zjevně dělí, že to pro mě ztrácí na atraktivnosti. tady prostě máš motorkáře a policajty a je to takový nudnější pro to. ve druhé to bylo podobný (přesně si nepamatuju). první byla ale taková...hledal vraha mezi všema..bylo to mnohem víc takový otevřenější. ()

Reklama

Reklama