Reklama

Reklama

V pasti

(seriál)
  • Česko Trapped (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer 2
Island / Německo, (2016–2021), 23 h 27 min (Minutáž: 49–54 min)

Hrají:

Ólafur Darri Ólafsson, Ilmur Kristjánsdóttir, Ingvar Sigurðsson, Nína Dögg Filippusdóttir, Baltasar Breki Samper, Bjarne Henriksen, Þorsteinn Bachmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(28)

V městečku odstřiženém od zbytku světa sněhovou bouří řádí vrah. Islandský seriálový projekt V pasti, mezinárodně známý pod anglickým názvem Trapped, v sobě spojuje dvě výrazné tendence televizní tvorby posledních let. Tou první je systematické vábení etablovaných filmových režisérů k televizním seriálům příslibem větší tvůrčí svobody a možností důkladně rozvíjet originální koncepty do delších vyprávění, než jaké skýtá kinematografie. V tomto případě za projektem stojí Baltasar Kormákur, který doposud profesně střídal natáčení menších islandských filmů pro festivalový okruh jako Svatba za bílé noci či Hluboko s žánrovou prací v Americe, kde režíroval např. akční krimi thrillery Kontraband a 2 zbraně. Kormákur ve svém seriálovém konceptu přichází s vítanou osobitou variací na trend ponurých severských krimi seriálů. Tato kategorie se sice po mezinárodním úspěchu fenomenálního dánského Zločinu a nadšeném přijetí švédsko-dánské série Most stala světově vyhledávaným zbožím, ale bohužel také v řadě případů přinesla jen slabší variace a marné nápodoby zmiňovaných hitů. Kormákur se nesnaží o nápodobu skandinávských úspěšných modelů, ale naopak vychází z bytostně lokálních specifik své domoviny a na nich staví kriminální příběh, který zabydluje vítaně přízemními a obyčejnými lidmi. Klíčovou roli ve vyprávění má také islandské podnebí, protože právě zdejší sněhové bouře fungují jako zásadní katalyzátor vyprávění. Právě blizard se silným sněžením zapříčiní, že profesionální kriminalisté z hlavního města nemohou přijet vyšetřovat nález část lidského těla, které bylo vyloveno z moře poblíž přístavu na východě Islandu. Pátrání po vrahovi tak připadne místním policistům. V pasti je doposud nejnákladnější islandský televizní projekt, jeho rozpočet je až desetinásobný oproti tamním obvyklým produkcím. Ovšem také na rozdíl od jiných, které zřídkakdy překročí hranice ostrovní země, byl prodán do řady zemí světa a zaznamenal pozitivní reakce u široké divácké obce. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele klukluka k tomuto seriálu (3)

Série 1 (2016) (S01) 

Viděl jsem v poslední době tolik vynikajících seriálů, že se mi V pasti zdál po většinu času jen a pouze solidní. Problém bych viděl v zadání. Kdyby si od začátku řekli, že udělají místo deseti dílů šest, zbavili by to vaty, za kterou jsem tomu chtěl sebrat ne jednu, ale rovnou dvě hvězdy. Dějové odbočky typu lavina, ztracený Maggi a koneckonců i pašování mladých černošek neměly jinou funkci, než to trochu natáhnout. Poslední dva díly mě bavily, líbilo se mi, jak se jim to všechno dařilo postupně rozkrývat a pojmenovávat, ale nebyl jsem do toho nikdy úplně vtaženej, nikdy mě to úplně nechytlo a mám to pocitově za 70 procent. ()

Série 2 (2018) (S02) 

Kecal bych, kdybych tvrdil, že se mi to nelíbilo. Přitom ani scénáristicky, ani režijně, a dokonce ani herecky to nebylo dobrý. Vezmu to od konce- představitelé Hinriky i Andriho jsou herci dvou výrazů. Na tu podmračenou policistku a zasmušilýho tukana už se ke konci fakt nedalo koukat- totálně mi zevšedněli. To by mohlo souviset i s prací režiséra. Ten je na minely kadet. Když si v posledním díle nevšimli jezdci na koních té dodávky zaparkované v pustině v řece, proč by se zalamoval s nějakým bohatším výrazovým projevem hlavních postav..? Scénář drží pohromadě jen díky vítězné sázce tvůrců na to, že se na to diváci podívají v cuku letu a nebudou se v tom pitvat. Otázek, potažmo výhrad by byla spousta. Mě osobně zajímá v první řadě to, proč si šel hlavní záporák pro vyšetřovatelovu dceru..? Kdyby ji a jejího přítele sejmul, pak bych si řekl OK, chtěl se zbavit svědků. Takhle mi jeho jednání nedávalo absolutně žádný smysl a největší slabina seriálu se tudíž z mého pohledu odehrála v úplném závěru. Co chci ale naopak vyzdvihnout, je ten kritický, varovný tón stran ničení islandské přírody. Tohle se bohužel neděje jen v seriálu, mají s tím velmi reálné a naléhavé problémy a už jen kvůli tomu bych druhou sérii v žádném případě nezatratil. ()

V temné pasti (2021) (S03) 

Kormákur je mistr atmosféry, točí s lehkostí a dokáže diváka připoutat k obrazovce. Za jeho režijními schopnostmi ale tentokrát pokulhával scénář. Některé scény na mě působily naivně až hloupě. Celkově mě to ale bavilo, nemůžu říct, že ne. ()

Reklama

Reklama