Reklama

Reklama

V pasti

(seriál)
  • Česko Trapped (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer 2
Island / Německo, (2016–2021), 23 h 27 min (Minutáž: 49–54 min)

Hrají:

Ólafur Darri Ólafsson, Ilmur Kristjánsdóttir, Ingvar Sigurðsson, Nína Dögg Filippusdóttir, Baltasar Breki Samper, Bjarne Henriksen, Þorsteinn Bachmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(28)

V městečku odstřiženém od zbytku světa sněhovou bouří řádí vrah. Islandský seriálový projekt V pasti, mezinárodně známý pod anglickým názvem Trapped, v sobě spojuje dvě výrazné tendence televizní tvorby posledních let. Tou první je systematické vábení etablovaných filmových režisérů k televizním seriálům příslibem větší tvůrčí svobody a možností důkladně rozvíjet originální koncepty do delších vyprávění, než jaké skýtá kinematografie. V tomto případě za projektem stojí Baltasar Kormákur, který doposud profesně střídal natáčení menších islandských filmů pro festivalový okruh jako Svatba za bílé noci či Hluboko s žánrovou prací v Americe, kde režíroval např. akční krimi thrillery Kontraband a 2 zbraně. Kormákur ve svém seriálovém konceptu přichází s vítanou osobitou variací na trend ponurých severských krimi seriálů. Tato kategorie se sice po mezinárodním úspěchu fenomenálního dánského Zločinu a nadšeném přijetí švédsko-dánské série Most stala světově vyhledávaným zbožím, ale bohužel také v řadě případů přinesla jen slabší variace a marné nápodoby zmiňovaných hitů. Kormákur se nesnaží o nápodobu skandinávských úspěšných modelů, ale naopak vychází z bytostně lokálních specifik své domoviny a na nich staví kriminální příběh, který zabydluje vítaně přízemními a obyčejnými lidmi. Klíčovou roli ve vyprávění má také islandské podnebí, protože právě zdejší sněhové bouře fungují jako zásadní katalyzátor vyprávění. Právě blizard se silným sněžením zapříčiní, že profesionální kriminalisté z hlavního města nemohou přijet vyšetřovat nález část lidského těla, které bylo vyloveno z moře poblíž přístavu na východě Islandu. Pátrání po vrahovi tak připadne místním policistům. V pasti je doposud nejnákladnější islandský televizní projekt, jeho rozpočet je až desetinásobný oproti tamním obvyklým produkcím. Ovšem také na rozdíl od jiných, které zřídkakdy překročí hranice ostrovní země, byl prodán do řady zemí světa a zaznamenal pozitivní reakce u široké divácké obce. (Česká televize)

(více)

Recenze (165)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jasně, je tam špatný počasí, je to severský, depresivní, je tam mrtvola, svítí se tam baterkama, to je dost důvodů proč kolegové seriál vynáší do nebes. Pravda je však taková, že mně už nebaví jak se tvůrci dokola jedou ty samé atributy. Navíc už jsem zažil hnusnější počasí, depresivnější kriminálky, napínavější kriminálky i scénaristicky propracovanější šlágry. Je legrační poslouchat dialog o tom, že v dané odříznuté vesnici jsou jen tři policajti a pak vidět jak si tři policajti volají na pomoc další policajty. Další dojetí mně připravil scénář, kdy počet podezřelých začal pomalu převyšovat počet obyvatel vesnice. No abych jen nehaněl jednu věc měl seriál fakt kvalitní, reklamu.... ne dělám si srandu, napsané postavy a vztahy mezi nim,i to bylo zajímavé a je to spolu s hereckým výkonem všech zachráná hůl tohoto seriálu. Někde mezi dvěma a třeba, ale aby mně nesoudný fanatik malarkey nenalil do piva jed, dám radši tři. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Skvost medzi televíznymi detektívnymi seriálmi - a nielen tými severskými. Doslova mrazivá atmosféra, veľmi sympatický hlavný medveď a skrz-naskrz ľudské postavy. Čím sa však Trapped dostáva na súčasnú špičku, je výstavba zápletky - dokáže neustále prekvapovať a udržiavať napätie, a pritom nemusí vŕšiť jednu mŕtvolu za druhou a hlavne ani na chvíľu neskĺzne k prekombinovaným bizarnostiam napr. takého Broenu. Všetko aj po rozuzlení zostane v celkom ľudskej, v tom najlepšom slova zmysle obyčajnej rovine. Na konci som sa pristihol pri tom, že som dojatý - pretože všetko do seba krásne emocionálne zacvaklo. Okamžite chcem ďalšiu sériu!!! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jako islandská odpověď na současnou oblibu skandinávských kriminálek, je seriál V pasti pro mě naprosto skvělou záležitostí. A co více, vnímám ji tu asi jako to nejlepší, co jsem od skandinávských kriminálek měl zatím možnost vidět. Island se tady opravdu vyšvihl. Jejich nejúspěšnější současný režisér Baltasar Kormákur tu dal dohromady nejlepší partu islandských herců a hereček, obalil to hodně solidním a naprosto uvěřitelným scénářem, který se nesnaží zbytečně šokovat a celé to posadil do prostředí nejmenovaného městečka na východě Islandu. To samo o sobě slibuje hodně. Především ale okamžitě překvapí tím, kolik věcí k rozkrytí tady to městečko o sotva tisícovce obyvatel skýtá. Tomu by jeden nevěřil. Musím tedy říct, že tento nejdražší islandský filmový projekt si pozornost opravdu zaslouží. Kriminálka jak z partesu! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Stylová severská detektivka plná sněhu, ledu, zimy, tmy, chladu, vražd, chmurů, deprese... Civilní severský seriál-noir. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Islandský levoboček britského ambiciózního seriálu Fortitude. Vzájemná podoba jde tak daleko, že v době všech těch západních remaků seriálových severských noirů by jeden tak nějak očekával, že Britové si to prostě převzali. Není tomu tak, ona až zarážející podoba (stylem, tématy, charaktery, atmosférou apod.) je čistě náhodná. A Island z tohoto duelu vychází jako vítěz, byť ne jednoznačný. V jeho prospěch hraje především to, že u něj ta echt severská odosobněná chladná chmurnost přeci jen působí přirozeněji a tak nějak více podmanivě; vlezlý chlad, skučící vichry, zasněžené širé dálavy, rozeklaný fjord, vzdouvající se moře... Ne, s působivým genius loci tento seriál opravdu problém nemá. Jeho druhým velkým trumfem je obsazení hlavní role mlčenlivým „sem tam zamručím“ vnitřními démony sžíraným medvědem s nevyřešeným osobním životem. Snad nejklišovitější možný archetyp severské krimi je tu však podán/zahrán tak, že většího sympaťáka aby pohledal. Takovou míru empatie má v sobě snad jen Skarsgårdův River. Mezi jednoznačné zápory patří další z poznávacích znamení veškerého severského noiru; a to z prstu vycucaná překombinovanost a navzdory ní i tak přílišná průhlednost toho všeho; zde ovšem do značné míry dána sympatickou civilností v motivacích a činech. Neuškodilo by zkrátit to o epizodu (nikoli konkrétní, ale v každé by se nějaká ta scéna v podobě výplňkové vaty našla). Přesto velká spokojenost a jakkoli to je tradiční severská krimi se vším dobrým i špatným, co to sebou nese, tak svébytný islandský naturel tomu přeci jen dává punc svěžosti oproti především dánským souputníkům. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Poctivá pomalá kriminálka. Vyšetřování dává smysl a celý případ je příjemně civilní. I když je to z chladného severu, emoce to dokáže rozproudit bez větších potíží. K tomu skvělým výkonem pomáhá Ólafur Darri Ólafsson. Svým totálně antiholywoodským vzezřením ovládne celej seriál a i když je to chlap jak hora, cejtíte, že je i citlivej. Fakt nečekaně dobrej seriál, Kormákur si může blahopřát. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„NIKDO PRYČ ODJET NEMŮŽE. ANI VRAH. JSME V PASTI!...“ /// Stejská se vám po chladnu a tunách tý bílý sračky? Přišel čas na Trapped! Sledujeme několik únorových dní, kdy je celá oblast zasypaná sněhem a navíc se objeví torzo těla a obchod s bílým (?) masem. Nikdo se tady nesměje…. Není ani čemu, páč v tý kose nic ftipnýho nenajdete. Taková severská klasika…. vizuelně atmosferickej a seversky strohej příběh, ze kterýho Baltasar Kormákur vymačkává všechno. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Číňan tady chce postavit přístav (a všichni politici jsou nadšení!). 2.) Je mi doma vedro. 3.) Thx za titule „Psychiatrist“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Vtedy sa ma zmocnil Satan." Scenár je pomerne predvídateľný (hoci treba uznať, že som si celý čas myslel, že ide o XYZ a nakoniec išlo o ZXY) a postavy sú vcelku nezaujímavé. Ale veľa tomu dáva ústredný prípad (telo vylovené z mora a zbavené končatín, proste je to poriadne desivé, mrazivé a creepy), sympaťák Andri a pochmúrne severská atmosféra. Nájdu sa logické diery, WTF správanie postáv (policajtka z bezpečne zamknutej miestnosti "vyslobodzuje" chlapca, ktorý sa následne kvôli tomu stáva rukojemníkom) a naťahovanie príbehu. Avšak inak prevláda skôr spokojnosť, než nespokojnosť. 70 %. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Po čtyřech dílech mám toho policejního medvěda Andriho ráda, tam by se snad ani nikdo jiný nehodil do toho počasí, kde je mně zima i v obýváku, když se na to dívám, ale oni to tam berou jako my u nás léto, pokud možno bez čepice a rukavic. Scénář mně zatím vyhovuje i když se dá tušit jakým směrem se to bude odebírat, ale je to proložené ještě jinými komponenty, které tuhle kriminálku osvěží a atmosféra je vážně silně mrazivá, to vám zaručuji. Já tam tedy nejedu........takže uvidíme dál......a jsem na konci seriálu z Islandu, který i přes tu příšernou zimu nakonec i to slunko prosvitlo. Ale asi né v těch duších, které tam působily záporně. Mnozí z těch mála osob se mně staly bližší a některé zkraty jsem do určité míry dokázala pochopit. Jde o velmi solidní nářez z Islandu a já si ještě rozmyslím, jestli tu špriclíčku nezvednu o level nahoru, uvidím jak to ve mně dozraje. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, zda Štěpán Hulík viděl tento seriál, protože společných motivů s Pustinou je tu dost, a nejde jen o základní zápletku vraždy na maloměstě. Hlavní policajt je stejný stoický vousatý hromotluk jako Leoš Noha, je tu i motiv otcovství dítěte i vysoká hra mezinárodních byznysmenů. Ale třeba je to jen náhoda:) Seriál je to velmi povedný, a kdo byl někdy na Islandu, nejlépe taky trajektem Norröna od společnosti Smyril Line jako já :-), ten si v tom najde hodně míst k pobavení. Město, kde se příběh odehrává, není ani jednou jmenováno, nicméně protože přístav trajektů Smyril Line je v Seyðisfjörðuru na východním pobřeží, patrně má jít o Seyðisfjörður. Městečko, i přestože je v seriálu prezentované jako velká díra na kraji světa, působí stále mnohem větším dojmem než ve skutečnosti, protože ve skutečnosti vypadá takto (foceno mnou z paluby Norröny, na fotce je skoro celé), a pochybuju, že tam mají třeba tělocvičnu nebo velký krytý bazén. To je jen perlička, ne výtka. Dále byly vtipné uvozovací záběry na Reykjavík, což je pro Islanďany velkoměsto, ale pokud se na tyto záběry bude dívat třeba obyvatel Tokia nebo New Yorku, možná ani nepochopí, že už nejsme v Seyðisfjörðuru:) Každopádně velké doporučení všem milovníkům nejen severských detektivek. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Když v polovině 80. let hledaly Sovětský svaz a Spojené státy vhodné místo pro setkání svých nejvyšších představitelů, zahájení mírových rozhovorů o snížení jaderných arzenálů a ukončení studené války, volba nakonec padla na Island. Klidnější a bezpečnější místo s příjemně provinční atmosféru byste hledali těžko. Seriálový příběh se navíc neodehrává v metropoli Reykjavíku, ale malé osadě mezi oceánem a vysokým pohořím. Místní policie se věnuje spíš urovnávání sousedských sporů a jeden by snadno získal dojem, že je skoro i zbytečná. Nález lidského trupu v rybářské síti představuje katalyzátor dění, při kterém vyplavou na povrch dávné křivdy, selhání a nenávisti. Ukáže se, že leckterý z nenápadných a vážených obyvatel obce má co skrývat a čeho se bát. Ne každý z návštěvníků, kteří připluli trajektem, má počestné úmysly, a sněhová bouře, jež odřízne osadu od civilizace, jen dovrší atmosféru strachu a nervozity. Původně jsem dal jen 4*, protože seriál mi na první pohled nepřišel výjimečný. Zároveň jsem ale uznával, že je poctivě napsaný i natočený. Jde jednoznačně o kvalitní zástupce severské krimi s výraznou atmosférou a bez kiksů, které by stály za zmínku. Když jsem si ale uvědomil, že za vznikem série stojí produkce země s tak malým počtem obyvatel, nemůžu jinak, než sáhnout k páté hvězdičce. Island zkrátka jede... Celkový dojem: 90 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Chtějí slyšet pravdu.“ - „Dobře. Máme 4 těla...vlastně 3, protože jedno jsme ztratili. Jsme vydáni na milost počasí a máme málo lidí. Naše vybavení je staré, škoda mluvit. I auto jsem si musel půjčit. Toto chtějí slyšet?“ Zapadákov, kde musí policie řešit tak maximálně zakázané parkování, by si nejspíš dál žil klidně, kdyby se nenašlo tělo…Trapped je výtečná severská kriminálka s perfektní zasněženou, ledovou, temnou, dusnou atmosférou, krásnou, ale drsnou islandskou přírodou (vládne nekonečná vánice) a nabručeným medvědem jakožto hlavním detektivem. Na konci 1. série sice mají jisté postavy víc štěstí než rozumu, ale pořád jde o kvalitní zakončení. Druhá řada je už „jen“ slušnou kriminálkou. Původní atmosféra se (i díky ztrátě izolace) z větší části vytratila, Andri působí spíš jako hodný medvídek, jeho dcera je ještě tupější než dřív (ano, jde to) a soustředěný vrah má najednou ke konci jeden zkrat za druhým…Po výborné 1. sérii bych s „pětkou“ neváhal, ale s přihlédnutím k 2. řadě už to bohužel nejde, celkově tedy „pouze“ solidní 4*. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Atmosféra mi v mnohom pripomínala Mestečko Fortitude, hoci príbeh bol iný. Mám rada tieto krimi odohrávajúce sa v mrazivých podmienkach a mám extra slabosť pre Island a jeho kinematografiu. Čiže pre mňa veľmi fajn séria. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Naprostá pecka, která má perfektní postavy (kterým skvěle vévodí hlavní, břichatý viking v pozici šéfa místní policie, co má rovnou celé dva podřízené) a všechny charaktery jsou tu perfektně napsané a uvěřitelné? Chcete totální zlo, zvrhlého a úchylného vraha a chrabrého rytíře ve zlaté zbroji? Tady nic takového není, jen zajímavě natočený případ, který je defacto úplně obyčejný, ale dotáhnutý do veleuvěřitelného detailu. Všechno je to natočeno tak výtečně, že když už někdo řeší osobní problémy, tak to dává všechno perfektní smysl a dokonce tu fungují i emoce. ps: Je tam zasněženej fjord a hodně sněhu. Fakt hodně sněhu. A vypadá to perfektně ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Na Islandu natočili parádní desetidílnou detektivku a byla by velká škoda, kdybyste u toho nebyli. Už jenom kvůli tomu Andrimu, respektive Ólafurovi. 9/10 ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Mrazivé krimi a to doslova. Hodnocení je sice na hraně 4*, ale poslední dva díly se na tu hranici přehouply. Nevyrazí vám žádný díl vyloženě dech, ale příjemně se seriál sleduje. Zamotaný je solidně, to ano, ale nakonec se ze všeho vyklouže. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Chytrý, složitý a přitom srozumitelně vyprávěný příběh zasazený do neskutečně drsného islandského povětří. Zápletky kriminální , rodinné i různorodě jinak vztahové jsou vedené překvapivě a přitom přirozeně, zkrátka radost pohledět. Mimo toto všechno je film tažený skvělým a civilně hrajícím Ólafur Darri Ólafssonem. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Každá séria má svoju ojedinelú tvár, pričom má ale celý seriál ako celok taktiež svoj vlastný charakter, vďaka ktorému sa oddeľuje od bohatej a kvalitnej severskej konkurencie. Skôr sme zvyknutí na ženskú predstaviteľku v hlavnej úlohe vyšetrovateľky, čo osobne preferujem, avšak Ólafur Darri je tak skvelý, že by bola škoda ho využiť "iba" ako prihrávača kolegyni. Prvá séria je plná snehu a vetra, až sa musíte zababušiť do perín aj v horúcom lete, neskôr sa síce trochu oteplí, avšak chlad zostáva, pretože sme už raz na Islande. Kritizovaná záverečná séria lepšie funguje zrejme až na druhýkrát, takže tie modré čísla pri nej neberiem príliš vážne. Nechýbajú ani obligátne klišé a logické lapsusy, ale ako som už viackrát spomínal, bez nich by to skrátka nebolo ono, tá opakujúca sa prihoretosť polície dokáže občas poriadne nakopnúť dej a zvýšiť tempo. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Sice zima jak v mrazáku, ale zbytek skoro perfektní. Další, tentokráte islandská, seriálová bombička, která zahřeje hlavně na duši. Spletitý případ, který se vlastně táhne několik let dozadu, pár mrtvých, možná víc podezřelých, než obyvkle a pak už jen tři stateční policisté, kteří téhle zapeklité záhadě musí přijít na kloub. Nebudou to mít sice vůbec jednoduché, ale pokud budou úplně nestranní, pevně věřím tomu, že to nakonec vyřeší. I kdyby měli dát pár výstřelů do vlastních řad... ()

Reklama

Reklama