Reklama

Reklama

V pasti

(seriál)
  • Česko Trapped (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer 2
Island / Německo, (2016–2021), 23 h 27 min (Minutáž: 49–54 min)

Hrají:

Ólafur Darri Ólafsson, Ilmur Kristjánsdóttir, Ingvar Sigurðsson, Nína Dögg Filippusdóttir, Baltasar Breki Samper, Bjarne Henriksen, Þorsteinn Bachmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(28)

V městečku odstřiženém od zbytku světa sněhovou bouří řádí vrah. Islandský seriálový projekt V pasti, mezinárodně známý pod anglickým názvem Trapped, v sobě spojuje dvě výrazné tendence televizní tvorby posledních let. Tou první je systematické vábení etablovaných filmových režisérů k televizním seriálům příslibem větší tvůrčí svobody a možností důkladně rozvíjet originální koncepty do delších vyprávění, než jaké skýtá kinematografie. V tomto případě za projektem stojí Baltasar Kormákur, který doposud profesně střídal natáčení menších islandských filmů pro festivalový okruh jako Svatba za bílé noci či Hluboko s žánrovou prací v Americe, kde režíroval např. akční krimi thrillery Kontraband a 2 zbraně. Kormákur ve svém seriálovém konceptu přichází s vítanou osobitou variací na trend ponurých severských krimi seriálů. Tato kategorie se sice po mezinárodním úspěchu fenomenálního dánského Zločinu a nadšeném přijetí švédsko-dánské série Most stala světově vyhledávaným zbožím, ale bohužel také v řadě případů přinesla jen slabší variace a marné nápodoby zmiňovaných hitů. Kormákur se nesnaží o nápodobu skandinávských úspěšných modelů, ale naopak vychází z bytostně lokálních specifik své domoviny a na nich staví kriminální příběh, který zabydluje vítaně přízemními a obyčejnými lidmi. Klíčovou roli ve vyprávění má také islandské podnebí, protože právě zdejší sněhové bouře fungují jako zásadní katalyzátor vyprávění. Právě blizard se silným sněžením zapříčiní, že profesionální kriminalisté z hlavního města nemohou přijet vyšetřovat nález část lidského těla, které bylo vyloveno z moře poblíž přístavu na východě Islandu. Pátrání po vrahovi tak připadne místním policistům. V pasti je doposud nejnákladnější islandský televizní projekt, jeho rozpočet je až desetinásobný oproti tamním obvyklým produkcím. Ovšem také na rozdíl od jiných, které zřídkakdy překročí hranice ostrovní země, byl prodán do řady zemí světa a zaznamenal pozitivní reakce u široké divácké obce. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (11)

Série 1 (2016) (S01) 

První sezónu jsem si až nečekaně užil. Zpočátku jsem si ani nemyslel, že se u tohoto seriálu budu bavit až tak skvěle, ale tvůrci udělali všechno správně. Bylo moc fajn, že se nesoustředili jen na samotné vyšetřování, ale velkou měrou se věnovali i tomu, co motivovalo jednání jednotlivých postav, případně i jejich rodinnému zázemí. Námět i zpracování mě potěšily velice velmi a korunu všemu nasadilo i herecké obsazení, zvlášť Ólafur Darri Ólafsson a Ilmur Kristjándóttir mě svými výkony přímo nadchli. Moc dobře jsem se bavil a těším se na druhou řadu. ()

Epizoda 1 (2016) (S01E01) 

Po první epizodě mohu říct, že jsem viděl začátek typicky severské záležitosti. Nemůže chybět tradiční pochmurná atmosféra, kosa, až se v zatáčkách lámou malamuti a charismatický hlavní hrdina. Ten se tvůrcům tentokrát opravdu povedl, Ólafura Darriho Ólafssona vidím vždycky rád. ()

Epizoda 2 (2016) (S01E02) 

Zatím jsem spokojen, druhá epizoda navázala svou atmosférou na předchozí díl, průběh událostí kolem zadrženého Litevce mi silně připomněl tragikomický seriál Fargo, zima mi zalézala za nehty ještě více než v první části, tvůrcům se dařilo udržovat napětí a bavila mě i zajímavě se rozvíjející zápletka. ()

Epizoda 3 (2016) (S01E03) 

Nevidím důvod měnit hodnocení, protože si seriál i ve třetí epizodě drží stabilní kvalitu. Musím říct, že se jedná o jeden z nejlepších počinů, pokud ho sledujete v letním období, funguje lépe než klimatizace. Taky jsem si chvílemi připadal jako v reklamě na nějaký obchodní řetězec, to je tak, když se pustí do rozhovoru Perla a Maggi:-) ()

Epizoda 4 (2016) (S01E04) 

Tentokrát jsem se rozhodl pro plnou palbu, kromě toho, že byla čtvrtá epizoda už tradičně kvalitní, věnovali se tvůrci více i psychologii jednotlivých postav, ale hlavně nasadili do akce postavu zvídavého invalidy, podobně jako Cimrmani, a to nemohu přejít jen tak. ()

Epizoda 5 (2016) (S01E05) 

Už, už jsem si myslel, že udělím páté epizodě jen tři hvězdičky, protože jsem měl pocit, že poněkud upadlo tempo a díl mi přišel trochu nezáživný, pak ale došlo přece jen ke zlepšení, dozvěděl jsem se několik podstatných skutečností a závěr byl vyloženě povedený, takže 4*. ()

Epizoda 6 (2016) (S01E06) 

Tak tohle byl opravdu povedený kousek! Čím déle se vyšetřuje, tím jsem zmatenější. Začíná mi to připadat jako Vražda v Orient expresu, aby nakonec Andri nemusel zavřít veškeré obyvatelstvo. Velmi dobře jsem se bavil a nevypadá to, že by se to mělo změnit. ()

Epizoda 7 (2016) (S01E07) 

Tak mi byla naservírována další výborná epizoda ze zmrzlého Islandu. Scénárista ze sebe evidentně vydává to nejlepší, atmosféra se mi zdá být čím dál lepší a vyšetřování muselo jít stranou, když si Andri a Trausti poměřovali, kdo dočůrá dál. Skok byl sice vyvedený, ale jako adrenalinový sport bych ho nedoporučoval. ()

Epizoda 8 (2016) (S01E08) 

S každou další epizodou se bavím víc a víc. Nemůžu se zbavit pocitu, že čím víc toho vyšetřování odhalí, tím méně toho vím. A to je super! Nejhorší je, když dokážu hned na začátku seriálu vydedukovat, kdo je viník, a pak musím x dílů čekat, než mi to oficiálně potvrdí. Tady se to nestalo a já jsem spokojený. ()

Epizoda 9 (2016) (S01E09) 

Tempo příběhu sice mírně zvolnilo, ale byl pro to dobrý důvod. Zatímco se rodinné vztahy neoddělitelně proplétaly s policejním vyšetřováním, tiše jsem doufal, že nedojde na zbytečné výlevy citů. Jenže tady jsem na Islandu, tady se americké manýry příliš nenosí, takže jsem spokojený až nadšený. ()

Epizoda 10 (2016) (S01E10) 

Desátá epizoda přinesla skvělé uzavření první sezóny. Byl jsem absolutně spokojený, skutečného vraha (pokud se tak dá vůbec nazvat) jsem fakt nepodezíral, opět nechyběla vynikající atmosféra, akce přinesla dobře vystupňované napětí a v závěru naštěstí nepřišel žádný kýčovitý happyend, naopak, dostal jsem pár slušných důvodů k zamyšlení. ()

Reklama

Reklama