Reklama

Reklama

Planety: Nové obzory

(seriál)
  • Česko Historie planet (více)
Velká Británie, 2019, 4 h 54 min (Minutáž: 58–59 min)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Na planetách, které vznikly v blízkosti Slunce, bývaly kdysi příznivé podmínky pro vznik života. Změny Slunce, jejich přesuny a stoupající teplota však způsobily, že se z nich staly neobyvatelné světy... V průlomovém seriálu z produkce BBC se profesor Brian Cox zabývá výjimečným příběhem naší Sluneční soustavy. Každá z jejích planet zažívá už čtyři a půl miliardy let neuvěřitelné příhody plné úchvatných výjevů a epických dramat. Tato série využívá nejnovější data a poznatky z aktuálních průzkumů vesmíru a v kombinaci s prvotřídními digitálními animacemi odhaluje nepředstavitelnou krásu a vznešenost osmi planet, kterým teprve začínáme rozumět. Pětice epizod se postupně zaměřuje na vznik a vývoj čtyř kamenitých světů nejblíže ke Slunci, kterými jsou Merkur, Venuše, Země a Mars; odhaluje, že náš solární systém kdysi býval domovem ne jedné, ale dvou modrých planet; zkoumá planetu Jupiter, vedle níž jsou všechny ostatní jako trpaslíci; odhaluje dějiny Saturnu; a nakonec se zahledí k nejzazším hranicím naší Sluneční soustavy a ledovým světům hluboko v temnotách na jejím okraji. (TV Prima)

(více)

Recenze (15)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Poučný dokument využívá nejnovější (2019) poznatky z vypuštěných sond zejména k představení teorií o genezi jednotlivých planet, co je formovalo, jaké na nich panují podmínky a jestli (by) kdy mohly hostit život. Nicméně se musím přiznat, že majestátní vesmírné CGI výjevy mě sice fascinovaly, ovšem i přes vyložený zájem také spolehlivě pravidelně uspávaly. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Padesátiletý Brian Cox s vizáží třicátníka, provádí diváka po sluneční soustavě, o které by si člověk myslel, že o ní ví už úplně všechno. Přesto se skrze geniální CGI efekty, za doprovodu fantastické dramatické hudby, doví opět něco nového, co vlastně doteď nevěděl, ačkoliv to byla přímo zásadní informace o zrodu celé soustavy. Chvílemi dokument hraničí až s artem, natolik si zakládá na vizuální stránce, tempo je pomalejší a divákovi jsou informace pečlivě dávkovány, aby se jimi neudávil, což je super, protože kvalita informací s názornými ukázkami je mnohem lepší než kvantita, ze které si nikdo nic neodnese, maximálně tak instantní znalost, kterou za týden zapomene. 95 % ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Naprosto precizní BBC dokument s dechberoucími CGI sekvencemi a přiměřeným dávkováním informací - přehledně strukturovaný, příjemně odvyprávěný a lehko pochopitelný. A hlavně zajímavý v každém momentu. Každá z planet má za sebou miliardy let dlouhou a mnohdy až nečekaně proměnlivou historii. A díky současným vědeckým poznatkům a moderním počítačovým simulacím ji dokážeme docela dobře odhadnout... Tohle prostě nemůže nudit nikoho, kdo má v sobě alespoň špetku objevitelského ducha. ()

kondor77 

všechny recenze uživatele

Není to až tak zajímavé. Čekal jsem více. Jsem docela sběhlý v této tématice a mám rád inteligentní dokumenty. Tento jím ale není. Chytří lidé vysvětlují fakta, v tom není nic objevného. Tvůrci (díla) pak přidaj doprovázející efekty. Seriál pro blbečky. Informativní hodnota nulová, jsem překvapen některými recenzemi a Brian Cox je divácky vděčný, ale pro vědu toho zase až tolik neudělal (je to spíše popularizátor). ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Nech je táto séria ako chce obrazovo úžasná a obsahovo (v rámci popularizácie témy) brilantná, najfascinujúcejšie bolo pre mňa uvedomenie si - ak som to teda celé správne pochopil - že vesmír celkom prirodzene a nevyhnutne smeruje k vytváraniu podmienok na vznik života. Veď takmer každá z planét našej sústavy zažila (alebo sa predpokladá, že spolu s poniektorými mesiacmi zažije) obdobie, ktoré bolo (či bude) pre život, ak už nie ideálne, tak určite vhodné... alebo aspoň nádejné. Zároveň však rovnako tak nevyhnutne a nekompromisne platí, že to potom ten istý vesmír veľakrát utne skôr, než sa dostaneme aspoň k bakteriálnym formám života... čo všetko z toho potom vyplýva pre nás ako tú najvyššiu nám známu formu života, to si asi každý musíme vyhodnotiť sám za seba. V sprievode tohto programu sa ale dá zasnívať a pritom neprestať stáť oboma nohami pevne na zemi, čo je prežitok, ktorý sa na poli dokumentárnej tvorby neponúka každý deň. Pritom je to v rámci "žánru", nebojím sa napísať, ten najideálnejší prežitok. (a pár dní na to, čo som tento výlet absolvoval, preletela svetovými médiami správa, že bol v atmosfére Venuše objavený fosfán... to nevymyslíš!) ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama