Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Ruskem na počátku 20. století otřásají sociální bouře, ale car Mikuláš II. se vzpírá změnám. Zažehne tak jiskru revoluce a konec dynastie je na dohled. (Netflix)

Recenze (25)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Kombinácia dokumentu a hraného “seriálu” o človeku, ktorý hneď od samého počiatku tušil, že nebude dobrým vládcom, a to sa aj vďaka jeho nekompetentným rozhodnutiam, do poslednej bodky - potvrdilo. No a Ja musím dodať, že pád ruskej aristokracie, bol zrejme absolútne nevyhnutný, i keď tak drastickým spôsobom, to bolo ďaleko za hranou únosnosti. Na strane druhej, nevážili si ľudí, niet sa čo čudovať, že sa tak radikálne obrátili proti nim. Každopádne, história sa opakuje. Rusy budú mať “nového cára”, ktorému čoskoro odklepnú doživotnú imunitu. A to si povedzme narovinu, je čistý “stredovek” a návrat do hlbokého totalizmu. Smutné .. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Tomuto seriálu nesmírně škodí polovičatý žánr stagnující někde mezi dokumentem a hraným eposem "jakoby od HBO." Ve stínu letošních historických kousků jako Černobyl je to fakt zoufale smutné a herci nijak nepomáhají. 45% ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Seriál se snaží být hodně dramatický, bohužel na úkor některých detailů, se kterými si Amíci hlavu moc nelámali. Takže např. car a carevna nestárnou. Dramaticky však působí i Dr. Pablo de Orellana, který je jedním z komentátorů, a někdy to působí až směšně. Na chybu v posledním díle, kdy si spletl roky, ho asi zapomněli upozornit. Též chybí zmínka o tom, že ty "antibolševické síly", které dobyly Jekatěrinburg, byly vlastně oddíly čs. legionářů. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Výborně udělané dokudrama s důrazem na naturalističnost. Američanům se skvěle podařilo vystihnout problémy vlády posledního cara i zhoubného vlivu Rasputina na jeho rodinu a vládu. Vše je srozumitelně podáno, okomentováno a přesto i díky výborné kameře napínavé jako kvalitní historický drama, jímž určitě tento počin též je. Všem milovníkům historie doporučuji. 90% ()

Kolikokoli 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že mě náhlý skok k "dokumentární" části v prvním díle trošku vylekal. Nakonec jsem asi za tyto komentáře byla ráda. Bylo tak vysvětleno zkráceně to, co by se muselo dlouho vysvětlovat přímo v hrané části - což by seriál prodloužilo, a to by mu (minimálně s tímto rozpočtem, obsazením, režií atd.) ublížilo. Takže (na tento polo-docu formát) se mi to líbilo. A něco nového jsem se i dozvěděla. ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Vizuálna pomôcka pre hodiny dejepisu. Hrozná pripomienka, ako totálna neschopnosť jedného vladára vytvorila ideálne podmienky pre rakovinu zvanú boľševizmus. Aj napriek tej jeho neschopnosti a ešte horšej manželke Alexandre, ktorú by som popravil už v druhej časti, je seriál/dokument urobený tak, že nakoniec mi bolo tých detí ľúto. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Ten žánr "historické hrané dokumenty" vysloveně nesnáším, ale tady se to nějak sešlo. Imho fakt dobře zahrané, napsané i v rozumných mezích vložené "dokumentování", navíc to má ke konci fakt thrillerové grády (ikdyž člověk ví, jak to vlastně dopadne). Prostě parádní lekce dějepisu od Netflixu. 8.5/10 ()

Hydra Foy 

všechny recenze uživatele

Podobne ako uz napisali niektori predo mnou, aj ja som bola najskor v soku z formatu hraneho dokumentu (cakala som historicku miniseriu) a v prvom dieli ma tie dokumentarne vsuvky neskutocne vyrusovali. (Aj ked ich nie je az tak vela) Postupne som si vsak na to zvykla a neskor som bola za dovysvetlovanie realii a vztahov aj vdacna. Nenechajte sa tymto formatom odradit! Bola by to velka skoda, kedze je skvele napisany, zahrany, s uzasnymi kostymami a na konci som aj napriek znalosti historie stale tak trochu dufala, ze sa mozno ktosi zlutuje... Tesim sa na viacero takychto pocinov. Vdaka, Netflix, ze popularizujes historiu na urovni :) ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Originální název je trochu zavádějící, protože seriál je o jediném carovi, tom posledním; předposledního vidíme jen v rakvi (nebo že by do pojmu Czars šli zařadit i carevna a carevič?). Seriál je v módním formátu dokudramatu, většina stopáže jsou hrané scény, občas mluví historici (kteří za celou dobu nezmění oblečení, takže rozhovory byly zjevně točené na jeden zátah). Do toho ještě jde o retrospektivu, kdy celý příběh se odvíjí zpětně od linky, v níž se bývalý vychovatel carových dětí jde do sanatoria v Berlíně podívat na dívku, která tvrdí, že je nejmladší dcera Mikuláše II. Tahle kombinace vlastně tří linek působí trochu přeplácaným dojmem. Nadto jsou v seriálu nepřesnosti, jakože ve skutečnosti bolševici postříleli ve sklepě více lidí než členy nejužší rodiny, způsob provedení byl mnohem brutálnější (to je asi cudně zamlčeno, aby seriál nebyl příliš šokující) atd. Nicméně! Přes všechnu tuto kritiku musím říct, že se jedná o velmi zajímavé dílo, které jsem zhltnul během asi týdne. Herecké výkony jsou výborné (přesto, že třeba Mikuláš si není až tak podobný a spíš připomíná novodobého hipstera, ale skvěle hraje, vyloženě podmanivý je pak Rasputin) a seriál je velmi vizuálně zajímavý; docela připomíná Crown (ostatně obě rodiny byly propojené, Filip i Alžběta jsou s Romanovci příbuzní), jen trochu méně výpravný. Rozhodně doporučuji. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Skvěle zahraný, ale ne až tak záživný dokument. Pro mě ne úplně známá historie  jsem rád, že jsem so rozšířil obzory. Ben Cartwright jako Rasputin dokonalý! ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Standardní výpravný dokument Netflixu s ratingem 16+ díky násilí a sexu, ikdyž to není až tak drama, ale dalším znakem je letem světem povrchnost informací, ale v poutavém balení. Poslední car, Rasputin, Bolševici, první světová válka ,,, informativně základní přehled, ovšem poslední díl je nejpodrobnější dokument na téma posledních dní zajaté carské rodiny. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Ze začátku by se mohlo zdát, že za všechno může Mikuláš, který je blbý jako troky. Ale je to ke konci trošku složitější. Opravdu může sled špatných rozhodnutí jednoho monarchy za vznik Sovětského svazu? Franz Josef I byl prakticky osvícený vládce (kterému do toho nekecala manželka) a stejně se mu to rozpadlo. Nevím, jestli je hraný dokument horší než klasický dokument. Je mi jasné, že tam bude plno faktických chyb. Nicméně oceňuji kostýmy a snahu o vzdělání vrstev, kteří by klasický dokument odsoudili jako televizní nudu. ()

soviczka 

všechny recenze uživatele

I přes počáteční šok z formátu to nakonec bylo převážně příjemné překvapení. Občas jsem si ale přála, aby šlo o normální historický seriál a sem tam mě komentáře vyloženě rušily, proto ta jedna hvězda dolů. Hodně dobré obsazení, hlavně Rasputin byl skvělý. Snesitelná délka dílů i celé série, příjemný počin Netflixu. ()

kirmakX6on 

všechny recenze uživatele

nicneříkající "dokument", kde jedinou zajímavostí bylo, jak rád Rasputin v hospodách vytahoval své péro a chlubil se, že ovládá královnu. Pokud jde ale o cara, resp. jeho carování ..a příčinu pádu dynastie Romanovců...nedozvíme se nic konkrétního (vlastně jediné konkrétní kroky, které jsou u něj popsány, bylo to, že vždycky někam odjel, příp. někde nebyl, ale nedozvíme se, co konkrétně dělal. Dozvíme se obecnou informaci, že měl neschopné ministry, příp. nechal královnu/Rasputina, aby řídili zemi, ale nedozvíme se, jak konkrétně se tedy jejich neschopnost projevovala. Jediné konkrétní rozhodnutí je asi vstup do 1. světové války, ale to stěží může cokoliv vysvětlit, když do ní byla zapojena většina Evropy ...a rozhodně všechny státy nezkolabovaly. Že tvrdě potlačoval demonstrace - no super, ale to už byla reakce na nespokojenost. Proč ale ta nespokojenost vůbec za jeho vlády vznikla (když za předchozích nebyla)?. Reálné příčiny pádu Romanovců ...se nedozvíme.  Což, vzhledem k tomu, že na toto užvatlané "nic" byli přítomni tři američtí historici, je vskutku obdivuhodný výkon, kterého jsou schopni pravděpodobně právě jen Američani. Pokud jde o filmovou stránku dokumentu, bylo to příšerné. ()

karolina.val 

všechny recenze uživatele

Když si člověk zvykne na přeskakování od hraných částí k vyprávění faktů jako v dokumentu (zpravidla přežijete první díl a pak už je to v pohodě), tak je to velmi zajímavá podívaná. Chyby se najdou - proto "pouhé" 4 hvězdy. Jak správně zmínil petrsv, stárnutí ústřední dvojice Cara a Carevny by byl příjemný bonus. I tak jsem se ale dozvěděla něco nového - ačkoli už jsem viděla a četla o osudu posledních Romanovců dost. Za mne tedy určitě můžu doporučit, velmi dobře to shrne tragické události, ke kterým tam došlo a proč. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Ma to obrovskou hodnotu o historickych faktech a je to hrane, sem tam nejake slovo historika. Vliv Rasputina na carskou vladu jsem neznal v takoveto mire. Kazdy by mel vedet, tady zacal rudy mor s rudym terorem. Skoda, ze to nedokazi natocit sami Rusove, rusky mluvici a s ruskymi realiemi a ruskou filmografii to mohlo byt za pet. Ale to asi az v dalsim stoleti. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Se žánrem dokudramat už jsem se delší dobu nesetkal, takže si odnáším svěží zážitek, který je (snad) poměrně věrný historickým záznamům, a zároveň má spád i potřebné napětí, ač stejně všichni od prvního dílu ví, jak příběh dopadne. Výběr hereckých představitelů se povedl včetně Rasputinova charismatu a zdařilá výprava i kostýmy umně zakrývají nutně nižší rozpočet; místy mne proto mrzelo, že stejnou událost nejprve herci předvedou a patřičně procítí, a experti poté to samé nadbytečně popíší, jako by se tvůrci pouze snažili nahnat stopáž. Nicméně soudím, že k danému žánru se zřejmě budu vracet častěji. ()

Reklama

Reklama