Reklama

Reklama

Místnost sebevrahů. Hater

(festivalový název)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Tomek Giemza (Maciej Musiałowski) je usvědčen z plagiátorství a vyloučen ze studia práva. Rozhodne se však tuto skutečnost skrýt a nadále dostával finanční pomoc od rodiny Krasucki (Danuta Stenka a Jacek Koman) – rodičů své přítelkyně z dětství Gabi (Vanessa Aleksander), do které se tajně zamiloval. Podvod však vychází na světlo. (sator)

(více)

Recenze (187)

verbal 

všechny recenze uživatele

Do nejmenších psychóz, kurvovství a hovadismu vypiplaný dramat państwowy, ve kterém opravdu není ke komu přilnout. Na straně jedné totiž stojí famózně zahraný, mimořádně slizký bezemoční sociopat, na té druhé pak překorektnělý sluníčkářský buzerant a zkurvený populistický vítač, jejichž interakce ovlivňují vychcaná Sórošovic famílie a katalogově odporná, bezskrupulózní paní Novotná z Burakryjów. Tedy něco, jako byste se v kulisách cigánské demonstrace za ztrojnásobení sociálních dávek museli rozhodnout, jestli fandit přihlížejícím tupým skinhedům nebo vypatladným levicovým smažkám z Antify. S takto rozdanými kartami dobro prostě nezvítězí, tedy nezbývá, než se prostě kochat dokonale napsanými patopostavami a promakaným dějem plným animálního zmrdství, morální pokřivenosti a šosácké debility. Zároveň také mrazivé memento pro nadcházející digitální degeneraci o zhoubném vlivu a dezinformační moci cíleně ovcujících asociálních sítí a internetů na jakékoliv kritické myšlení. Zajebisty Komasa! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Přesný a po všech strankách vynikající vynikající film. Napínavý, výborně napsaný, zahraný, realistický a nevím zda šel větší mráz z toho lidskýho degena v podobě hlavního hrdiny, "fungování" PR agentury nebo de fácto dvojího závěru, díky IceQueen za tip, měl bych si nabídky na netflíxu projíždět pečlivěji. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bravo Polsko! Tohle je opět absolutní režisérská pecka nejen Jana Komasy, ale celého polského filmového sboru. Jan Komasa tady volně navazuje na Místnost sebevrahů z roku 2011 a opět nám, i když trošku jinak, ukazuje, jaké nebezpečí na internetu může číhat pro každého z nás. Příběh je takřka geniálně vykonstruovaný. I když víte, k čemu se schyluje, stejně jste na konci totálně v šoku. Navíc se tu asi zrodila další polská herecká hvězda. Maciej Musiałowski toho svého introvertního psychopata zahrál totiž geniálně. Má takovej ksicht hajzla, kterého byste v temné uličce nechtěli potkat. Na plátně ale s radostí... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nenudící dramát o megabezskurpulózním psychopatovi, který nemá dobré úmysly. Práce s postavami mě nadchla. Hlavní antihrdina je schopnej, necouvne před ničím, ale je to furt mladík a dělá chyby. Filmově super po všech stránkách. Je to chytré a i když určitě ne neprůstřelné, tak v rámci filmu na jedničku. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

My supervillain origin story. Ideální do lockdownu, protože pokud vám snad chyběly lídy, po tomhle fakt nebudou. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů, co jsem za poslední dobu viděl je nečekaně z Polska, kteří poslední dobou patří ke králům Evropy, protože, co oni předvádí poslední dobou je neskutečné. Příběh se zaměřuje na Tomka, který je vyloučen z právní školy za plagiátorství a najde si zajímavou práci, jejíchž náplní je ničit lidem životy a jelikož je tak trochu psychopat, tak se do práce ponoří plnou parou. Je vysoce inteligentní, pohotový, chladný a hraje naprosto bezvadně. Film má skvělý příběh, dobré postavy, nepříjemnou atmosféru, inteligentní dialogy, spousta zajímavých nápadů, kde si místy budete říkat " Tohle je fakt síla!" a poměrně originálně je zde zahrnutý virtuální svět, kde díky jedné počítačové hry plánuje Tomek nepěkné věci. Finále je tak šokující a mrazivé, že Vás nechá beze slov. The Hater je jednou větou strhující psychologický Thriller fincherovského rázu z Polska! Doporučuji!! Příběh*****, Akce***, Humor>Ne, Násilí***, Zábavnost*****, Hudba****, Vizuál****, Atmosféra*****, Napětí****. 8.5/10. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Polská kinematografie je hodně jinde a čeští patlalové můžou jen tiše přihlížet. My bohužel nemáme tvůrce, kteří by měli schopnosti natočit film světového formátu se společenským přesahem. Komasa suverénně prezentuje téma, na které v Česku nikdo nemá mozkovou kapacitu a netroufnou si ho řešit ani investigativní novináři. Herci jdou na dřeň a temné finále je peklo. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Paní profesorko, mohu Vás poprosit o věnování? Vaše kniha změnila moje vnímání práva. A děkuji vám…za celý rok. Jste pro mě velkou inspirací.“ Jakože Tomaszovo vnímání práva, ale i morálky a vůbec toho co je dobré a zlé, se ukázalo být poněkud pokřivené…Hlavní hrdina je nula. Ještě k tomu chudá, zneuznaná, zhrzená. Avšak za to zatraceně ctižádostivá a ambiciózní. A pak stačí jedna osudová zakázka, která jí dá šanci vyšvihnout se a dosáhnout svých cílů…Pozorovat Tomasze mě do jisté míry fascinovalo. Sice jsem nechápal jeho posedlost Gabi, která mi přišla jako totálně zpovykaná kráva, ale budiž. Bavilo mě sledovat, kam až je Tomasz ochotný a schopný zajít, zda dosáhne toho, po čem touží, a hlavně za jakou cenu. Maciej Musialowski byl ve své roli perfektně slizký a přesný. Režisér Komasa mi tak stejně jako v Corpus Christi ukázal, že umí ze svých herců dostat maximum. Neviděl jsem sice o 9 let starší verzi, ale tahle silně efektní, stylizovaná a vtahující podívaná si mě podmanila. Dám slabších 5*, velká spokojenost. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Jestli se Komasa po tomhle nedostane do Hollywoodu, tak už nevím. Jako vstupenka by to totiž mohlo fungovat dokonale, i když v charakterové drobnokresbě chudáka lačnícího po uznání je to slabší než American Crime Story o Versacem, a v mapování navrtávání vzteku mas na sociálních sítích zase méně pronikavé a realistické než třeba Brexit. Je to vlastně ve všem "obvi", ale fakt to stačí! ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů, natočený v podobném duchu. Kdy mladý patologický lhář, čerstvě vyhozený z právnické univerzity a následně zavhržen rodinou, hledá svoji vlastní cestu k moci a uznání. Jedná se o velice promyšený film, který zachycuje současné dění nejen v Polsku, ale celé Evropě. Na to pak navazují politické šachy našeho hlavního hrdiny, který se bez ostychu vypořádává se všemi překážkami pomocí dokonale promyšlené manipulace. 90% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Zvráceně chytré a velmi současné. Z poměrně banální balady o zesměšňovaném exstudentovi práv se stane nečekaně promyšlená a ve finále hodně krvavá sonda do světa manipulací sociálními médii. Komasa s přehledem předestírá mrazivě realistický příběh sociálního inženýrství s jistotou světového formátu. Skvěle zahrané a napínavé do poslední chvíle. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Hejter poňal spoločnosť ako bandu zmrdov. Na jednej strane slniečkárski humanisti. V skutočnosti ide o pokrytcov. Falošní hráči, nepriznajúci skutočnosť, podporovaní smotánkou zámožných snobov. Tí sa utápajú vo vlastnej samo vypestovanej "dobrote" a výnimočnosti. Pretože poskytujú "skutočne humanitnú pomoc" a organizujú naozaj "umelecky hodnotné" koncepty výstav a inštalácií. No v realite takému "umeniu" málokto rozumie. Na druhej strane frustrovaní. Primykajú sa k fašizoidným riešeniam ochrany práce a štátu vyhnaním imigrantov aj Cigáňov. Veď im chcú ukradnúť identitu, majetok, ženy aj náboženstvo. K fašistickým riešeniam a násiliu to nemá ďaleko. Ultra konzervativizmus, prehnaný katolicizmus a odmietnutie západnej kultúry. Medzi opísanými krajnými polohami sú mágovia dnešnej doby: tvorcovia obsahu videí na youtube a trendov sociálnych sietí ako facebook a twitter (dnes aj tik-tok). Poskytujú za prachy služby komukoľvek. VO filme sa k tomu pripletie prvok osobného poníženia a v dôsledku toho vymyslenia krutej, premakanej pomsty. Film však ukazuje, akoby spoločnosť bola tvorená výlučne odvrátenou tvárou sveta. V skutočnosti existuje mnoho pozitívnych ostrovov - dočasných autonómnych zón, kde sa dá žiť bez vplyvu toxického politizovania. Verte, ide to bez problémov. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Promyšlená a zpočátku velmi poutavá vzpoura jednoho dosud vysmívaného mladíka, se kterým brzy nebude radno si zahrávat. Vzhledem troubovitého, ale myšlenkami sociopatického studenta právě vyloučili z práv kvůli plagiátorství. Nemá moc přátel a je posedlý láskou ke krásné Gabi, s jejíž rodinou se zná z dětství. Aby se dostal na její „úroveň“, potřebuje začít vydělávat. Nastoupí do marketingové agentury, která kromě standardních zakázek dokáže i dokonale zlikvidovat kariéru i životy známých lidí. Vede ji cynická šéfová, které náš nenávistný hrdina padne do oka, protože se jeho manipulační kroky po síti záhy ukážou jako velmi efektivní. Do své nové role se naplno ponoří, rozehrává to na několik stran, včetně štvavé kampaně na kandidáta na primátora Varšavy. A tady asi nastává potíž. Měl jsem za to, že ve všech směrech nešťastný hošan, kterého všichni považují za nekňubu, bude škodit v komornějším pojetí, půjde mu hlavně o vlivnou rodinu, která ho spíš lituje/vysmívá se mu, a dívku, kterou rozhodně nepřitahuje. Jenže my se vrtáme hned v několika bolestech polské společnosti. A brzy začne (velmi) haprovat věrohodnost. Protože se nejprve začneme otírat o vratkou bezpečnost na síti, následně o zneužívání internetu k manipulaci s veřejným míněním, abychom skončili razantní radikalizací společnosti, která vyvrcholí zrůdným činem. Natočené je to skvěle, ale počáteční drive začne chtě nechtě drhnout. Nedělám si iluze, přesto je to místy dost přepálené. Výkon Macieje Musiałowského velmi výrazný. Do stropu přesto neskáču, tři až čtyři hvězdy. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Určite nadpriemer najmä vďaka skĺbeniu myšlienky šírenia dezinformácií a myslenia chorého jedinca, ktorý sa doslova našiel “v obore”. Film nenudí, postupne graduje, záver je satisfakčný, “boľavý”, no koho už dnes baví sledovať drámu, ktorá trvá takmer dva a pól hodiny? Poliaci vedia, vedeli, a vždy budú vedieť. Ich tvorba je tej našej na míle vzdialená, keď niečo natočia, poväčšine to stojí zato, rovnako ako tento “Hate”. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Konec jsem si (mu) přál trochu jiný a ne úplně mi sedělo, jak hlavnímu "hrdinovi" všechno stále vycházelo, nicméně nemůžu popřít, že film je stylový, světový a ošklivě mrazivě současný a neustále mě zajímalo, co bude dál, kam to povede a jak to dopadne. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Sociální inženýrství pro otrlé a zároveň nejlepší polská epizoda Homelandu z pohledu druhé strany barikády. Intenzivní fimovej masakr, při kterým je hrozně těžký - ale důležitý - nezavírat oči. "Vyřčená slova uletí, napsaná zůstanou." [Netflix] ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Jak snadná je manipulace, o které nevíte, a jak opojná je, když jí pácháte...Tohle je bohužel větší mor dneška, než nějaký čínský svinstvo ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Jakožto average democracy enjoyer jsem si tenhle bravurní polskej disstrack na krajně pravicovej populismus neskutečně užil. Znepokojivý politický thriller ze současného Polska a jeden z nejlepších filmů za rok 2020. Jana Komasu se vyplatí sledovat. ()

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama