Reklama

Reklama

Paní Lowryová a syn

  • Velká Británie Mrs Lowry & Son (více)
Trailer 1
Velká Británie, 2019, 93 min (Alternativní 88 min)

Obsahy(1)

Britský umělec L.S. Lowry žije se svou panovačnou matkou Alžbětou až do její smrti v roce 1939. Zahořklá, na lůžko upoutaná Alžběta se aktivně snaží odradit svého svobodného syna od jeho uměleckých ambicí, zatímco nikdy neopomene zmínit, jak moc velkým je pro ni zklamáním. Lowry, který tráví dny vybíráním nájemného, po večerech navštěvuje umělecké kurzy a celé noci až do časných ranních hodin maluje obrazy. Film sleduje začátky jeho kariéry, kdy Lowry touží po tom, aby se jeho práci dostalo uznání nejen v Londýně, ale i mimo něj. Je zřejmé, že jedinou překážkou na cestě k Lawryho úspěchu je jeho matka, nikoli nedostatek talentu. Alžběta je však zároveň jediným důvodem, proč Lowry vůbec začal malovat, neboť se zoufalý muž ze všech sil snaží vytvořit něco, cokoli, co učiní jeho matku šťastnou. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (17)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„I'm a man who paints, nothing more, nothing less..“ Člověk u toho přemýšlí, jestli je horší, když se rodič snaží naplnit vlastní ambice přes potomka, a nebo dusí ty jeho. Sobec křičí, chyťte sobce, dokud hrnek nepřeteče a jen množství lásky rozhodne, jaké budou následky.. Všední příběh obyčejných lidí, kdy jeden z nich je náhodou kumštýř, co netradičně bojuje s vnitřními anděly namísto démonů. Přidávat hypnotika do pudinku se švestkami by asi nepomohlo, co? Mínus jedna rumělková za nadužívání tklivého piana.. ()

jasse 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, mapující bohužel jen velmi krátký úsek života britského malíře L.S. Lowryho. Film stojící na výborném hereckém výkonu Vanessy Redgrave a Timothy Spalla. Film provokující seznámit se s celým nelehkým životem L.S. Lawryho a jeho dílem. Další plus vidím v perfektním dabingu, ne nadarmo za něj dostali Hana Talpová a Igor Bareš cenu Františka Filipovského. ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

Za zdmi z pálených cihel... Plachý povídkář štětce umazaného bytí. Rovný, pravdivý v tazích obrazů prózy. Chodců každodennosti, dýchánku komínů. Popela, co se snáší do kaluží. Blátivého jíní lepícího se na podrážky roboty. Pozastavených scén pod sinavým sluncem. Oprýskaných těžítek venkovní prašnosti. ()

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda, že jsem mohla nahlédnout do života jednoho z největších britských umělců 20.století, o kterém jsem nikdy předtím neslyšela. Je to smutný příběh o děsivém emocionálním zneužívání. Lowry byl osamělý outsider, kterého zcela ovládala jeho snobská, zahořklá a krutá matka. Izolovala ho od lidí, od žen, takže se nikdy neoženil a žil jenom pro ni a pro své malování. Ona jeho malování nenáviděla, stále ho jen dehonestovala a on se jí pořád zoufale snažil vyjít vstříc, vytvořit něco - ať už to byla večeře nebo obraz - co by ji udělalo šťastnou. Vše co si přál, bylo jen matčino uznání a její podpora. Rád pozoroval lidi, ale nikdy se nestal jejich součástí. V jeho osobě je spousta smutku, osamělosti a izolace, ale i laskavosti a nenápadného humoru, což se promítlo i do jeho tvorby. Intimní a křehký film s dobrým hereckým obsazením a padnoucím klavírním soundtrackem, přesto bych ho už asi podruhé vidět nemusela. P.S. Dočetla jsem se, že L.S. Lowry trpěl Aspergerovým syndromem. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Třebaže film sleduje jen krátký a poměrně nezajímavý úsek života slavného anglického malíře Laurence Stephena Lowryho, děj, jakkoli pomalý, v žádném případě nepostrádá napětí a dramatické momenty. Kromě fascinujících, maximálně soustředěných hereckých výkonů Vanessy Redgrave a Timothyho Spalla je potřeba vyzdvihnout i velmi kvalitní český dabing. Apropo, já mít takovou matku, asi bych každou chvíli tahala nervy z kýblu. (70%) ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama