Reklama

Reklama

Hlava Medúzy

(seriál)
  • Slovensko Hlava Medúzy
Česko, 2021, 7 h 41 min (Minutáž: 52–60 min)

Režie:

Filip Renč

Scénář:

Petr Hudský

Kamera:

Petr Hojda

Hrají:

Jitka Čvančarová, Jiří Dvořák, Michal Isteník, Petra Bučková, Jana Švandová, Jan Vlasák, Karel Heřmánek ml., Pavel Kříž, Gabriela Štefanová, Štěpán Tuček (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zmizelý originál Rubensovy "Hlavy Medúzy" a dva mrtví muži. Tak začíná první epizoda nového seriálu České televize, který natočil Filip Renč. Osm příběhů podle scenáristy Petra Hudského zavede diváky do Brna a jeho okolí. Čtveřici kriminalistů vede precizní a cílevědomá Karin v podání Jitky Čvančarové. Dalších rolí se zhostili Jiří Dvořák, Michal Isteník a Petra Bučková. „Vybrali jsme si podobu Medúzy jako symbol našich kriminálních příběhů. Co jeden jedovatý had v její hlavě, to jeden příběh, jeden zločin, jedno zlo,“ říká režisér Filip Renč a dodává: „Je pro nás velkou výzvou přijít v dnešní bohaté produkci detektivek a kriminálek s originálním realizačním řešením. Jednotlivé příběhy jsou tedy kombinací skutečných kriminálních případů a fikce autorů. Co se týká stylu vyprávění i hudební dramaturgie, rád bych obnovil atmosféru českých kriminálek ze šedesátých let. Jednoduchá, výrazná hudba, napětí, účelné dialogy, tajemná atmosféra a minimální barevnost obrazu. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

kajas 

všechny recenze uživatele

Nalákala mě jména tvůrců i silné herecké obsazení, jsem ale zklamaná jako většina zdejšího osazenstva. A nejvíc líto mi bylo "mutujícího" Michala Isteníka. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Že Renč už roky nic pořádného nenatočil je známo. Když jsem viděl upoutávky, říkal jsem si, že to bude něco jako Labyrint (historický obraz, mysteriózno, natáčení v Brně a okolí), ale viděl jsem takovou zhůvěřilost, že doteď nemůžu pochopit, že ji napsal Petr Hudský. Vizuál levný, násilné scény rádobyšokující, zápletky nedomyšlené, dějová linka s bratrem hlavní vyšetřovatelky nadbytečná. Tohle se fakt krutě nepovedlo. Krutě! 30%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kriminálka v režii Filipa Renče a s dobrou skladbou hereckých person české scény. Nevím, co jsem čekal, ale minimálně jsem doufal, že si u Hlavy medůzy odpočinu a budu rád, že některé herce rád vidím v něčem novém. Nakonec už první díl mě teda dost nasral. Fušeřina nejtěžšího kalibru. Regulérní kriminální béčko. Hlavní role Jitky Čvančarový se mi hrozně nelíbila. Ta její drsnost v kombinaci s čepicí mi přišla jako hrozná póza a mrzelo mě to. Mám ji jinak hrozně rád, ostatně jako i ostatní herce. Jenže zatímco Jirka Dvořák byl třeba v pohodě, tak Michal Isteník tu mluvil (no spíš pískal), jako když mu někdo přiskřípne koule. Jelikož ho ale znám od Mostu a aktuálně na něj koukám v Kukačkách, tak vím, že to jeho běžný projev není a nevím, co ho za tím vedlo. Už od prvního dílu tu tvůrci navíc rozjíždí vedlejší linku s mladým Heřmánkem, která nejen, že byla zbytečná, ale taky byla zatraceně špatná. To už nebylo snad ani béčko. Abych byl ale genderově vyvážený, tak musím říct i pár pochval. Nejlepší díl jednoznačně šestý, kde mi role Marka Vašuta, nevím pořádně proč, asi tím, že tam lil jedno pivo za druhým, docela sedla a vysloveně ten příběh dost povýšil. Jenže co je to na plat, když předchozí díl z prostředí módních přehlídek má hned z kraje scénu vraždy modelky, do které Vám hraje děsně nepovedená cover verze Born Slippy od Underworldů, což asi bude zároveň i vševypovídající o celém seriálu. Znova už ho v životě nechci vidět a mrzí mě u řady herců, že si s tímhle dali práci. Ale tak co...jede se dál a příště je uvidím v něčem lepším. Nicméně pořád platí to, že Filip Renč je strašnej rutinnér. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kokain v krvi jako důkaz neviny. To je paradox." Tým vyšetřovatelů není nic moc, pachatelé vesměs postrádají lidskej rozměr a vyšetřování je takový docela roztržitě rozházený, ale mě to celkem bavilo. Nevím úplně přesně čím to bylo, ale asi tím, že se pár postav docela povedlo. Třeba vrahoun Prax mě bavil v každým záběru, patolog Smrťák byla neuvěřitelná trefa a hlavně "psychicky vyrovnanej" brácha Erik se stal mým vzorem. Takhle se řeší problémy s lidmi, kteří ubližují mojí rodině. Velkej respekt. Učím se od něj a už umím ten jeho zlej pohled. Tak bacha na mě. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento seriál je zcela průměrný. Mohou za to především scénáře jednotlivých dílů, které mají sice místy realistické dialogy (a tím nemíním jen občasný vulgarismus), ale zápletky by byly vhodné spíše pro dětského diváka, jenže to by zase nesmělo jít o vraždy. Vrazi nikdy nezapírají a vždy s gustem ochotně odvypráví, proč se svých skutků dopustili. Zde se ukazuje jedna z největších slabin režie, která vše točí podle jednoho zaběhnutého systému. Na důvěryhodnosti příliš nepřidá, když 100% vrahů nepociťuje ani náznak lítosti a pragmaticky odvypráví průběh vražd. Bez zásadních výhrad musím pochválit herecké výkony, Havelkův lapsus raději z úcty k němu rychle zapomenu. Krom očekávaných kvalitních výkonů (Dvořák, Cibulková, Goldflam) se zaskvěla v roli megery postižené opičí láskou Gábina Štefanová. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu jsem nedokázal rozlousknout odpověď na otázku, zda to tvůrci mysleli vážně nebo to měla být parodie. A i v dalších dílech to byla hodně nevyrovnaná směs detektivní komedie, kriminálního thrilleru a melodramatu. Humor na první signální byl často spíš na zabití (kriminalistka přichází na místo vraždy a její podřízený na ni vybafne zpoza rohu???). Jitka Čvančarová jako drsná policajtka? Vždyť jsem psal, leda v parodii. Postava Erika (Karel Heřmánek ml.) mě v prostředních šesti dílech štvala svou nadbytečností. Filip Renč to celé zvládl na automat, scenárista by měl vrátit honorář. ()

triatlet odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z nejzbytečnějších seriálových odboček: Erik a jeho můry... Scénáristicky podprůměrné. Herci absolutně bez prostoru - což dokládá např. Jiří Dvořák. Zajímavé je srovnání Čvančarové (zde "hlavní" role - v Kukačkách epizodní, ale mnohem přesvědčivější). ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Samotné náměty kriminálních případů mi přišli celkem smysluplné a uvěřitelné, ale ta příběhová omáčka kolem byla naprosto zbytečná, skutečně infantilní a, bohužel, prostě hloupá. Isteník a Bučková by mohli mít spinoff, Dvořák by jim mohl dělat šéfa, co už nevyšetřuje a je zavalenej papírováním, přetíženej, ale prahnoucí znovu po akci, a Čvančarovou by konečně po právu odvolali a suspendovali za střet zájmů a zamlčování důkazů a mohla by odjet za bráchou do Paďous. --- No jo, Hudský a Labyrint, tak teď mi to dává smysl. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Dvořák skvělý jako obvykle, stejně tak Švandová, Vlasák i Heřmánek a další herci. Potud fajn. Jenže pak je tam naprosto otřesná Čvančarová, která se na tu roli vůbec nehodila. Absolutně zbytečná dějová linka s psychicky narušeným bráchou a co předváděl kameraman v posledním díle, tak to vypadalo, že tím ústavem prošel taky. Doporučil bych netahat do kriminálek nějaké symboly, tajemno a podobné kraviny, vypadá to pak přinejmenším trapně. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Neotřelá parta detektivů. Chtěla jsem o nich vědět víc, protože mi přišla zajímavá odbočka s Erikem. Ve finále se ale ukázala jako celkem zbytečná. Náměty případů ale špatné nebyly. Kupodivu mi Jitka Čvančarová v té své čepici nevadila a ani její chování. Nemohla jsem překousnout hlasový projev Michala Isteníka. Proč musel takhle mluvit? To hrál jako mladšího než ve skutečnosti je? Mladý Heřmánek mě bude ještě zajímat. Dokáže využit talentu, který mu nadělili rodiče. Uvidíme. kam se ještě posune. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nevýrazná kriminálka, která nenadchne ani neurazí. 1) Civilní pojetí s trochou suchého humoru nebylo na škodu. Policejní tým je funkční a pracovitý, 42letá Jitka Čvančarová (šéfová Karin) nezvyklá, ale nic proti ničemu, 37letý Michal Isteník jako lehký žertovný prvek, proč ne? Karinini rodiče byli trochu fádní, ale zase mohu říci - proč ne?_____ 2) U Renče nikdy nevím, co dostanu. Od jedné hvězdičky do čtyř. Hlava Medůzy mě neoslnila, ale nenudil jsem se. A to se také počítá. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

zoufale špatná kriminálka s podprůměrnými případy,které dám dvě jen proto,že chvílemi je to až absurdně vtipné - což ovšem předpokládám že nebyl záměr.Scénář děravý,režie příšerná a všechny ty rádoby cool veletoče s kamerou otravné.Korunu tomu nasazují herci.Uječená Čvančarová,které prostě nevěřím drsnou policajtku,macho Dvořák (kterému ovšem jako jedinému aspoň trochu věřím že by mohl být policajt),na přání režiséra mutující Isteník,který působí jako bodrý strejda po mrtvici a další a další.Snaha o propojení všech dílů linkou s bratrem taky moc nefunguje díky své extrémní nepravděpodobnosti a jejím finálním řešením během závěrečných pěti minut posledního dílu.Kdyby se na to Renč vykašlal a už nic netočil,udělal by dobře...30% ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Tohle prosím berte jako moje poslední setkání s tímhle paskvilem.Jitka nejenže neumí hrát, ale do role policajtky se nehodí. Ovšem samostatnou kapitolkou jsou logický kiksy protagonistů, což se nejvíc prokázalo ve druhém díle.Renč je celkem v poho, ale tohle se mu vůbec nepovedlo.30% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jako nejvetsi pozitiva serialu vidim v tom, ze je proste zabavny. Nevynechal jsem jediny dil a i kdyz jsem mel celou radu vyhrad, vzdy jsem se rad podival. Vysetrovani vrazd bylo strasne zkratkovite a malo propracovane. To vse na ukor vedlejsi dejove linie, ktera sice nejakym zpusobem spojuje jednotlive dily, ale vubec nic neresi a je zbytecna. Mam na mysli mladeho Hermanka. Ten sice roli psychopata zvladl vyborne, ale jinak byl zbytecny. Kazdopadne Renc uz asi nikdy neprekvapi. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dospěli jsme na konec seriálu, který moc velkou díru do kriminalistického světa neudělal. V každém díle jsme měli vcelku klasický případ + celým dílem se táhne dějová niť, která bohužel na konci nic světoborného nepřinesla, v podstatě to, co každý díval čekal. Škoda, bylo tu určitě zaděláno navíc než na průměrnou českou krimi sérii. Problém s tímto seriálem podobně jako s Labyrintem je ten, že když znáte ten základní děj táhnoucí se celým seriálem, zůstanou vám jen průměrné krimi příběhy bez něčeho zásadního, kvůli čemu byste se na to chtěli podívat znovu. ()

vnimatkrasu 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neškodný dvě. Medúza se od většiny tuzemských kriminálek liší tím, že snahu o civilnost vyměňuje za Renčovu zálibu v přehrocenejch emocích. Ty céčkově ultravážný momenty s Heřmánkem mě tu tím ukázkovým nevkusem skoro až zvrhle bavily. Polovičatý příběhy bez jedinýho sympatickýho poliše jsou ale provar. Provar, ze kterýho svou atmosférou ční nad poměry slušná třetí epizoda Smrt na zámku. ()

Reklama

Reklama