Reklama

Reklama

Hlava Medúzy

(seriál)
  • Slovensko Hlava Medúzy
Česko, 2021, 7 h 41 min (Minutáž: 52–60 min)

Režie:

Filip Renč

Scénář:

Petr Hudský

Kamera:

Petr Hojda

Hrají:

Jitka Čvančarová, Jiří Dvořák, Michal Isteník, Petra Bučková, Jana Švandová, Jan Vlasák, Karel Heřmánek ml., Pavel Kříž, Gabriela Štefanová, Štěpán Tuček (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zmizelý originál Rubensovy "Hlavy Medúzy" a dva mrtví muži. Tak začíná první epizoda nového seriálu České televize, který natočil Filip Renč. Osm příběhů podle scenáristy Petra Hudského zavede diváky do Brna a jeho okolí. Čtveřici kriminalistů vede precizní a cílevědomá Karin v podání Jitky Čvančarové. Dalších rolí se zhostili Jiří Dvořák, Michal Isteník a Petra Bučková. „Vybrali jsme si podobu Medúzy jako symbol našich kriminálních příběhů. Co jeden jedovatý had v její hlavě, to jeden příběh, jeden zločin, jedno zlo,“ říká režisér Filip Renč a dodává: „Je pro nás velkou výzvou přijít v dnešní bohaté produkci detektivek a kriminálek s originálním realizačním řešením. Jednotlivé příběhy jsou tedy kombinací skutečných kriminálních případů a fikce autorů. Co se týká stylu vyprávění i hudební dramaturgie, rád bych obnovil atmosféru českých kriminálek ze šedesátých let. Jednoduchá, výrazná hudba, napětí, účelné dialogy, tajemná atmosféra a minimální barevnost obrazu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele EllienPM k tomuto seriálu (6)

Hlava Medúzy (2021) 

Prokletí série - Neherec Dvořák. Prokletí epizody - Pavel Kříž. Jitka by neměla běhat a křičet. Eda by měl radikálně zhubnout. Pak budu spoko. ()

Dům na konci ulice (2021) (E04) 

Petra Bučková má jediná policejní kondičku, takže když někoho chytá, věříte jí to, věříte jí ten pohyb. Věříte jí, že umí běhat, že je přirozeně akční, že je pro to zrozená, že tím žije a že je dobrá. Tak dobrá, že to o ní nemusí říkat jen její bratr. Ona při výsleších je akurátní, empatická, vnímavá, přirozeně inteligentní, dobrá. Pravý opak je (si zaspoileruju, co jsem vycítil - obšourník a otec) Jiří Dvořák, který se při natáčení evidentně dobře bavil (čas 8:25, kretén) a už to nechtěli jet znova. To jeho cukání koutky je vážně ubohé, je jednoznačně nejslabším článkem, kterého nesnesu ani vteřinu a nevěřím mu nic. Já se omlouvám, ale pan Jiří Dvořák je pro mě vhodný maximálně do "romantických komedií s Aničkou Polívkovou". Vadil mi už v Anděl Páně 2 a vadí mi zas. Vážnou a seriózní polohu mu nežeru a budu doufat, že do nich bude obsazován co nejméně. Isteníka nekomentuji (sport by mu prospěl). Abnormálně prsatá Jitka tentokrát nikam neběhala, tudíž to rozvlnění té strašidelné nenormální hmoty ani nevypadalo komicky. Jsou ženy, které by vážně měly uvažovat o zmenšení... Čvančaráda se nám rozehrává a zlepšuje - ve 4. díle konečně mluvila srozumitelně, nebylo potřeba ji předabovávat. Čepice jí hodně sluší. Výslech Jitky Sedláčkové jsem jí už naprosto věřil. Poprvé ukázala, že alespoň tuší, co to znamená takový svědek. Psychologie. Co to znamená, se na vyslýchaného dívat a vnímat, zda mluví pravdu a vůbec - co říká. Třeba v prvním dílu nakráčela jak kardinální kráva do kanceláře oběti a od Filipa asi měla nařízeno "vypadat drsně", tak se na "podavatele svědectví" ani nepodívala. No za krávu, ne za detektiva. Čtvrtá epizoda - zápletka a celý případ, včetně vedlejších linek, mě bavily. Dnes naprosto skvěle (linka vnuka, sígrů ze sídliště, místní oddělení). Miluju ty dodatky po hlavním případu - skoro by to jednomu připomínalo Gomoru, která vás namlsala, nastínila, naznačila - a skončila. Kdyby Eda a Dvořka byli ztvárněni někým lepším, kriminalističtějším a zejména sportovnějším, bylo by to za pět. Jitka Sedláčková exkluzivní herecké umění, projev, práce a výraz očí - to mají obě Jitka společné. Zahrají očima celý svět. . ()

Královny krásy (2021) (E05) 

Hvězda Petry Bučkové stoupá strmě vzhůru. Bravo. Linie Bratr je osvěžující a skvělá. Jsem zvědavý, jak dopadne. Bezva hudba, Born Slippy mě nachdlo a vrátilo 20 let zpět. To byla doba! ... Jako botanik mám trochu výhrady k ricinu a množství, ale to si nechám pro sebe. Tohle je stále nadprůměr toho, co se po průlomových a nedostižných Případech 1. Oddělení natočilo. Ale bohužel se to na nevhodných místech a v nevhodných situacích vysmátým Dvořákem shazuje samo. Klidně to mohlo být za pět. Ve výčtu herců mi už druhý díl chybí Dana Černá. ()

Tajemství umírajícího lesa (2021) (E06) 

Mírné spoilerování. Je zajímavé, že v lesích okolo Brna nejsou divoká prasata, takže hrob stačí extrémně mělký. Edo, když je někdo v tom, jsou to vraždy dvě. Plus jedna. Velmi osvěžující obsazení (Marek V. a Lenka V. aj.). Prvních 35-40 minut skvělých, pak mám menší výhrady, ale nic zásadního. Mírně nadprůměrná epi, fungující jako celek, už tradičně s prvky bizáru. Linie Bratr opět solidně úchylná, to je herec, to je magor. :) Snad jen ta módní hrůza, ve které se Čvančaráda dostavila na začátku na místo činu, to už bylo i na mě trochu zu viel. Pajzlu jménem Manhattan zdar. ()

Kalich hořkosti (2021) (E08) 

Neherec Dvořák prokletím celé série. Je trapné, když sráží relativně slušnou práci a zajímavé epizody. Učesanost by tomuhle projektu celkem slušela - místy je perfektní, místy je intantilní. Ale jo, ušlo to - pondělní večery byly rozhodně zpestřeny a nebyl to zcela průser. Snad jen Pavel Kříž a Neherec Dvořák byli velké peklo, jinak nemám větších výhrad. Jen k Edovi - když už pravidelně lezu před kameru, tak zkusím nežrat, že. Petra Bučková rozhodně objev roku, policistku jí věříte naprosto beze zbytku. ()

Reklama

Reklama