Reklama

Reklama

Hlava Medúzy

(seriál)
  • Slovensko Hlava Medúzy
Česko, 2021, 7 h 41 min (Minutáž: 52–60 min)

Režie:

Filip Renč

Scénář:

Petr Hudský

Kamera:

Petr Hojda

Hrají:

Jitka Čvančarová, Jiří Dvořák, Michal Isteník, Petra Bučková, Jana Švandová, Jan Vlasák, Karel Heřmánek ml., Pavel Kříž, Gabriela Štefanová, Štěpán Tuček (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zmizelý originál Rubensovy "Hlavy Medúzy" a dva mrtví muži. Tak začíná první epizoda nového seriálu České televize, který natočil Filip Renč. Osm příběhů podle scenáristy Petra Hudského zavede diváky do Brna a jeho okolí. Čtveřici kriminalistů vede precizní a cílevědomá Karin v podání Jitky Čvančarové. Dalších rolí se zhostili Jiří Dvořák, Michal Isteník a Petra Bučková. „Vybrali jsme si podobu Medúzy jako symbol našich kriminálních příběhů. Co jeden jedovatý had v její hlavě, to jeden příběh, jeden zločin, jedno zlo,“ říká režisér Filip Renč a dodává: „Je pro nás velkou výzvou přijít v dnešní bohaté produkci detektivek a kriminálek s originálním realizačním řešením. Jednotlivé příběhy jsou tedy kombinací skutečných kriminálních případů a fikce autorů. Co se týká stylu vyprávění i hudební dramaturgie, rád bych obnovil atmosféru českých kriminálek ze šedesátých let. Jednoduchá, výrazná hudba, napětí, účelné dialogy, tajemná atmosféra a minimální barevnost obrazu. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (37)

  • Matka (Jana Švandová) bydlí v Bulínově vile na adrese Květná 8 v brněnských Pisárkách, zahrada vily je nemovitou památkou. Budova kriminálky je budova Typos – Jezuitská 7, Brno. Vila Karin (Jitka Čvančarová) je na adrese Neumannova 935/10a na Starém Brně. (sator)
  • Policejní služebna vznikla ve vestibulu paláce Typos na Jezuitské ulici v Brně. Do roku 2016 v něm sídlila ČT Brno. V prosinci 2016 budovu vydražili majitelé developerské společnosti Magnum za 70 350 000 Kč. (klukluka)
  • Jako budova psychiatrické léčebny posloužil zámek v Račicích u Vyškova. (skudiblik)
  • Diváky hojně kritizovaná fistule Michala Isteníka byla způsobena jeho nachlazením. První takto vzniklé scény se měly předabovávat, ale tyto plány zhatil covid-19, který v roce 2020 významně zasáhl do průběhu natáčení. (klukluka)
  • Seriál se natáčel na Brněnsku, Blanensku i v samotné moravské metropoli. Poslední klapka padla 5. července 2020. (SONY_)
  • Antická bohyně s hady místo vlasů, tak vypadá obraz barokního malíře Petra Paula Rubense „Hlava Medúzy“. Právě ona se stala symbolem nového seriálu. „Pojmenovali jsme tak celý seriál. Co had, to zločin, co had, to jeden případ,“ řekl režisér Filip Renč. Obraz patří do sbírek Moravské galerie v Brně a právě odtud ceněné dílo v prvním dílu kriminálky zmizí. (rakovnik)
  • Jiří Dvořák si kvůli roli musel nechat narůst vousy. „Moje postava má zásadní rys, ke kterému mě donutil režisér, musel jsem se nechat zarůst. Tohle jsem měl na tváři naposledy v devatenácti letech,“ řekl. (rakovnik)

Hlava Medúzy - Hlava Medúzy (2021) (epizoda) (E01)

  • „Medúza“ je obraz z roku 1618 od vlámského malíře Petera Paula Rubense, zobrazující useknutou hlavu Medúzy. Hadi na obraze byli připisováni Fransi Snydersovi. Je ve sbírce „Kunsthistorisches Museum“ ve Vídni, další verze pak v Moravské galerii v Brně. (sator)

Hlava Medúzy - Hlava Medúzy (2021) (epizoda) (E01)

  • „Scéna ubodání tužkou vznikla až na place. Řekli jsme si, že to chceme udělat opravdu brutálně. Pak Filip Renč řekl, že použijeme tu tužku, a šli jsme do toho. Jednou jsem taky zabral trochu víc, ale pan Schwarz si naštěstí nestěžoval,“ prohlásil Karel Heřmánek ml. (Duoscop)

Hlava Medúzy - Hlava Medúzy (2021) (epizoda) (E01)

  • „Pokud jde o toho kaskadéra, kterého jsem mlátil na záchodě, tak toho jsem hrozně litoval, protože nám furt nechtělo zrcadlo, do kterého jsem mu narážel hlavou, rupnout. Ani nevím, kolikrát jsem mu tou hlavou mlátil, musela se měnit tři zrcadla, než to bylo to pravé. Pak mu asi dost zvonilo v hlavě,“ prohlásil Karel Heřmánek ml. (Duoscop)

Hlava Medúzy - Hlava Medúzy (2021) (epizoda) (E01)

  • Michal Isteník v tomto díle vyslýchá v erotickém podniku prostitutku. S touto partnerkou už si zahrál v seriálu Most (od r. 2019) – také scéna v bordelu, tam byl filmový Eda zákazníkem této herečky coby prostitutky). (a-ja)

Hlava Medúzy - Vykročení do života (2021) (epizoda) (E02)

  • Natáčení probíhalo v Sokolnicích, Brně a Tišnově. Vila Veberových je na adrese Květná 1 v brněnských Pisárkách; restaurace Oáza je výletní restaurace Balaton v brněnské Sokolnici, hned vedle se nachází i rybník; vazební věznice je skutečná vazební věznice na adrese Jihlavská 12, Brno; Gymnázium je na adrese Na Hrádku 20,v Tišnově; bezdomovecké centrum je na adrese nádraží Brno-Královo Pole. (SONY_)

Reklama

Reklama