Reklama

Reklama

Občanská válka v barvě

(seriál)
  • USA Blood and Glory: The Civil War in Color

Obsahy(1)

Občanská válka Severu proti Jihu, největší vojenský konflikt v historii Spojených států amerických, opět ožívá na unikátních kolorovaných fotografiích... Občanská válka, jedna z nejdůležitějších událostí amerických dějin, rozervala celý národ na kusy a postavila Sever proti Jihu, bratra proti bratru. Během čtyř let obětovalo život více než 750 tisíc vojáků i civilistů, aby Spojené státy mohly dosáhnout dokonalejší unie, v níž jsou zaručena práva každého člověka. Tvůrci mini série Občanská válka v barvě získali jedinečný přístup do vládních i soukromých archivů. Díky špičkové technice převedli 500 vzácných a nesmírně zajímavých historických fotografií do barvy. Tím pádem se jim podařilo ilustrovat příběh Občanské války v těch nejmenších detailech. První epizoda se zabývá společenským a politickým napětím, které nakonec vyústilo do nejznámější a nejkrvavější války na americké pevnině. Spory o otroctví a práva jednotlivých států způsobily hluboké rozepře mezi Severem a Jihem. Druhá část se zaměřila na následky války, třetí rozebírá nově vynalezené technologie, kvůli kterým se vychýlila rovnováha sil mezi Unií a Konfederací a také se navždy změnil způsob, jakým jsou vedeny bitvy. Závěrečný čtvrtý díl nezapomíná ani na šokující masakry u Antietamu a Gettysburghu považované za nejkrvavější válečné střety v historii Ameriky. (TV Prima)

(více)

Recenze (3)

Phex 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokument, vycházející z dobových obrázků, ale i současných animací, které přibližují zejména unikátní technická řešení té doby. Občanská válka mě vždy fasnicovala jednou věcí - bojovalo se na hranici sever-jih, ale intenzita těch bojů se lineárně snižovala od východu na západ. Jinými slovy objem bojů např. v takové Virginii je několikanásobně vyšší než objem bojů třeba v Novém Mexiku. Asi proto, že hlavní města obou znepřátelených stran si totiž byla geograficky velmi blízko a tak jejich dobytí, nebo aspoň ohrožování, bylo pro obě strany lákavým cílem jejich kampaní. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin dějepisu. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o občanské válce v Americe. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama