Reklama

Reklama

Obsahy(1)

1. část: Osmdesátá léta začínají velkými jmény před kamerou i za ní: Robert De Niro zazářil v Zuřícím býkovi, Jack Nicholson v Osvícení a Robert Redford se etabloval jako vynikající režisér filmem Obyčejní lidé. Největší událostí roku se ovšem stal další díl ságy Hvězdných válek, Impérium vrací úder. Zbytek dekády ovládli George Lucas, Steven Spielberg a Robert Zemeckis, jejichž díla se stala kultovními trháky. Pozadu ale nezůstali ani ostatní hollywoodské stálice: Martin Scorsese, Mike Nichols či Woody Allen natočili v osmdesátých letech své nejlepší filmy. Za zmínku ovšem stojí i solitéři typu Terryho Gilliama, jehož snímek Brazil sice pokladny nenaplnil, ale dodnes patří k tomu nejlepšímu, co v osmdesátých letech vzniklo.
2. část: V 80. letech se objevila nová režisérská i scenáristická jména a mnohá z nich dnes patří k legendám. Tim Burton, Rob Reiner, Nora Ephronová, George Miller, Amy Heckerlingová či bratři Coenové. Dramatům kralovali Meryl Streepová a Tom Cruise, zatímco Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger či Bruce Willis vdechli nový život akčním filmům. Teenagery potěšily příběhy o nich a pro ně jako např. Snídaňový klub. Na konci desetiletí slavily velké úspěchy nezávislé snímky jako Sex, lži a video. Tim Burton oživil svým nezapomenutelným způsobem Batmana a Afroameričan Spike Lee vyvolal rozruch filmem Jednej správně. (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Start 80. let se logicky držel v předchozí dekádě, pak ovšem přišly velké projekty jako Star Wars nebo Indiana Jones. Varovný prst pro autorské filmy představovala Nebeská brána. Tak či onak, v 80. letech vznikl nespočet kultovních pecek. A vedle akčních ikonických projektů (Rambo, Terminátor) se dařilo i komediím či dramatům se závažnými tématy. Vedle akčních postav se postupně předvedli i citlivější hrdinové z masa a kostí. Ve výsledku tu sice je hypnotizující tříkolka z Osvícení, jízlivý John McClane bez bot, přesvědčivá Meryl Streep ukazující dopady holokaustu, ikonická zvedačka z Hříšného tance či životní energie Amadea, celkově je to ale takové uskákané. Prostě jen souhrn toho nejlepšího, co dekáda nabídla bez nějakých pojítek. Snad jen (kromě jiného), že v 80. letech se objevil nespočet tvůrců a herců a jejich hvězda září dosud. Každopádně nové myšlenky, noví vizionáři. Úžasná léta. ()

Reklama

Reklama