Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Smutná komedie o útěku před stářím vypráví příběh odcházejícího herce, který se nedokáže vzdát toho, co celý život měl. Magisterský film Patrika Ulricha sleduje optikou dvou podzimních manželů tvrdou výměnu generací, která dokáže nemilosrdně přetrhat kořeny starých stromů, jež je nemožné přesadit. (FAMO)

Recenze (14)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Můj osobní top ze všech tří ročníků #BookTheFilm. Výborná Zora Ulla, dobře vybraná Hapkova hudba (proč asi ;) ), výborně zvolené téma a ještě lepší paralela s Posledními růžemi od Casanovy. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Pohodové dílko, které diváka zaujme akčnějším začátkem (punčošky dole, kalhotky dole, ruka ve výstřihu), ale pak už sledujeme pád, protože jak zazní v příběhu, stáří nepodplatíš. Eliška Jansová na půl vteřiny nahoře bez! ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je to studentský film, tak budu ještě mírný. Herecké výkony jsou celkem dobré (hlavně u Zory Ully Keslerové, která snad skoro nestárne) a kamera taky, evidentně se to snažilo být tragikomedií o stáří typu Vratné lahve nebo Babí léto, ale moc se to podle mě nepovedlo. Je to příliš dlouhé, chybí tomu síla a ten závěr taky mohl vypadat jinak. A bůhvíjak humorné nebo úsměvné mi to též nepřišlo. Slabé 3* ()

TomasRichtr 

všechny recenze uživatele

Scénář plný klišé, nepřinášející nic nového, prapodivná katarze. Ale aspoň to funguje jako příběh se začátkem a koncem. Kamerově nezajímavé, nehezké svicení (a setdesign), odfláknutý zvuk a hlavně naprosto příšerná hudba (ta mě štvala nejvíc). Film celkově na úrovni laciné televizní inscenace z devadesátek, k dobru lze přičíst maximálně tak dobré herecké výkony ústřední dvojice. Přes to všechno lze vidět, že autor prošel nějakým vzděláním, takže rozhodně se nejedná o odpadní záležitost. ()

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, technické zpracování se ctí, ale dialogy a herecké vedení prostě nefungovaly. Možná to i krásně ukazuje na generační mezeru, mně i mým sourozencům přišel film nefunkční, některé akce vyznívaly směšně, kdežto mí nenároční rodiče (kolem 50ti let) byli spokojení... ()

Benigni 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem tento film na festivalu v pražské knihovně a hned v prvních minutách mě upoutal svou náladou, hudbou, herci a mírným nakořklým vtipem, který přes bolavé dramatické téma rezonuje skvěle, a udrží diváka v lehce úsměvné atmosféře až do samého (a vlastně i celkem překvapivého) konce. Film působí velmi pohledně, a až zpětně jsem si uvědomila, že je v něm i pár motivů scénické režisérovy hudby, která zřejmě tak ideálně zapadla do děje, že jsem ji vůbec nezaznamenala. Toto decentní drama by na obrazovkách České televize zaujalo mnohem více, než ty pořád omleté rádoby severské kriminálky a filmy s akcentem na komunismus. Tento film totiž podává divákovi ruku - i když není kdoví jak "strhující". ()

5tipes 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvíce povedených studentských filmů, které jsem viděl na festivalu Černá věž. Netradiční herecké obsazení, zcela netuctoví hlavní hrdinové, skvěle zpracované téma poslední touhy a taky profesionální práce s kamerou, hudbou i střihovou skladbou. Drama s lidskou tváří a lehkým vtipem nabídne divákovi díru v současné filmové a televizní tvorbě. Škoda, že je film jen festivalovou kratochvílí. ()

Wonky87 

všechny recenze uživatele

Viděno na FFČV 2019, konečně příjemnější a serioznější podívaná mezi těmi braky, které jsem tam musel bolestivě přetrpět. ()

Hanka_M 

všechny recenze uživatele

Myslím, že kdyby se do kin vrátil takový tip filmů, tak bychom se vrátili i my - diváci. Profesionální atributy filmu. Teď už jen cesta ke zdokonalení v tříbení si vlastního rukopisu a nalezení té správné látky pro celovečerní film. V televizi tento žánr dost chybí = OPRAVDOVOST! ()

Barila 

všechny recenze uživatele

Film, který dnes svým tématem zřejmě na sebe nebude strhávat veškerou pozornost a nejspíš se nebudete od začátku do konce popadat za břicho, ale který mě naprosto upoutal. A to svou lidskostí a opravdovostí, a především silným aktuálním tématem stárnoucího člověka, který se musí smířit s odchodem své kariéry a najít svůj nový smysl v životě. Film si, podle mě, vychutnají hlavně ti, kteří si něčím podobným prošli, procházejí, anebo je takový krok v životě zanedlouho čeká. Je to podle mě vzorová ukázka hořké komedie, kdy přes těžkou a vážnou atmosféru nás vždy jednou za čas probere milé pousmání, čímž se zároveň vytvoří kontrast a udrží to naši pozornost. Skvělé je také obsazení a znovuoživení herců, které jsme delší dobu neměli moc možnost vidět někde vyniknout. Mám tím na mysli hlavně pana Maryšku s úžasně charismatickým hlasem a paní Ullu Keslerovou naprosto přesvědčivou v roli hercovy manželky. Tvůrci si zde stejně jako v dalších svých dílech hrají s odrazem ve skle, který příjemně ozvláštní a zdůrazní konkrétní obraz. Milosrdná lež může sice působit žánrově zpátečnicky, ale jsem přesvědčená, že by právě tohle nemalá většina diváků s radostí uvítala. A je velká škoda, že to doposud není k vidění jinde než na festivalech. ()

Cacorka_eliz 

všechny recenze uživatele

Takový nenásilný návrat do televizních filmů devadesátých let. Pokud bych to měla hodnotit jako TV povídku, nemám moc co vytknout, protože čas s filmem strávený utekl příjemně, byť to není nic nového pod sluncem. I když byla kamera nenápaditá a možná trochu impotentní, sloužila důstojně hořké atmosféře filmu, který by v kinech asi neobstál, přesto dokazuje, že tvůrci znají své řemeslo. Ve svém žánru plní laťku nadprůměrného dílka. ()

Reklama

Reklama