Reklama

Reklama

Pila

všechny plakáty
Krátkometrážní / Komedie
USA, 1922, 25 min

Recenze (6)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

""Srábek se vzmužil." Od grotesek tak nějak očekávám neustálé klouzání na banánové slipce, kopání do zadku a fackování nepravých adresátů, ale tady se někdo pokoušel o příběh. Škoda. Přesto musím konstatovat, že jsem se bavil při honičce na loďkách, jízdě na kmenech či kácení stromů. Jen ty pauzy mezi gagy byly poměrně dlouhé a humor tím pádem řidší. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

V cyklu Comedy Capers zkráceno pod názvem Dřevorubci. Komik Larry Semon, náměsíčník ve směšných kalhotách, který vypadá spíš jako komiksová postavička, je dřevorubcem na pile kdesi v lese. Nejdřív honí svého kolegu, který ho probudil tím, že mu skácel strom přesně doprostřed jeho skromného obydlí. Když ho zažene do rybníka, následuje hon na Larryho, který narušuje ostatním dřevorubcům práci (jejich předákem je Oliver Hardy), různě do nich strká, šťouchá a plete se jim, dojde i k jízdě na kladách á la Pyšná princezna. Honička je hektickým sledem nehod a karambolů, které obvykle nejvíc schytá tlustý majitel pily. Později se Larry s loutnou, jako karikatura Romea, dvoří šéfově dceři. V tu chvíli ale přepadnou šéfův domek dělníci, které předtím propustil. Larry i s jeho milou se prozíravě skryjí do trezoru, který právě lupiči hodlají vyhodit do povětří. Dívčin kamarád pes ovšem přenese plechovku se střelným prachem dál od trezoru, celý dům vyletí do povětří a trezor je katapultován do rybníka a Larry s dívkou vyjdou z vody konečně šťastní! Údajně nejdražší krátká groteska všech dob. Jedna z nejlepších ukázek typicky zběsilé honičkové komedie své doby a hereckého umění dnes už zapomenutého Larryho Semona, který byl kdysi v popularitě jen těsně za Chaplinem, Keatonem, Lloydem a Langdonem. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Výpravná a akčná groteska. Myslím, že Larry Semon nebol ,,pussy,, a medzi tými najlepšími sa rozhodne nestrácal. Je vidno, že občas do toho položil viac ako maximum. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Výborná věc, jedna skvělá scéna střídá druhou. Pila mě fakt pobavila, Larry Semon si mě získal a i Oliver Hardy byl samozřejmě fajn. Celá komedie je prostě jednou z nejlepších honiček v historii filmového plátna, nesmírně zdařilá záležitost. 80%. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč tohle uvádí Čt art jako Laurel a Hardy: Na pile. Přitom Laurel opět chyběl, stejně jako v minulé grotesce, která byla pojmenována jmény obou. Mě přišly zajímavé akčnější části, které zase tak běžné v té době nebyly. Například zničení boudy obřím stromem. Nebo jízda kánoí po souši či pád ze skály právě v lodi. Příběh to mělo a pár úsměvných scén jsem také našel. ()

Reklama

Reklama