Reklama

Reklama

Spirála strachu: Saw pokračuje

  • USA Spiral: From the Book of Saw (více)
Trailer 1

Začíná se psát nová kapitola z děsivé knihy Saw. Zločinný strůjce pokřivené spravedlnosti roztáčí spirálu nečekané pomsty. Mladý detektiv Ezekiel "Zeke" Banks (Chris Rock) a jeho parťák (Max Minghella) vyšetřují děsivé vraždy, které začínají připomínat nechvalně známé případy z minulosti. Nevědomky se tak stanou hráči na šachovnici morbidní hry zákeřného vraha. A to ještě "Zeke" netuší, že spolu s ním bude ďábelskému plánu šíleného zločince čelit i jeho otec, vážený policejní veterán (Samuel L. Jackson). (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (295)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Už to Saw fakt nechte odpočívat. Spirála strachu je vlastně banální thriller o pomstě na prohnilých policajtech, který by žádné spojení na původní sérii ani mít nemusel. Saw značka je jen ospravedlnění toho, aby sem tvůrci mohli narvat pár krvavých pastí. Které jsou opět tak technicky vyspělé, že divák jen žasne, jak je ten záporák byl schopnej vyrobit - a jestli mu to za to vlastně stálo. Nicméně nic proti nim, neboť těch pár krátkých krvavých scén je na filmu nakonec to nejlepší. Zbytek je těžká policejní nuda s postavami neuvěřitelně otravnými (hlavní postava Zeke) nebo neuvěřitelně směšnými (šéfová) a také s hrubě čitelným rozuzlením. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Obsadit do hlavní role v hororu trapného, koženého a totálně afektovaného pablba, který je schopen leda tak poulit srací oči ve fekálních kokotmédiích, není zrovna dvakrát dobrý nápad. Divák pak neví, jestli má při jakémkoliv jeho výstupu jen studem odvracet zrak, či si rovnou vrazit do očí hřebíky, aby už nic podobného v životě neviděl. Třikrát dobrým nápadem se nejeví ani pustit ke scenáristice někoho, kdo s přikousnutým jazykem slintá na bryndák při rytí pastelkami do plastového stolku, přičemž si pokřiveným prstem nezapojené ruky doluje šušně z nosu. Dialogy pak mají rozštěpy a zápletka silně evokuje zpackanou lobotomii. Takže zůstaly jen čtyři vcelku slušně brutusácké asistované sebevraždy „buď si něco urvi / uřež / ukousej, nebo chcípni“ a naprosto marný strýček Džexn, který jednak nemá co hrát a druhak mu ti downi vkládaj do huby málem jen skřeky a bláboly. Tenhle hadr už je zcela vyždímaný, tudíž je akorát tak na čase se na to vysrat a mrsknout celou franšízu do zastavárny, kluci. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Není to tam a věřte mi, že jsem chtěl, aby bylo. Série Saw mi totiž vždycky byla blízká, už pro ochotu neustále přetvářet historii vlastního fenoménu, kdy se scenáristé v rámci postupujících dílů utrhli tak, že by na ně i J.J. Abrams v době své největší seriálové slávy byl hrdý. Jistě, nejednou tím logika sama spadla na pilu, ale šlo o takové to příjemné očekávání ve stylu "s čím zase přijdou tentokrát" (podobně to funguje třeba u Rychle a zběsile). Po osmi dílech je nicméně únava materiálu znát, takže myšlenka, že se to vezme z druhé strany a udělá se z toho detektivka, je dle mého opravdu dobrá (ostatně kultovní Sedmička je vlastně takové otočené Saw). Jenže tu nic nefunguje. Hlavní hrdina není cool, vedlejší postavy jsou nesympatické křoví, atmosféru to nemá skoro žádnou, detektivní část je tak jalová, že ji strčí hravě do kapsy i průměrný díl Mentalisty a finále je svou snahou o dramatičkou epičnost (po vzoru jedničky) na hraně parodie. A i hra na vraha je nudná, protože ho protřelejší divák snadno odhalí v první třetině. Darren Lynn Bousman měl šanci nakopnout sérii novým směrem, ale evidentně na to nemá. Jistý si je jen v mordech, které ale působí v upraveném konceptu jako pěst na oko a zbytku nedává vůbec, ale vůbec nic. Škoda, dobrých filmových detektivek není nikdy dost. 30% ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $40miliónov║Tržby USA $22,304,427 ║Tržby Celosvetovo $36,042,645 ▐ Veľmi ubolený návrat, ku krásne drsnej tradícii. Má to vôbec zmysel? Asi ťažko! Veľmi prekérny krkolomný dejový mišung, bolestný výtvor, ktorý len klope o dno nejakej únosnosti. A to vo všetkých smeroch. Klincom je ale obsadenie Chrisa Rocka, to je normálne na facku, to ich ako že čo napadlo tam dať už teraz tohto ošuntelého komika. Neviem ako zakopol o tento príšerne zlý projekt Samuel L. Jackson asi musel poriadne nudiť. Kedy tomuto bez hlavému blbnutiu bude koniec? /20%/ ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Rušivé neherectví a rádoby komediální hlášky Chrise Rocka v hlavní roli hororu (...), od cca 40 minuty do posledního detailu průhledný finální twist, všehovšudy 5 pastí, z nichž tři si nepamatuju už dvacet minut po dokoukání, jednu pro svou takřka nemožnou technickou proveditelnost a další pro absurdní neférovost (spoiler! - přetni si míchu v krční páteři a budeš žít, lol - konec spoileru), ve výsledku pořád není nejhorším dílem série (kterým o chloupek zůstává nekonečně frustrující Saw 3D), ovšem ve chvíli, kdy se rozezní gangsta verze Hello Zepp, je víc než patrné, že po vydařeném Jigsaw (2017) je Spirála šlápnutím do lejna. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Chris Rock je hnusný uječený Černoch, který mi kazil celkový dojem z filmu. Ke všemu mu dali roli arogantního ukecaného blbečka.. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Reboot série Saw nedopadl úplně dle představ a očekávání, ale zároveň nezklame v tom, v čem celá série saw vyniká a to jest skvěle promyšlené pasti a perfektní Gore.Saw sérii mám hodně rád, je to tak trochu módní přehlídka, kde místo modelek jsou pasti a každým dílem se předhánějí, která je nejlepší, tohle mě neskutečně baví, ale bohužel mi příjde, že Spiral je tak trochu odfláklý i v jiných aspektech, které předchozí díly neměly.Chris Rock je teda cástingová netrefa a ikdyž se jedná o jeho vysněný projekt, tak svou roli bohužel nezvládl a jeho přehrávání je místy docela nevkusné, tohle bych ještě dokázal překousnout, ale hlas copycat jigsawa je úplně mimo. Tam se vytratil ten creepy Tobin Bellův nádech a průpovídky k jednotlivým pastím nejsou jednak nápadité a už vůbec né zajímavé.Vizuálně film lehce působí jako televizní detektivka, kde nebýt toho parádního Gore, tak se to mohlo vysílat na Nově v 8 večer.Že to není temná krimi ve stylu Se7en až tak nebolí, ale docela mě zklamal i neuspokojivý závěr. Jednak není vůbec šokující jak bývá v Saw sérii zvykem, ta závěrečná 5ti minutovka bývá většinou nejlepší, ale zde docela vyšumí do ztracena a moc si nedokážu představit, že tenhle záporák bude figurovat v dalších případných dílech.Naštěstí těch 5 pastí mají koule, gore je špičkové a společně s Armádou Mrtvých tu letos nic tak brutálního nebylo, takže jsem rád, že si ohlídali alespoň tohle, ale jemná hořkost na jazyku po zhlédnutí zůstává. Ambice byly rozhodně větší, ale fanoušek gore bude rád i za tohle. Potěší i kultovní soundtrack v závěru. 6/10. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Ať už bývala pointa předvídatelná, šokující, zdrcující nebo zoufale překombinovaná a neférově si půjčující charaktery z jiných dílů, vždycky dokázala něčím překvapit. Saw nikdy nenudilo, ať už se hodnocení konkrétního přírůstku motalo v libovolných hodnotách. Až právě Spirála je kouskem, který sice v jádru dává v rozuzlení logiku, ale nepřekvapí a ve vyšetřovacích pasážích téměř uspí. Odhalení vraha je navíc smutně předvídatelné, protože už dlouho před ním scénář (dokonce hned několikrát) identitu pachatele naservíruje téměř na stříbrném podnose. Slabá druhá hvězda za Samuela L. Jacksona a s velkým přimhouřením oka díky skutečnosti, že jde záměrně o spin-off a ne o plnohodnotné Saw. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušné pokračovanie, ktoré síce na predchádzajúce diely nijako mimoriadne detailne nenadväzuje, ale berie ich do úvahy a postavy vedia, že existoval Jigsaw a čo robil. Tvorcovia každopádne prišli s novými postavami a s novým príbehom, ktorý tradične sawovsky zamotali (legendárne záverečné štvorminútovky). Samozrejmosťou je, že následne do kašičky pridali nechutnosti, odpornosti, krvaviny a zvrátenosti. Samuel L. Jackson mal skôr väčšie cameo. Chris Rock (Smrotnosná zbraň 4) mi vôbec nevadil; ak by ľudia nevedeli, že je prevažne komik, ani by im nenapadlo kritizovať jeho výkon. Je to proste ukecaný detektív, určite film neposúva smerom ku komédii. Hlavného záporáka som každopádne odhalil hneď na začiatku. Trezor v policajnom sklade vyrobila firma Vincent a Jules, čo je samozrejme zjavný odkaz na legendárne Pulp Fiction s Jacksonom. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Policajný zbor v New Yorku sa stane terčom neznámeho maniaka, ktorý sa rozhodol očistiť ho od všetkých zlých členov. Jeho taktika sa podobá na štýl, akým zabíjal už dávno mŕtvy vrah John Kramer, prezývaný Jigsaw. - Netuším, akým omylom sa toto dostalo do kín, lebo to má horšie technické spracovanie, ako niektoré TV horory. Ďalej to má totálne katastrofálny strih, ktorý ''intenzívne'' scény prenesie na nejaký tupý flashback a o obsahovej stránke radšej ani písať nebudem. Celé to zaklincuje odporná hip-hopová hudba. Je mi strašne lúto, že zo série, na ktorej som vyrastal, sa stalo toto, pretože sa na to nedá pozerať a fakt tu nie je ani jediná scéna, ktorá by bola na úrovni. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nekecali, křeč pokračuje. Kouzlo původního Saw dávno vyprchalo, ale Jigsaw v srdcích fanoušků zůstává, takže se na jeho odkazu stále parazituje. Rádoby geniální pasti a upocený twist jsou akceptovatelnými kolority celé série. Rock je však castingovým omylem roku a vyšetřovací linka jede na hraně parodie. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Devítka - stejně jako osmička - nevytyčuje pro sérii žádný nový zajímavý směr a je dalším, sotva průměrným dílem. Námět s trestáním zkorumpovaného policejního oddělení dobrý a scény mučení ucházející (hlavně létající střepy), ani Chris Rock nebyl tak pekelně otravný, jak si ho pamatuju ze Smrtonosné zbraně čtyřky a bez problémů jsem to dokoukal. A to i přes slabý scénář, nevýrazný vizuál a Rockův naprosto tragický herecký výkon, který by zahanbil i poleno po lobotomii. Fakt jsem takhle otřesně špatné hraní v hlavní roli studiového filmu už dlouho neviděl. Asi ani nemá cenu se chlubit tím, jak rychle jsem uhodnul identitu vraha. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Keď séria Saw fungovala na tej pravidelnej báze, že si divák každý rok našiel nové pokračovanie, tak ma to celkom bavilo. Nikdy sa nejednalo o nič výnimočné, čo by som mal potrebu pozerať opakovane, ale predsa len to bolo niečo iné, ako v žánri bežne vznikalo, držalo si to svoj štýl a tešil som sa na novú porciu pascí, zvratov a efektné finále. Ale odvtedy už vôbec netušia, ako k sérii pristupovať, Jigsaw po dlhých rokoch ma vôbec nebavil a ani Spiral nie je teda žiadna sláva. Ale príde mi to predsa len čosi lepšie. Už si to ide aspoň svojou cestou, viac sa zameriava na kriminálnu líniu, čo mi nevadí, však aj v pôvodnej sérii boli vždy dobre zvládnuté. Ale tu si teda mohli dať aj viac záležať. Občas tým tvorcom skutočne vôbec nerozumiem. Majú napísať filmovú kriminálku, ale scenár to má jednoduchší a menej nápaditý, než diel priemerného kriminálneho seriálu z deväťdesiatych rokov o desiatich sériách. Dej nedokáže strhnúť, tie niektoré klišé ma otravovali a ak sa tu aj našiel nejaký zvrat, tak skôr preto, že je až moc hlúpy, aby to divák čakal. Ale najviac mi tu vadilo, že mi to celé prišlo strašne umelé. Ako divadelná hra a nie film zo skutočného sveta. Ulici som neveril, že je ulica, metru, že je metro a ani detektívom, že sú detektívi. Strašne zvláštne. Ale nenudil som sa, tempo to má dobré a dalo sa na to pozerať. Ale najviac tu vyniká jednoznačne Chris Rock, tu by mal dostať nejakú cenu. Nielen, že sa na detektíva vôbec nehodí, ale predvádza tu priam hrôzostrašný herecký výkon s mimoriadne odpudzujúcim hlasovým prejavom. Už len on by ma dokázal udržať pri pozornosti, lebo niečo takéto sa len tak nevidí. Samuel L. Jackson tu už nemá moc priestoru a tiež sa tu moc nehodí a Max Minghella ma nikdy nebavil. Ale v rámci tej umelosti to celé nejak prapodivne funguje. Pasce ani tentoraz moc nesklamú. Neprišli mi až tak nápadité, ako v pôvodných dieloch a ani tak sadistické, ale mali niečo do seba a také sklo bolo celkom zaujímavé. Darren Lynn Bousman na pozícii režiséra ale teda moc nepredviedol. Na to, že má na svojom konte tri diely série, ktoré boli technicky a vizuálne úplne v poriadku mi toto príde na podstatne nižšej úrovni vo všetkých smeroch. Takže aj Spiral je úplne zbytočné voľné pokračovanie, ale pozerať sa na to dalo, nenudil som sa a občas to aj zabaví. A občas teda aj nechcene. 55% ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se jednalo spíše o průměrou detektivku, co si hraje na něco připomínající saw. Spokojený jsem však nebyl, jelikož vraždy byly zaměřené na čirou brutalitu, nebyly vůbec nápadité a oběti neměli šanci uniknout. Postupně si mě však bylo dílo schopné získat a Samuel L. Jackson, přestože zde měl jen miniroličku, stihl říci svoji MF frázi a když náš Samík pronese tato kouzelná slova, tak to nemůže být v žádném případě špatný film. Vzápětí se to potvrdilo a na závěr nás čekal klasický Saw mindblowing twist, kdy mi hlavou bleskly i čtyři hvězdy. Ve srovnání s ostatními díly (viděl jsem je všechny) jsem však rychle vystřízlivěl. Toto dílo, ač podhodnocené, je stále pouze průměrné. 55-60% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že zrežírované to není vůbec zle a vlastně je tu všechno správně. Jenom je to zkrátka pořád to samé, ba snad ještě nechutnější a to jsem viděl jenom původní Wanovu jedničku a Jigsaw. Vlastně jsem na to koukal hlavně kvůli Samuelovi, jelikož toho můžu vidět kdykoliv a všude, ale i přes nechutně useklej konec si myslím, že už by to s touhle sérií měli zabalit (jo, asi se to říká už od druhého dílu :D). ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Ty herecké výkony jsou hrozná opičárna, to vám povím... Nový Saw ale selhává i v budování napětí a minimu prostoru, který dává jednotlivým "hrám". Než se stihnete rozkoukat už je konec. V samotné zápletce paradoxně vidím docela dost potenciálu, protože tohle mohlo fungovat jako velmi solidní a zábavná detektivka. Jenže nefunguje... A z těch rádoby cool "atmosférických" střihů mám osypky ještě teď. ()

castor 

všechny recenze uživatele

K sérii jsem nikdy vřelý vztah neměl. Jednička (James Wan) byla fajn mixem režijní invence a násilí. Pak to šlo z kopce. Na dalších pokračováních bylo vidět, jak moc se na nich spěchalo, jak moc šlo hlavně o prachy. Banda hříšníků se dostala do temného uzavřeného prostoru, dostali možnost bojovat o své vykoupení a maskéři se při tom náramně vyřádili. Tahle novinka jde trochu jinou cestou, protože v centru dění je uječený detektiv Chris Rock, na kterého „sofistikovaná“ past za nějaký ten škraloup primárně nečeká. Na kolegy z policejního sboru ano. Rock je z počátku i vtipný, ve snaze o drsného poldu s emocionálními momenty ale selhává. Stejně tak v případě průběhu vyšetřování, které je tak trochu nijaké, a prostě jen přicházejí vložené scény mučení lidí, kteří jsou nám ukradení, protože o nich nic nevíme. Snaha posunout sérii jiným směrem se cení, ale ve finále stejně jen křupou kosti a krev zběsile cáká. Jen s o něco známějšími herci. Dvě až tři hvězdy. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

“Chris Rock” hral doposiaľ v 114 filmoch, pričom v 113 zo seba robil solídneho kokotka na pohľadanie. Obsadiť do hlavnej role kultového hororu o sériovom vrahovi takéhoto nímanda, to svedčí o riadnej dávke dementnosti na strane kompetentných. Ja si skutočne nepamätám, kedy naposledy mi nejaký herec, takto extrémne znechutil sledovanie nejakého (hocijakého) filmu. Každý jeden divák by mal dostať medajlu zato, že musel 90 minút strpieť pohľad na tohto extrémne afektovaného mahagóna, ktorý gestikuluje ako nejaký 13 ročný hip-hoper z Fiľakova. Čo však bola ďaleko bolestivejšia skúsenosť ako jeho gestá, je jednoznačne mimika jeho ksichtu v pasážach, kedy sa prižmúrením očí, snažil všemožnými silami o zanechanie dojmu tvrdého chlapa, ktorý by bez bolestne zvládol “čertovo kolo” s tromi doživotne odsúdenými trestancami v Leopoldove. Grcať sa mi chce, ako to skurvyli, pričom absolútne jediné čo v tomto snímku stojí za pozornosť, je gore a originalita mordovačiek. Otras .. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Saw pokračuje, ale na rovinu zajímá to ještě někoho? No vidím, že pár skalních šílenců se ještě najde, ale mě tahle tisíckrát převařená kaše mdlé chuti opravdu nechutnala. Tuhle novou kapitolu si klidně mohli nechat někde v šuplíku. Za co ta 1*? Po pravdě ani nevím, tak rychle než si to rozmyslím.10% ()

petero 

všechny recenze uživatele

Pravdupovediac keby tu nehral Samuel L Jackson tak sa na túto časť ani nepozriem ale nakoniec to nebolo vôbec zlé. Dokonca mi to pripomenulo ako som sa s radosťou pozeral na všetky diely tejto série. Ale obsadiť do hlavnej úlohy šušľajúceho Chrisa Rocka s jeho úškrnom aj keď sa akože hnevá je fopá castingu. Bohužiaľ producent je producent. Ale mohlo to byť aj horšie. ()

Související novinky

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

09.07.2019

Reboot hororové série Saw nabírá obsazení. Snímek zatím pojmenovaný jako Saw IX tlačí kupředu herec a komik Chris Rock (Trestná lavice, Machři 2), který v novém snímku ztvární hlavní roli detektiva… (více)

Reklama

Reklama