Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Laurel a Hardy jsou dva muklové odklizení do chládku na pěkně dlouho. Když se kopáním tunelu z cely dostanou tak akorát do kanceláře vrchního dozorce a překopnutou vodovodní trubkou vytopí div ne polovinu basy, skončí zase s ostatními na dvoře při pořadovém cvičení. Pak je napadne obrátit si mundůry naruby a vydávat se tak za malíře, kteří toho času v kriminále pracují. Na svobodě ovšem místo klidného ústupu zazmatkují a začnou natírat vše, co vidí, včetně zaparkovaných automobilů. Ve snaze uniknout policistovi naskočí do kolem jedoucího vozu, ve kterém zrovna do věznice míří francouzská delegace. (dopitak)

(více)

Recenze (8)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Je viditeľné, že Laurela a Hardyho nedostala na vrchol grotesiek iba ich zvuková éra. Táto groteska je plná gagov, pri ktorých klobúk dolu za ich originálnosť a svižnosť. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

The Lost Films of Stan Laurel and Oliver Hardy: The Complete Collection – Volume Eight (1923-1928). Výborná groteska, jedna z nejlepších a nejvtipnějších v celé sérii. Nejvíc vás ti dva dostanou, když na slavnostní večeři po zaznění gongu začnou pochodovat, jak jsou navyklí z krimu. ()

Reklama

Iggy 

všechny recenze uživatele

Česky Dva ferdové. První film, v němž Laurel a Hardy tvoří opravdovou dvojici. Stan a Oliver jsou zase jednou za mřížemi. Po promyšleném, ale nepodařeném útěku tunelem, dostávají na dvoře pěkně do těla rozcvičkou. Nakonec se jim přece jen podaří utéct v přestrojení za natěrače. Aby dokázali podezíravému policistovi, že jsou skuteční malíři, natírají v ulici, kterou procházejí, skutečně vše, co jim přijde pod ruku (jak trefně píše Bloom). Nakonec prchnou a přestrojí se za dva francouzské gentlemany, kteří shodou okolností jeli zrovna na exkurzi do jejich staré známé věznice. Neohrabaně absolvují uvítací ceremoniál, bohatou večeři, kde Stan svede souboj se záludnou třešní, trochu zvednou mandle řediteli věznici Finlaysonovi a když dojde na exkurzi cel, vrátí se zase vše do starých kolejí. Natěračská etuda je obsažena ve filmu Zlatý věk grotesky. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Laurelovi a Hardymu se po několika neúspěšných pokusech o útěk z vězení (vykopou tunel přímo do kanceláře ředitele věznice Jamese Finlaysona) konečně dostanou na svobodu jako natěrači. Strážníci okolo nich pořád krouží a tak musí natírat vše, co je kolem včetně pouličních lamp, aut a pozadí půvabných slečinek. ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Obdivuji, a nechápu jak něco 85 let staré, může být i dnes tak trefné a aktuální. Možná je to vážně důkaz o tom, že lidé se vůbec nemění. Laurel a Hardy si sice dělají poněkud jednoduší legraci, ale v jejich krátkých groteskách je obsaženo tolik věcí které mají nějakou váhu, že se z toho stává více, než jen povrchní srandička. Kritizují policii, bohatou smetánku, celkově tehdejší zvyky nebo otázky taktu a intelektu. Opravdu mě to velmi baví, protože kromě pobavení se, má člověk možnost nahlédnout do starých dob a taky se něčemu přiučit. Ať žijí tito dva smutní komici a jejich nesmrtelné filmy! ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama