Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V dobrodružném snímku Pevnost Alamo se setkává Oscarem oceněný Billy Bob Thornton (Nejlepší převzatý scénář, Smrtící bumerang, 1996) s Dennisem Quaidem (Traffic) a Jasonem Patricem (Spáči). V tomto impozantním výpravném snímku spolu tvoří skvělý tým. Na jaře roku 1836 se ze všech sil snaží po 13 dní bránit malou texaskou pevnost. Má však méně než 200 obyčejných mužů šanci proti neuvěřitelné převaze tisíců vojáků vedených mexickým diktátorem? Tento příběh, založený na skutečné události, líčí odvážné volání po nezávislosti a hrdinský boj za svobodu! (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (105)

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Neviděl sem původní waynovu verzi, o historii texasu sem se nikdy nezajímal a možná tam nějaký nesrovnalost sou, je mi i celkem jedno jestli snad hancockův film až uráží mexičany a i když taky nechápu proč tim film neskončil, tak zhruba půlhodina bitvy o pevnost Alamo je naprosto úžasná, kam se sere ten pan spílberg i se svym vyloděnim. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

70%. Golfista to napsal naprosto přesně:" Američani zrovna nemilují pohledy do vlastní historie ve kterých ani tak nevlají hrdé americké vlajky, ale spíš bojují špinaví a unavení vojáci a vzbouřenci." Já to mám radši bez těch vlajek a fanfár. Na jedné straně se skvělým unaveným stárnoucím crocketem- thortonem, který se začíná bát a nadruhé straně hrůzostrašný tyranský generál santa anna (v reálu mimochodem spoluvynálezce žvýkačky), který vraždí ženy i děti. Ti dva jsou skvělí a drží film nad hladinou průměru - nízko - ale drží. ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Sice v leckterých ohledech věrnější historické skutečnosti než předchůdce z roku 1960, ale celkově nepříliš vydařené zpracování. Hodně se nepovedl scénář, skřípala režie a herecké obsazení se mi taky nezdálo ideální, takže povedené dobové kulisy už to nemohly zachránit. Crockettova věta: „Je úžasné, co dokáže hudba“ má něco do sebe, ale bohužel právě hudba se mi nelíbila, ve srovnání s hudbou Dimitri Tiomkina z verze Johna Wayna se jedná dokonce o propastný rozdíl. Některé dialogy byly vyloženě plytké, snaha o emoce a dojetí diváka občas až příliš násilná, vyvolalo to spíše můj odpor. Táboráková historka o pečených bramborách byla dost nechutná. :)) Jinak tohle byl spíše dobrodružný historický film, verze z roku 1960 je daleko blíže westernovému žánru. Sedělo mi to k tomu Texasu víc. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Tradične patetická obhliadka históriou amerických dejín a samotného utrpenia v nej (konkrétne pevnosti a okolia Alama v polovici 19. storočia). Človek by čakal, že v následujúcom shote príde na pásmo sprievodného rozprávača ako výzva k dokumentárnej kontinuite, ale režisér sa nám silou mocou snaží prerozprávať film príbehovou normou - dlhý, epický a ničím neprekvapujúci výpravný snímok, ktorého hocijaký vznešený presah skončil pri úvodných expozíciách. Samotná technická stránka (s pribúdajúcimi rokmi) už nie je založená na westernovom style, podobne ako v Poslednom mohykánovi dbá viac na osobnejšie a "zvojnovizované" zábery, lenže k niečomu bližšiemu to vôbec nevedie. Dobré miesta striedajú slabšie a keď už vnímate nepozlátkové dialógy o skutočnej pošramotenou minulosti niektorých jedincov, v následnej bitke (alebo motivačnom predslove) všetko (dôveryhodné, čo vo svojom charaktere formovali), pochovávajú. Wayneova verzia nebola žiadnou slávou (dokonca politicky zoscarovanou), ale bola kvalitnejšia a jej záver presvedčivejší (na prvotinu slušné remeslo). ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Nevím na co tu všichni nadávají. Když amíci natočí podobně laděný film, je to pořád "jak se plácaj po zádech, jaký to jsou borci, mávaj vlajkama atd". Režisér John Lee Hancock se tomu všemu dokázal vyhnout. Ale většině to tu přijde najednou nudné. Neviděl jsem prvních 20 minut filmu a i tak mi přijdou postavy dostatečně vykreslené na to, aby si získali mé sympatie. V tom směru je na tom nejlépe asi Billy Bob Thornton, kterého jsem nikdy moc nemusel, ale tady je to rozhodně nejzdařilejší postava. Vrcholem filmu je samotná bitva o pevnost Alamo. Nejdříve ji předznamená vystoupení s houslemi Davida Crocketta (Thornton). Výsledek jsem dopředu nevěděl, o to víc zamrazí zvrat v bitvě a stoupající masakr amerických vojáků. Po roce 2001, kdy jsou podobné americké filmy spíše k smíchu, je to nejlepší historický film! ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Natáčanie filmu trvalo 7 mesiacov. (Smok)
  • Kulisy pevnosti Alamo, postavené na 20.4 hektároch (51 akrov), sú do dnešného dňa najväčšie a najdrahšie v Severnej Amerike. (Smok)
  • 9 rokov po páde Alama sa stal Texas 28. štátom USA. (Smok)

Reklama

Reklama