Reklama

Reklama

Doktor Jack a pan Nicholson

(TV film)
  • Francie Dr. Jack & Mr. Nicholson (více)

Obsahy(1)

Ojedinělá osobnost, unikátní herectví. Jack Nicholson, to je originál, který se nikdy neomrzí... Neodolatelný a naprosto neopakovatelný rošťácký úsměv a oči, které dokážou zahrát snad nejširší škálu emocí v dějinách světové kinematografie. Častý rozpor mezi postavami, které ztvárňuje, a jeho poněkud ďábelskou a nevyzpytatelnou povahou. To všechno je Jack Nicholson. Jedna z nejjasnějších hvězd amerického filmu přišla na svět v dubnu roku 1937. Jack vyrůstal milován, obklopen samými ženami. Vychovávala ho babička Ethel, kterou ovšem považoval za svou matku. Tou byla ve skutečnosti jeho domnělá sestra June, která si jako osmnáctiletá nechtěla kazit život tak brzkým mateřstvím. Otec rodiny byl alkoholik, který zmizel pár dnů po Jackově narození. Vztahy k ženám a se ženami byly hlavním problémem celého Nicholsonova života. Svým partnerkám většinou nedokázal být věrný a trápil je, jako by trestal onu prvotní zradu a lež svých nejbližších. Oč byl ale uvnitř zranitelnější a nejistější, tím sebevědoměji vystupoval. Jako herec debutoval ve filmu ve svých jedenadvaceti letech, předtím pracoval mimo jiné i jako poslíček u společnosti MGM. Jeho herecké mistrovství známe například ze snímků Přelet nad Kukaččím hnízdem, Bezstarostná jízda či Čest rodiny Prizziů. Na plátně se naposledy objevil v komedii Poznáš, až to přijde? v roce 2010. Poté se stáhl do ústraní a ke spatření bývá už jen občas jakožto dobře maskovaný divák baseballových zápasů. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Ač mám Jacka Nicholsona jako herce ráda (ne tedy vždy a ve všem), tak jsem neměla jeho osobní život ani vývoj jako herce před zhlédnutím tohoto dokumentu nijak nastudovaný. Film mě tak informačně hodně obohatil, spousta věcí mě i docela překvapila, myslím, že na prostoru necelé hodiny je toho sděleno opravdu dost. Forma je taky dobře stravitelná, není to sice nic extra originálního, spíše klasika - čtený komentář + vyprávění několika lidí z Nicholsonova okolí proložené dobovými záběry z filmů, televize a různými fotkami herce od dětství až po pokročilý věk (jako dítě byl tedy Jack Nicholson roztomilejší než byste dle jeho trochu ďábelského dospělého vzhledu možná čekali :D), ale mně tento styl dokumentů o známých osobnostech naprosto vyhovuje. Možná bych trochu natáhla stopáž a přidala nějaké informace navíc třeba o méně známých Nicholsonových filmech. 80 %. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Francouzské televizní dokumenty padesátiminutového formátu se hodí jako takový stručný nástřel pro nalákání k tématu, ale málokdy působí jako komplexní a ucelený obraz. I tento snímek je dost zkratkovitý a hodně skáče v čase. Zrovna o životě a kariéře Jacka Nicholsona chci sledovat dokument minimálně na ploše dvouhodinového filmu s větším záběrem informací a dotazovaných osobností. Nepochybuji, že nějaký takový v budoucnu vznikne. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Freudistický dokument o herci? Neotřelý nápad, i když dost pitomina: přirovnávat hercův život k jeho filmovým rolím, když to přirovnání musí být hodně zkroucené, aby aspoň trochu sedělo. Jack Nicholson v dokumentu, který se pokouší soustředit na jeho osobnost, z toho vychází jako nepříjemná sebestředná persóna, se kterou bych se teda kamarádit nechtěla. Proti mnohem běžnějšímu pojetí hereckých portrétů, které je vychvalují do nebe, je to originální počin, ale ukázalo se, že zcela mimo mísu. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Slušela by tomu sice delší stopáž a podrobnější náhled na závěrečnou etapu hercovy kariéry, ale jinak jde o velmi inspirativní a komplexní shrnutí Jackovy osobnosti a jejího otisku do všech těch ikonických filmových rolí. Jack Nicholson je poslední a největší filmovou hvězdou starého dobrého Hollywoodu, což vám tenhle sympatický dokument jen potvrdí. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Televizní dokument Doktor Jack a pan Nicholson je, se svou hodinovou stopáží, sakra krátký. Tváří se spíš jako pilotní díl k životopisnému seriálu. Rozhodně se sem nevejde celý život Jacka Nicholsona, témata i jeho filmovou tvorbu pouze naťukne, klouže po povrchu, těká z jednoho zajímavého faktu na druhý, vždy stručně a také se zde hodně skáče v čase. Jinak to bylo velmi zajímavé, ale nic nového mi to nepřineslo.. Myslím, že všechny informace, co nabídl dokument se dočteme na wiki. Doufám, že na počest velkého Jacka vznikne něco daleko propracovanějšího a osobnějšího. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama