Reklama

Reklama

Série(3) / Epizody(22)

Obsahy(1)

Rozdílem téměř dva a půl tisíce hlasů zvítězil James George Hacker ve svém volebním obvodu nad svými soupeři. O tom, že se stane ministrem nové vlády, by již nemělo být nejmenších pochyb. A ve hře je tolik zajímavých postů: místní hospodářství, zahraničí, zdravotnictví, energetika... Jim by si klidně troufl na všechny, spokojil by se i s tím nejméně významným. Jenomže kampaň na předáka strany vedl proti nynějšímu premiérovi, proto má takový nepříjemný pocit, že se mu tenhle jeho minulý postoj tak trochu vymstí. A zdá se, že ho jeho neblahé tušení nezklamalo. Jedno ministerstvo po druhém padá do klína některému jeho stranickému kolegovi a on pořád nic. Marně se vrhá ke každému telefonu, premiér nevolá. Co ještě zbývá? A zbývá vůbec něco? Ale ano, samozřejmě! Ministerstvo pro administrativní záležitosti! Co na tom, že je škodolibí televizní komentátoři označují za cosi na způsob politického hřbitova! Ministerstvo to je a Jim je odhodlán udělat na něm kus práce...

Sitcom "Jistě, pane ministře" vznikl v BBC již před dvaceti lety, mnohé z toho, z čeho si dělá legraci, je však aktuální dodnes. Mnohé ty zákulisní pletichy, intriky a maléry jeho hrdinů nám budou připadat důvěrně známé a bude se nám zdát, že autoři museli čerpat inspiraci někde úplně jinde, než za kanálem La Manche. "Jistě, pane ministře" má 22 dílů, volně na ně navazuje šestnáctidílné pokračování s názvem "Jistě, pane premiére"...

Ministra a posléze premiéra Jima Hackera ztělesnil Paul Eddington (1927-1995), jemuž tato role přinesla mimořádnou popularitu a oblibu nejen u prostých diváků, ale i u těch, jež svým výkonem parodoval. Margaret Thatcherová mu za ni např. udělila Řád Kommandera Britského impéria. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Cheeter k tomuto seriálu (26)

Jistě, pane ministře (1980) 

Jistě, pane ministře patří ke klasikám, které jsou součástí základního vzdělání. Kdo neviděl, jako by u mě nebyl. Na každý díl se jde podívat zvlášť a každý je originál. Navíc, pokud je pravda, že díly jsou inspirovány skutečností, tak o to víc u mě seriál získává. Navíc výběr herců se tvůrcům povedl. ()

Série 1 (1980) (S01) 

Dodnes si pamatuji, když jsem viděl první sérii prvně. Byla to prostě pecka. A svoje kouzlo si zachovala stále, neustále se k ní vracím. A některé hlášky jsou prostě víc, než legendární. ()

Čelem k voličům (1980) (S01E01) 

Když jsem tento díl viděl prvně, tak jsem ho považoval za skvělý. Ale to jsem ještě nevěděl, co přijde dál. Zpětně ho už za tak dokonalý, jako jiné nehodnotím, nicméně je to poctivá porce zábavy. ()

Oficiální návštěva (1980) (S01E02) 

Setkání Jima a jeho bývalého spolužáka se velmi povedlo. Díl, který je protkaný od začátku do konce perfektními hláškami. "Černota." ()

Úsporný program (1980) (S01E03) 

Některé scény v této epizody mi přišly poněkud levné, jednoduché. Navíc to divné setkání s uklízečkou. Je mi jasný význam scény, ale bylo takové zvláštní. ()

Konečné rozhodnutí (1980) (S01E04) 

Konečně jsem se dočkal a po delší době jsem viděl, jak Hacker porazil Humpreyho. Moc příležitostí k tomu nemáme a tady jsem si to moc užil. ()

Stahují se mraky (1980) (S01E05) 

Legendární pasáž, která se týká diplomacie. Prostě nejde dát jiné hodnocení, i kdyby zbytek epizody byl odpad. "Stvořit rozdělenou Evropu." Nemluvě o heslu "Byrokrati všech zemí spojte se!" ()

Právo na informace (1980) (S01E06) 

Snaha o protest ministrovi dcery si sice cením, ale nemělo to takový šmrnc, jako jiné epizody. Něco tomu prostě chybělo, jenom Humphrey se zase vytáhl. ()

Ruka ruku myje (1980) (S01E07) 

"Jde o to najít jen tu správnou komisi." A ten závěr je prostě boží. "Služba vlasti už je hold taková." ()

Série 2 (1981) (S02) 

Druhá řada byla na hodně vysoké úrovni. Jen mi přišla místy slabší, než první série, byť jen o maličko. Na druhou stranu, zde začínají Humpreyho proslovy nabývat skvělé odborné obludnosti. A to mám na tomto seriálu rád. ()

Humánní společnost (1981) (S02E01) 

Vidět Humpreyho, jak si brouká internacionálu bylo výborné. Nicméně epizoda jako celek byla spíš slabší. Nemocnice kde nejsou pacienti, to se hold stane... ()

Zasloužené pocty (1981) (S02E02) 

Pokud se čestné doktoráty udělají takto, tak proč jsem v doktorandském studiu? Teda, za to není doktorát čestný, v tom je ten rozdíl, jasně, ale i tak. ()

Černá listina (1981) (S02E03) 

Hacker obrací názory jako korouhvička na kostele za větru. Skvělá byla ta dovolená s ochrankou. ()

Šplh po namaštěné tyči (1981) (S02E04) 

První půlka dílu byla slabší, pak se to ale správně rozjelo. A Jimovi se podařilo další vítězství. ()

Ďábelské nástrahy (1981) (S02E05) 

Schizofrenie, která platí dodnes. Někdo je proevropský, ale proti Bruselu a obráceně. To je nadčasová myšlenka. Akorát označení unie se v té době myslím ještě nepoužívalo. ()

Kvalita života (1981) (S02E06) 

Ministr něco přislíbí, ale státní správa chce tomu jinak. A tak se ministr snaží vyhovět všem. Mám takový dojem, že něco podobného jsme už viděli, nicméně celý díl je úroveň vtipu na vysoké úrovni. ()

Otázka loajality (1981) (S02E07) 

Konečně se Hackerovi podařilo Humpreyho pořádně vypéct. Tento díl patří k mým nejoblíbenějším. ()

Série 3 (1982) (S03) 

Třetí série mi přišla lepší, jak ta druhá, kvalit té první ale nedosáhla. Je to možná dané tím, že tu chystal přerod ministra v premiéra. I když to je spíš záležitost posledního dílu. ()

Rovnoprávnost (1982) (S03E01) 

Hacker potřebuje úspěch a proto se snaží prorazit s právy žen. A i když je děj dost zajímavý, tak Sára všechny na konci pěkně vypekla. ()

Výzva (1982) (S03E02) 

"Neexistuje, že by BBC ustoupila nátlaku vlády." Jo, v tomhle dílu bylo několik skvělých perel. "Vy máte nápad? To už jste jak náš pan ministr." ()

Související novinky

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama