Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Muž v masce se sklání nad mrtvou dívkou... dva muži se honí po střeše a nakonec jeden svrhne druhého dolů... žena, která vše viděla, je pronásledována a probodena dýkou... Ukáže se, že vše jsou jen představy soukromého detektiva Toma Machaty, který si čte v Detektivních novelách. Tomův asistent Archibald nese ve velké tašce peníze a je okraden. Na místě činu najdou oba detektivové stopu velmi malé nohy a rozhodnou se pro neobvyklý způsob pátrání. Tom, vyšňořený extravagantní kostkovanou šálou a čepicí, nabízí na kluzišti obouvání bruslí dámám s nohou menší než číslo 36. Archibald se převlékne za čističe bot - rovněž pouze pro dámy s malou nožkou... (ČSFD)

(více)

Recenze (11)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Klíčová událost českého němého filmu. Nejen proto, že se tu poprvé setkáváme se jmény Anny Ondrákové a Maca Friče, kteří měli pro budoucí vývoj kinematografie zásadní význam, ale především pro onu bravurně rozehranou detektivní story, jež si důmyslně pohrává se svými americkými vzory a přitom zůstává cele zakotvena v domácím prostředí. Žádoucí vzhled, maximální humor, dokumentární hodnota dnes již zaniklých pražských exteriérů, s tím vším se tu lze setkat. A samozřejmě s mladickým talentem Gustava Machatého a pikantním sex-appelem Olgy Augustové, které ale vítězoslavně trumfuje "bezúčelná osoba" v podání Emilie Bokové. Tak nějak si představuji kongeniální zážitek. ()

a4am 

všechny recenze uživatele

Tady pozor. V očekávaní nejhoršího dostávám zlatý hřeb večera. Kombinace Monthy pythonů a dalších absurdit v jednom. Malý skřet si ukradl celý film pro sebe, odvádí excelentní výkon, pitvoří se a křehotí, boxuje a mrká očkama. Sic v dalších částech počet vtípků upadá, přesto velmi přijemný kratký film. ()

Reklama

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Velmi kostrbatý pastiš na populární detektivky by postrádal srozumitelnost, i kdyby nebyla část scén zcela ztracená. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu film převážně důležitý jako debut Anny Ondrákové, ke kterému Přemysl Pražský už v roce 1921 dotočil scénku o tom, Jak byla Anny Ondráková získána pro film - ta rekonstruuje ovšem jen jednu z mnoha variant této příhody, která se stala legendou. Jak také jinak, když KALOSfilm byl Karel-Anny-Lamač-Ondráková-Společnost ;) Z jiného pohledu jsou tu také úvodní titulky Martina Friče a po té až v hlavních rolích subreta Olga Augustová a pozdější emigrant Gustav Machatý, tvůrce nejen dvou Éčkových filmů. Ten ostatně získal nejlepší herecký part v Bílém ráji. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jako, nápady v tom jsou a některé sarkastické scény nebo poznámky mě fakt bavily. Ale nebylo jich moc, navíc nakonec zloděje peněz nevypátral. Ta scéna jak ze slapstickové komedie (s autem a košem a honičkou) mi přišla taky dost mizerná, jako by ji natočil někdo jiný. Celé je to vlastně o dvou mladících, kteří si na detektivy jen hrají a prožívají většinou oprávněnou smůlu, jenže pak se najednou stane několik náhod (což mě štvalo, protože hlavní hrdina dostal vše naservírované až pod nos, to by i šimpanz vyřešil) a vše nakonec dospěje někam úplně jinam. Hm, a kam mimochodem zmizel pátrací pes? A ten maskovaný muž na začátku a rvačka na střeše jako patřily k četbě, nebo se to mělo původně nějak zapojit do děje? Protože jsou tam ty otazníky. Jinak Anny Ondráková zde hraje dívku, která si nechá vyčistit boty a pomocník je z toho hyn, takže holka hraje spíš svými lýtky. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (5)

  • Na začátek filmu jsou vloženy záběry ukazující, jak se Anny Ondráková dostala k filmu. V parku ji potkal režisér Přemysl Pražský a nabídl jí, že z ní udělá hvězdu. Tyto záběry natočil Kalosfilm v roce 1921. Kreslené mezititulky vytvořil Ferdinand Fiala. Zdroj: Český hraný film 1898-1930, NFA 1995. (ČSFD)

Reklama

Reklama