Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Muž v masce se sklání nad mrtvou dívkou... dva muži se honí po střeše a nakonec jeden svrhne druhého dolů... žena, která vše viděla, je pronásledována a probodena dýkou... Ukáže se, že vše jsou jen představy soukromého detektiva Toma Machaty, který si čte v Detektivních novelách. Tomův asistent Archibald nese ve velké tašce peníze a je okraden. Na místě činu najdou oba detektivové stopu velmi malé nohy a rozhodnou se pro neobvyklý způsob pátrání. Tom, vyšňořený extravagantní kostkovanou šálou a čepicí, nabízí na kluzišti obouvání bruslí dámám s nohou menší než číslo 36. Archibald se převlékne za čističe bot - rovněž pouze pro dámy s malou nožkou... (ČSFD)

(více)

Recenze (11)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu film převážně důležitý jako debut Anny Ondrákové, ke kterému Přemysl Pražský už v roce 1921 dotočil scénku o tom, Jak byla Anny Ondráková získána pro film - ta rekonstruuje ovšem jen jednu z mnoha variant této příhody, která se stala legendou. Jak také jinak, když KALOSfilm byl Karel-Anny-Lamač-Ondráková-Společnost ;) Z jiného pohledu jsou tu také úvodní titulky Martina Friče a po té až v hlavních rolích subreta Olga Augustová a pozdější emigrant Gustav Machatý, tvůrce nejen dvou Éčkových filmů. Ten ostatně získal nejlepší herecký part v Bílém ráji. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Klíčová událost českého němého filmu. Nejen proto, že se tu poprvé setkáváme se jmény Anny Ondrákové a Maca Friče, kteří měli pro budoucí vývoj kinematografie zásadní význam, ale především pro onu bravurně rozehranou detektivní story, jež si důmyslně pohrává se svými americkými vzory a přitom zůstává cele zakotvena v domácím prostředí. Žádoucí vzhled, maximální humor, dokumentární hodnota dnes již zaniklých pražských exteriérů, s tím vším se tu lze setkat. A samozřejmě s mladickým talentem Gustava Machatého a pikantním sex-appelem Olgy Augustové, které ale vítězoslavně trumfuje "bezúčelná osoba" v podání Emilie Bokové. Tak nějak si představuji kongeniální zážitek. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jako, nápady v tom jsou a některé sarkastické scény nebo poznámky mě fakt bavily. Ale nebylo jich moc, navíc nakonec zloděje peněz nevypátral. Ta scéna jak ze slapstickové komedie (s autem a košem a honičkou) mi přišla taky dost mizerná, jako by ji natočil někdo jiný. Celé je to vlastně o dvou mladících, kteří si na detektivy jen hrají a prožívají většinou oprávněnou smůlu, jenže pak se najednou stane několik náhod (což mě štvalo, protože hlavní hrdina dostal vše naservírované až pod nos, to by i šimpanz vyřešil) a vše nakonec dospěje někam úplně jinam. Hm, a kam mimochodem zmizel pátrací pes? A ten maskovaný muž na začátku a rvačka na střeše jako patřily k četbě, nebo se to mělo původně nějak zapojit do děje? Protože jsou tam ty otazníky. Jinak Anny Ondráková zde hraje dívku, která si nechá vyčistit boty a pomocník je z toho hyn, takže holka hraje spíš svými lýtky. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Velmi kostrbatý pastiš na populární detektivky by postrádal srozumitelnost, i kdyby nebyla část scén zcela ztracená. ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Naprosto zmatené vyprávění, ale... Mě to přišlo jako když se parta kamarádu rozhodne natočit praštěnou detektivku. Mezititulky trpí takovou zábavnou poetikou a stejnak i film samotný je mnohdy velmi zábavně střelený.. Celá tahle záležitost je prostě neuvěřitelně roztomilá.. :) ()

ZorkaJ 

všechny recenze uživatele

Na hercích a herečkách němého filmu obdivuji, jak vše uměli říct gestikulací. Anny Ondráková měla krásné oči a ty mluvily jejími ústy, které s němé éře byly velmi důležitou součástí projevu na filmovém plátně. Anny Ondráková zaslouženě v tomto jejím debutu odstartovala úspěšnou kariéru. ()

a4am 

všechny recenze uživatele

Tady pozor. V očekávaní nejhoršího dostávám zlatý hřeb večera. Kombinace Monthy pythonů a dalších absurdit v jednom. Malý skřet si ukradl celý film pro sebe, odvádí excelentní výkon, pitvoří se a křehotí, boxuje a mrká očkama. Sic v dalších částech počet vtípků upadá, přesto velmi přijemný kratký film. ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Film vstoupil do dějin jako debut Anny Ondrákové (její role trvá jen asi 40 sekund) a jeden z prvních filmů Gustava Machatého. Ale jinak je to bída, film je téměř amatérský, neohrabaný, zmatený, špatně napsaný a neobratně natočený. Práce začátečníků, kteří ještě nemají zkušenosti. ()

BigJohn02 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu působí dílko vcelku primitivně, ale vidět mlaďounkou Anny v její první miniroličce je příjemné. Co se týče hlavní hrdinky, přišlo mi, že tu haxnu až tak malou nemá. ()

Reklama

Reklama