Reklama

Reklama

Jugoslávie v plamenech

(seriál)
  • Česko Balkán v plamenech (více)
Německo, 2019, 3x45 min (Alternativní 4x50, 155 min)

Scénář:

Klaus Kastenholz

Hrají:

Josip Broz Tito (a.z.), Franjo Tudman (a.z.), Slobodan Milosevic (a.z.), Ratko Mladić (a.z.), Radovan Karadžič (a.z.), Boris Jelcin (a.z.) (více)

Obsahy(1)

Ke zhroucení Jugoslávie ve 20. století vedlo přibližně před sto lety zahájené období naplněné v jihovýchodní Evropě bezpočtem válek a ozbrojených konfliktů. Neuvěřitelně krutá minulost žije na velké části inkriminovaného území v srdcích a myslích obyvatel dodnes a to má za následek neutuchající sérii násilných aktů. Zároveň je to jedním z důvodů, proč v této části světa musí být v neustálé pohotovosti modré barety mírových sil OSN. Vždycky se totiž najde někdo, kdo nedokáže zapomenout na krvavé události minulých let.Tento dokumentární seriál provádí hloubkovou sondu, aby našel nejhlubší příčiny násilných střetnutí a válečných konfliktů. Posouzení jihovýchodoevropské krizové situace napomáhají i zprávy očitých svědků a mezinárodních expertů. Seriál se podrobně zabývá okolnostmi vzniku jihoslovanského státu, periodou Titovy diktatury, válkami v bývalé Jugoslávii v 90. letech minulého století, jakož i vlivem minulosti na současnost. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (5)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Veľmi solídne, autenticky podaný (nie len) Srbský terorizmus. To, čo bolo západom pod vládou Tita vnímané ako idealistická rozprávka, sa následne pod rukami Miloševiča, Karadžića no najmä Mladića ako vojnového zločinca zmenilo na čistú genocídu. Najsmutnejšie na tomto všetkom je, že samotné činy boli aktom “pár” šialencov, načo následne opätovne doplatilo množstvo nevinných ľudí. Odplata Chorvátov, bola rovnakým nehumánnym aktom, ako činy Srbov voči ním samotným. Samozrejme, všetko sa koná s tichým súhlasom západných mocností, no toto sa v samotnom dokumente už príliš nespomína, a práve preto nemôžem udeliť piatu hviezdu v poradí. Plusom však je odsúdenie bombardovania nevinných civilistov samotnou NATO v Belehrade, pri ktorom prišlo o život okolo 1500 nevinných ľudí v oblastiach, kde neboli žiadne zbrane ani vojenské aktivity. Toto sa však opätovne spomína len okrajovo .. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

1.díl - Tito, totalita, hrátky se západem...to drželo Jugoslávii pohromadě...samozřejmě platba za to vše byla o to brutálnější. 86%. 2.díl - obnažené peklo balkánské války, ve kterém jsou Chorvaté skoro jako Srbové, muslimové nabírají radikály... všechno špatně a přece jsou Srbové (právem) ti nejhorší. To, co předvedli při své vojenské-politické kampani nebyla chyba století, ale tisíciletí ☠️. Ani v roce 2023 se z toho nevzpamatovali a v roce 2123 to asi nebude jiné 🤷. 95%. 3.díl - extrémně traumatická prohra + nová fronta proti UCK. Kosovští Albánci využili šílených chyb Srbů. Když dnes přijedete do Prištiny, tak tam vidíte ekonomický růst a obrovský vliv USA. Srbové jim nabízeli úplně něco jiného... . 94%. Celkově 92%. ()

subic 

všechny recenze uživatele

To je moc pěkně udělaný a informačně košatý dokument o území bývalé Jugoslávie, které bylo za několik posledních set let pod různými vlivy a ty vlivy jsou tam patrné dodnes. Lepší podání jak z kdejaké encyklopedie a kdo ví jak se o tom učí ve školách, jestli se to vůbec učí, válka v Jugoslávii je to přeci jenom téma jen nedávno minulé. Rád bych shlédl tu verzi 4x 50 minut, na Prima ZOOM šla ta 3x 45 minut. ()

Namefar 

všechny recenze uživatele

Toto je krmení pro můj mozek. Vědomí je zavaleno přívaly fascinující mi informacemi, tudíž nemáte kapacitu přemýšlet nad blbostmi. Podvědomí vyplavuje naval kontinuálního dopaminu které přináší radost i bolest s účastníky. ()

Reklama

Reklama