Reklama

Reklama

Naši kluci

(seriál)
  • USA Our Boys
všechny plakáty
Trailer

Epizody(10)

Obsahy(1)

V létě roku 2014 jsou tři židovští mladíci uneseni a zavražděni ozbrojenci Hamásu. Izrael je šokován, otřesen a rozlícen. O dva dny později je nalezeno upálené tělo palestinského teenagera z východního Jeruzaléma v lese na západním okraji města. Simon, agent izraelské bezpečnostní služby Šin Bet, se v následujících dnech pustí do vyšetřování případu, zatímco rodiče zabitého chlapce podstupují dlouhou a strastiplnou cestu za dosažením spravedlnosti a útěchy. (HBO Europe)

(více)

Recenze (49)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nesmírně silné a aktuální téma vztahu Židů a Palestinců uprostřed Izraele začalo prvním dílem hodně vlažně a zmateně. Dokonce jsem si říkal, že tenhle seriál nebude úplně pro mě a měl jsem sto chutí ho vzdát. Nakonec jsem ale odolal tlakům průměru a pustil se do druhého dílu. Ten už začal být jasnější a přímočařejší. Dokonce musím říct, že druhý díl byl dost možná vrchol seriálu. Strach z neznáma, napětí v každé vteřině. Jenže nastoupená kvalita po čtvrtém díle opět spadla do totálního průměru. Dokázal bych si představit, že seriál má i pět dílů. Vražda je zřejmá, vyšetřování poměrně rychlé a tak jediné, co na seriálu je navíc jsou myšlenky a názory Palestinců a Židů v dost tak problémové zemi, aneb co všechno dokáže jedna (dvě?) víry. Naši kluci nakonec nejsou úplně kriminálkou, ale spíš výpovědí dvou znesvářených táborů v jedné zemi. Dost mě to nebavilo, protože jsem ten extrémismus víry vůbec nechápal. Jsem ale rád, že jsem došel až do desátého dílu, protože zakončení to mělo působivé. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Ve 21. století již lidstvo prorejdilo oblohu křížem krážem, dávno deflorovalo exosféru, atakuje hranice sluneční soustavy a audiovizuálně nade vši pochybnost prokázalo, že tam nahoře fuckt, kurva, nesedí na obláčku žádný fousatý strejc, hrající z nudy škodolibé šachy se vším biologickým a řídící osudy vypatlaných kokotů! Přesto však stále existují celé národy, žijící ve fanatickém tmářství lidových bajek, protože svádět své neúspěchy a životní mizérii na vis major je daleko pohodlnější, než s nimi aktivně bojovat, a jako psychická berlička slaboduchých i levnější, než třeba chlastat nebo brát drogy. Taky je to skvělý makrodementizační nástroj pro všechny ty pány loutek, neboť ať už se v těch mikrosvětech sváří cokoliv, stačí zatahat za nitky víry a celé dříve rozpolcené stádo je rázem jedna velká, dokonale soudržná a rozumově zaslepená vypláchlá kudlanka, protože toho staletími pracně mocensky programovaného Boha fuckt nasrat nechceš. Blízký východ je nárazovou zónou dvou táborů vymatlanců, zejména poté, co nějakého génia napadlo uznat pár milionovému etniku poválečně kňučících Židů čtyři tisíce let starý, lidovou slovesností „jednoznačně prokázaný“ Jehovův zápis do pozemkového katastru Palestiny a povolit jim vytvořit stát přesně uprostřed fanatického pekla konkurenčního náboženství. Naši kluci v podstatě ukazují, že sionističtí ortodoxi jsou úplně stejná účelově dogmatizovaná a řádně vygumovaná lůza jako islamističtí fundamentalisté, přičemž u obou jakýkoliv zdravý rozum, kritické myšlení, behaviorální logika a většinou i vírou vágně vštěpované zásady humanismu (záměrně vyložitelné v podstatě jakkoliv) končí u nejbližšího pasáka blahoslavených (čti „imáma / rabína“). Takže když si Hizballáh udělá ragů ze tří židodětí, celý národ poháněný Bohem okamžitě falešně altruisticky a hnusně pokrytecky lká, jako by každému povraždili vlastní neviňátka, načež ti nejzarytější virouši prohlásí okamžitě Jehovovo okřídlené „Oko za oko“ s tichým požehnáním pasáků za nadstátní a nadzákonnou povinnost a hurá na grilování náctiletých muslimů. Je tedy docela škoda, že scénárista studoval dramatizaci a spád výhradně z Tóry, a tak promodlil tohle docela zajímavé a nebývalé progresivní střílení Izraelitů do vlastních řad do místy až narkoleptické procedurální prudy, navíc nemilosrdně dovatěné nejméně o dvě hodiny největších hitů židovského liturgického popu v plné stopáži. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Určitě záslužnější tři, nicméně s výhradami, jež mi víc nedovolí. *** Mám silný dojem, že problém série je mj. v nezadržitelném zlomu a rozpadu prvotní vyprávěcí síly a atraktivity tam, kde se původní fabulace volněji popouštějící uzdu fantazii a sledující několik výnosných barvitých obecně kulturních a filosofických motivů, držících diváka v soustředěných úvahách, reflexích, vstřebávání, tázání, znepokojení a napětí, ostře a neplynule, trochu násilně napasovává ke konci na realitu skutečných událostí, a navzdory rozběhnutému širšímu a slibnějšímu potenciálu se odpovědí na ty obecnější otázky u jednotlivých postav nedočkáme. Zatímco zhruba do šestého sedmého dílu víceméně sledujeme Schrödingerův kulturně-detektivní příběh, jenž si drží všechny své vyprávěcí i úvahové potenciality, od sedmého osmého dílu začíná vyprávění strmě a stroze kolabovat do jediné verze zploštělé dokumentární reality, a tohle zadokování se bohužel neobejde bez zbanálnění a změlnění. Konec je tak mnohem plytčí a neuspokojivější, než co navozovala celá první polovina série, scénář trpí zvoleným postupem, kdy se evidentně zpočátku chytalo víc zajíců a tučnějších, než se nakonec mohlo strčit do pytle, aby to bylo košer, a divák jako já je přese všechno poučení, jehož se mu tímhle výletem do blízkovýchodního světa a střetu kultur dostalo, nevyhnutně poněkud zklamaný. Nejvíc se to pro mě zkonkrétnilo v postavě Simona Kohena, do jehož hlavy a srdce bych asi chtěla nahlédnout nejvíce, ale stalo se to více či méně skoro se všemi postavami, jak scénáristé najednou nevěděli, co si s nimi počít a postupně je po vynesení rozsudku zahazovali a opouštěli, aniž by dali divákovi možnost pochopit, co se v nich doopravdy odehrává. Nejkrutěji to odnesla postava Toto, již scénáristé divákovi pravidelně připomínají, aby jí na konci vůbec neumožnili se projevit. *** Kdyby se scénáristé drželi fabulační logiky vlastního započatého vyprávění a dotvořili ho i po dokumentačním závěru u soudu jako smyšlené drama, byl by výsledek zřejmě organičtější a snad by i z reality odzrcadlil víc, kdyby dali příběhům postav osudová vyústění, nechali je vyrovnat se dle svého naturelu s výsledkem soudu i společenskou a politickou atmosférou v zemi a odhalili divákovi své niterné reakce. Takhle jsme po vynesení rozsudků skončili s prázdnou, bez sebemenší katarze, jen proto, že u reálných předobrazů si tvůrci dál nic fabulovat netroufli. Nicméně soudím, že i přes tuhle závěrečnou frustraci to stojí za shlédnutí. *~ ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Snad jeden z nejhlubších seriálů (včetně samostatných filmů) nořících se do vztahů Židů a Palestinců. Navíc to má po počátečním trochu chaotickém rozjezdu spád, napětí a vkusné vyvrcholení. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi slabé, nebavilo ma to. Sledovať ako Semiti neznášajú Semitov a jedni aj druhí sú náboženskí fanatici, to nestojí za môj čas. Jedni si bijú hlavú o múr a pri modlitbách sa kymácajú ako pri duševnej poruche, druhí všade kričia Alláhu akbar, a celý dej je z polovice vyplnený ich katastrofálnymi spevmi, ktoré sú vlastne permanentnými výkrikmi v štýle áááááááááááá. Otras. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

K čemu ti je, že celý život prosedíš nad svatými knihami, když v nich nakonec stejně jen hledáš ospravedlnění pro své hříšné jednání? To mě napadlo při zhlédnutí série o kruté vraždě z nenávisti spáchané na nevinné oběti. Seriál dobře odráží kaleidoskopickou židovskou společnost od zcela sekuálrních až po hluboce věřící židy. Každý k ohavnému činu přistupuje jinak, ale stejně je nakonec nejvíc určuje jejich povaha. Takže i velezbožný rabín může najednou schvalovat vraždu, když se obvinění z jejího spáchání vznáší nad jeho vlastní rodinou. ____ Série má pořádnou sílu a emoční náboj, vtáhne tě do děje o to víc, že poměrně přesně zachycuje, co se doopravdy stalo. Mně bylo většiny z nich líto, že žijou v tak vyhroceném světě poznamenaném netolerancí a nenávistí. Seriál zcela záměrně nechává na poli zpustošených vztahů a nezahojitelných jizev jediného morálního vítěze – vyšetřovatele Šin bet, kterého ale za zrádce považují i jeho vlastní lidé. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál ve mně zanechal velice rozporuplné pocity; na jednu stranu šlo o skvělý náhled do palestinsko- izraelských vztahů se všemi manipulacemi a politickými tlaky, které ukazují, jak bezcenný je lidský život, na druhou stranu tvůrci zřejmě trpěli Alzheimerem, protože v některých epizodách ztratili přehled o předchozím ději, a výsledek pak působil mírně řečeno podivně. 4*- ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud by jste příběh ohlodali až na kost, tak je to o vraždě, jejíž pachatelé byli celkem rychle dopadeni, usvědčeni a odsouzeni k nejvyšším možným trestům. Problém je, že s tím nikdo není spokojen a to je vlastně meritum věci. Z mého pohledu se jedná asi o nejvyváženější a nejopravdovější sondu, zabývající se izraelsko-palestinským soužitím, přičemž bestiální vražda arabského chlapce tu slouží jako záminka pro širší kulturní a sociální střet. Ostatně to, že tvůrci odvedli vynikající práci dosvědčuje i fakt, že naštvali úplně všechny. 100% ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-5* V médiích jsou konflikty mezi Izraelem a Palestinou už stokrát omílaným evergreenem, ale jaké jsou reálie, tak to si málokdo dokáže představit. A tento seriálem Vám určitý obrázek dokáže jasně nastínit. Dokázal převést na obrazovky skutečný případ takovým neutrálním způsobem, že z toho výhody nemá ani jedna strana, spíš naopak. Začíná to únosem a kriminálním vyšetřováním, pokračuje odplatou a vyšetřováním a končí soudem. Přesto nemám pocit, že je to pro každého diváka, tak nečekejte od něj výraznou akci, spíš je to komorní drama a pečlivě vystavěná sociální sonda o obou národech. Reálnost vyprávění je až neuvěřitelná a proto nezbývá než opět pochválit a doporučit. PS: Po seriálu Chalífát, který se taky věnuje terorismu jsem si už udělal jasný obrázek o Dálném Východu. Zasytil jsem se toho až až a dlouhou dobu se budu dalším podobným snímkům vyhýbat a nejspíš i těm zemím. [ PŘÍBĚH: 3 /// SMYSL: 3 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL: 3 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Zpracování docela nudné, ale silný příběh velice zajímavý. Po první části jsem to chtěl vzdát, nakonec jsem byl rád, že jsem to vydržel až do konce.  Nahlédl jsem do pro mne naprosto nepochopitelné jiné kultury, jejich zvyků, mravů, problémů a náboženství. Pohled na věc ze dvou z nesvářených stran, právnické kličky, rozhodně stojí za to seriál shlédnout i přes jeho těžkopádnost. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

v průběhu prvního dílu sem si říkal,že tohle asi nebude nic pro mě.Roztřesená a divná kamera,spousta postav,hebrejština a našinci neznáme prostředí dohromady úplně nefungovalo.K jeho konci už si ovšem začalo všechno sedat a od druhého dílu nabrali Our boys na obrátkách a začaii servírovat celkem nekompromisní pohled na u nás neznámé události,který chytí a nepustí až do samého konce.Ve finále tu nejde ani tak o samotné vyšetřování (jakkoliv je natočeno dobře),jako spíš o svědectví poměrů v Izraeli, o tom jak to tam (ne)funguje a že máslo na hlavně mají obě strany.Osobně jsem po shlédnutí celé série opravdu rád,že žiju tam kde žiju a najednou se spousta událostí a problémů jeví jako nedůležité...80% ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Ano, stokrát ano! To bylo tak dobré, jak jen to mohlo být. The Spy s Cohenem je proti tomu falešná mýdlový opera, které nejde věřit nos mezi očima. Naopak Our Boys jsou nečernobílý, umírněný, a přesto emocionálně zdrcující obraz zločinu, který vás přiměje googlit detaily izraelsko-palestinského konfliktu. Tohle je seriál, jak má být. Napínavý, lidský, plný pochopení k oběma stranám, pečlivě vyrešeršovaný, bez příkras. Dávám 9 agentů Shabaku z 10 možných. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Na horké půdě Izraele platí asi ještě víc než kde jinde ono okřídlené slovní spojení „oko za oko, zub za zub”. Přiznám se, že mi z toho všeho úplně běhá mráz po zádech. Kdo je vlastně v právu a kdo ne? Koho litovat a koho ne? Podobných otázek a dilemat souvisejících s daným tématem mi v mysli naskakuje fakt hodně. Přesto mám neodbytný pocit, že kdyby tvůrci děj zhustili do šesti epizod, byl by celý příběh podstatně údernější a rozhodně i divácky atraktivnější. (75%) ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že se na filmu podílely obě strany, je tu snaha o postihnutí problému mez Palestinci a Izraelem. Situace je v podstatě zakonzervovaná a vyhrocuje se vlastně jen v případě excesů typu našeho příběhu. Jinak obě strany zvolily politiku nevměšování, nedráždění. Izrael je ale kdykoli připraven srovnat se zemí nějakou vesnici, Palestinci mají Semtex a kamení taky připravené ve sklepě. Ono to ale není jen o těchto dvou stranách. I jako Izraelec si člověk bude připadat v mnoha čtvrtích Jeruzaléma či Tel-Avivu jako cizinec. Mezi jednotlivými skupinami Izraelců jsou tak obrovské rozdíly, že si navzájem skoro ani nerozumí. Udržet tento stát pohromadě a v chodu je velké umění a není divu, že vypisují mimořádné volby každou chvíli. K udržení pořádku a životaschopnosti země má Izrael v provozu sledovací nástroje, o kterých každý zarytý demokrat opravdu nerad slyší. Udržují databáze, sledují podezřelé a asi i nepodezřelé osoby. To, o čem se v Evropě nemluví a jen tiše se o tom spekuluje, je tady pýchou ukazováno jako pilíř státu. Ta vražda je v seriálu vlastně jen základní osou příběhu, kolem ní se ovíjí poměrně zdařilá analýza izraelské společnosti a politiky. Kloužeme sice pořád po povrchu, ale tady je to tak složité, že i mnoho Izraelců samotných v tom nemá jasno. Jedno je jediné jisté, klid tam nikdy nebude. Obě strany jsou vyčerpané nenávistí a strachem, ale dohodnout se už nemohou, na to už je dávno pozdě...80% ()

Swansea 

všechny recenze uživatele

V případě palestinsko-izraelskeho respektive izraelsko- palestinského problémubude navždy viset otázka: Kdo z "chirurgů" dostane svolení k operaci siamskych dvojčat, která jsou srostlá hlavou s jedním mozkem. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Natočené to bolo fajn, ale celá téma mi bola protivná. Ja odsudzujem všetky náboženstvá, takže náboženský fanatizmus z oboch strán - Arabi/Židia bol skôr do smiechu. Veď tí ľudia tam stále žijú ako vo filme Život Briana. Keby sa viac venovali vlastným deťom ako modleniu sa, tak by z nich možno vyrástli ľudia pri zmysloch. V prvom rade nerozumiem, prečo nechali dieťa pobehovať po polnoci von, a potom sa čudovali, že ho niekto uniesol a podpálil (zvlášť, keď sa o to pokúsili predošlý deň v susedstve). A ďalšia vec - kreténsky starý rabín považuje za prácu "štúdium" náboženských kníh (neviem, prečo tie nezmysly považuje za štúdium), ostatní podobne pomätení ho ešte uctievajú, a pritom ani nevedel, koľko rokov majú jeho deti, ktorých mal jedenásť. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

o soužití dvou národů tady už recenzenti psali a jen jsem zvědavá kam to tvůrci nechají zajít, pokud je tam ještě pro ta náboženství problém homosexuality..Tak nějak se mi to jeví.Nebo je tam tolerance??Myslím že tím směrem příběh vygraduje. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Náboženství - víra - fanatismus - nenávist - násilí - vražda - vyšetřování - zloba - účel - pomsta - lítost - manipulace - víra - náboženství. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

V roce 2014 unesl a zabil Hamas tři izraelské chlapce, načež se rozhodli tři ultraortodoxní pomstít se stejným způsobem na náhodném palestinském teenagerovi. Tento seriál je špičkovou filmovou rekonstrukcí této události, která sleduje krůček po krůčku skoro jako v přímém přenosu pátrání po těch prvních třech a následně po té druhé trojici až k soudnímu procesu s nimi. Skvělá sonda do společnosti na Blízkém východě, která je naprosto pohlcující a jako krimi drama strhující a kdyby se poslední čtyři díly nerozmělnily, tak tohle dílo hodnotím stejně vysoko jako Černobyl nebo Chalifát. První seriál HBO v hebrejštině/arabštině, asi když to šlo u netflixovské Faudy, která byla ale proizraelská, tak to zkusili i tady, kde je to mírně propalestinské. Jak napsal zpravodaj ČT Szanto tenhle seriál je jakýsi sebemrskačský bič pro Izraelce, ale to je tím, že divák sleduje hlavně ten druhý zločin. Normálně bych dal čtyři silné hvězdy, ale po mojí sérii jednohvězdičkových srajd musím napálit pět, protože jsem rád potkal zase něco v echt kvalitě. ()

Reklama

Reklama