Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obyvatelé anglického městečka Titfield jsou zvyklí na svoji starou jednokolejku. Ministerstvo dopravy se však tento tradiční spoj rozhodne zrušit a nahradit jej soukromou autobusovou přepravou. S tím se však Titfieldští nechtějí smířit a spojí se v boji o záchranu své železnice. Přesvědčí místního boháče, aby je finančně podpořil, a pro motivaci mu slíbí speciální bufet ve vlaku. Autobusová společnost začne používat metody, které lze jen stěží považovat za férové. O to víc se však zdají účinné při likvidaci oblíbené dráhy. Podaří se místním ubránit svojí starou železniční lokálku? Úspěšná komedie natočená podle scénáře T. E. B. Clarkea o konzervativních vesničanech bojujících proti autobusové konkurenci již patří mezi britskou klasiku. Parní lokomotiva, která vyjede ze svého zaslouženého odpočinku v muzeu zpátky na trať, představuje kus historie. Příběh o lidech, kteří tuto historii nechtějí ztratit, má nadčasovou rovinu. I když děj má satirický ráz, je v něm zároveň vyjádřen hluboký strach ze ztráty tradice a návaznosti. Film zdobí skvělé herecké výkony a výprava. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"S ohledem na nebezpečnost soukromé železnice, jsou jediným řešením soukromé autobusy." Technický pokrok je nezastavitelný, informační technologie manipulují lidský mozek ze všech světových stran a v takové chvíli je ideální čas vypnout a pro inspiraci se mrknout na to, jaký že to souboj technologií trápil lidstvo v padesátých letech 20. století. A ejhle, oni zastánci tradičních železničních hodnot vytáhli do boje proti novátorským autobusákům a obě strany do toho šly naplno. Jejich praktiky by za fair play sice nemohl označit ani ten nejúplatnější soudce, ale z hlediska zábavnosti jsem byl velice spokojen. Opravdovou lahůdkou je pak strašení budoucností ve formě betonových silnic, silniční nákladní dopravy či obzvlášť zákeřných semaforů, což musím považovat za myšlenku vskutku vizionářskou. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Taky rád jezdím vlakem a pokud je to možné, dávám přednost tomuto druhu dopravy před sardinkovským autobusem, tudíž snažení hrdinů tohoto příjemného úsměvného příběhu plně chápu :-). 65%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Obyvatelé malého městečka bojují za zachování tradice ohrožované něčím novým, na co nejsou zvyklí a čemu tak úplně nevěří - jak typicky britské. Satirický podtón této komedie (rýpání do znárodňování) sice během let poněkud vyčpěl, nicméně stále jde o dost milé pokoukání plné příjemně kousavých a úsměvných epizodek a rázovitých postav všeho druhu. Souboj lokomotivy a parního válce nebo opilecká jízda ukradenou mašinou nemají nejmenší chybu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý má v sebe toľko energie a spád, ako TGV. Film, ktorý má eleganciu starých parných lokomotív. Ttitfieldska raketa je veľmi vtipný filmík s množstvom nepredvídateľných zvratov. Tie nám niečo povedia aj o náture britských dedinčanov. Je to humor síce riadne čierny, sarkastický a škodoradostný, ale niekde v pare lokomotívy cítiť, že postačí pár guinessov v miestnej krčme a chlapi budú zase v pohode. Trochu tej súťaživosti ešte nikomu neublížilo. Hlášky padajú len tak mimochodom, akoby boli improvizované, ale cítiť, že sú zároveň dôkladne premyslené. Proste starý dobrý britský suchý humor. V Ealingu vedeli nakrútiť kvalitnú komédiu aj bez Guinessa a neviem, či jeden vizuálny vtípek nebol dvojzmyselne mierený aj na Aleca. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Další film ze slavného studia Ealing, který pobaví svou upřímností, nenuceností a představí nám další z řady podivných a skvěle zahraných postaviček. Tentokrát se strhne bitka mezi vlakaři a autobusáky, takže dojde na prostřílené nádrže, vykolejení vlaku či krádež lokomotivy, se kterou si hlavní hrdinové udělají výlet po anglických dvorcích a parcích, přičemž všechno nakonec dobře dopadne. Ideální oddech, jenom se divím, že hlavního hrdinu nehrál komediální expert a favorit studia Alec Guinness ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Trošku mě to zklamalo. Duchem to až příliš připomíná optimistickou čs. produkci z téže doby. --- Pro české uši zní obzvlášť půvabně tenhle dialog: "Ještě budeme nakonec ziskoví." "Už jsme ziskoví." "Ach, jestli to tak půjde dál, tak nás znárodní!" ()

otík 

všechny recenze uživatele

Filmově příjemný souboj železničářů s autobusáky o zachování licence pro železniční dráhu v městečku Titfield. Hrdinové jsou výborně zapálení do svého souboje s osudem, který jim chtěl odejmout železnici, což se nakonec ukázalo jako souboj s větrnými mlýny. Pěkný postarší barevný snímek. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Povinný film pro každého milce železnic.... „Thunderbolt“ je opravdová veteránská lokomotiva, její skutečné jméno je „Lion“. Byla postaven pro Liverpoolskou a Manchesterskou železnici v roce 1838, takže ji bylo 115 let, když byla použita ve filmu. Dosahovala maximální rychlosti 25 kilometrů v hodině. Pro některé scény kdy bylo nutné aby jela rychleji, byla dovybavena pomocnými motory. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Velice zábavná komedie se super zápletkou. Vtipná oddechovka, je vážně škoda, že tenhle film naše televize (čti ČT) ignorují, neboť je vážně sympatický. Tyhle staré komedie mají svoje nezaměnitelné kouzlo, které působí i dnes. Super nápad a velice britské provedení. Co víc si přát? 75%. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Ministerstvo dopravy se v Titfieldu rozhodne zrušit starou trať a nahradit jí soukromou autobusovou dopravou. Ale místní jsou na ní zvyklí a tak dělaj všechno proto, aby si ji uchovali. Jenže autobusový dopravce se jen tak nevzdá. Je to docela zábavnej film, kde se pořád něco děje. Nejen že obsahuje humor ale i jistou dávku napětí, bže neustálé půtky a souboje s autobusáky se neustále vyhrocují. Ale hrdinové vždycky na poslední chvíli najdou řešení. Třeba scéna kdy se přetlačuje parní lokomotiva s parním válcem je tak absurdní, až je směšná - střeleně směšná. A takových groteskních pasáží film obsahuje několik. ()

sigf07 

všechny recenze uživatele

Vzniknout tento film u nás nebo v některé ze zemí východního bloku, řeklo by se, že z něj přímo sálá to pravé budovatelské nadšení. A byla by to pravda. Jelikož je to ale britský snímek, asi bude třeba změnit rétoriku a říct, že je zde oslavován život na malém městě, sounáležitost mezi občany a svým způsobem i maloměstský konzervatismus. Titfieldčané se nechtějí vzdát své drahé lokálky a tak, když dráhy prohlásí, že je trať nerentabilní, rozhodnou se pod vedením místního faráře, který si plní svůj klukovský sen, provozovat trať sami. Nadšení železničního spolku je tak nakažlivé, že jsem jen seděl a usmíval se a držel jim palce. A představa baru přímo v ranní lokálce se mi nehorázně líbí. ()

miza 

všechny recenze uživatele

Každý železničář má filmy spojené s železniční tématikou má vidět povinně. Musí obdivovat krásné parní stroje. A já věřím,že tento film je musel uspokojit. ()

S.Giuntini 

všechny recenze uživatele

Příjemná nenucená zábava. Kněz strojvůdcem a biskup topičem :D Nečekejte žádnou intelektuální podívanou, přesto je tento film z těch, u kterých vydržím bez přestávky od začátku do konce a to i po několikátém shlédnutí. Takže moje celkové hodnocení je 85%. Stará dobrá Anglie... ()

Reklama

Reklama