Reklama

Reklama

Epizody(9)

Devítidílný seriál Jaroslava Dietla o pitné vodě a lidech kolem ní je snad trochu romantickou představu o vodohospodářích a jejich životě. Seriál natočil pro Československou televizi Ostrava František Mudra. Tehdy bylo zapotřebí ukázat divákům člověka silného, zásadového a zoceleného, který neustupuje přívalu problémů. A i když ztratí rodinu, stále se znovu staví na nohy. Devět dílů seriálu se soustřeďuje na soukromý život hlavních postav, řeší se partnerské konflikty, rozpady rodin apod.

Pavel Nový hraje hrázného Jana Palyzu. Jeho postava není jednoznačně ani kladná, ani záporná, i když převažují kladné vlastnosti. Jana Krausová ztvárnila roli Ivany Opatové, Palyzovy přítelkyně a svobodné matky, právě ona je dost nevyrovnanou osobností v partnerských vztazích. (Česká televize)

(více)

Recenze (119)

golfista 

všechny recenze uživatele

Ve své době jsem tenhle skvost považoval za jeden z nejhorších seriálů co kdy vznikly. Po porevoluční záplavě různých telenovel, dallasů, odpadlíků, zábavných šou na Nově atd atd se v naší rodině ustálilo rčení "to si radši pustím hráznýho" .... Za to je tam ta třetí hvězdička, jinak je to samozřejmě příšerná pitomost :) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Myslím, že v tomhle seriálu zaujal pouze příběh postavy, kterou hrál Jiří Holý. To ostatní působí poněkud ploše. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nový pro mě navždy bude hrazný . Tak moc na něj sedlo, velké sedlo . Jinak lepší nedělní seriálová klasika ve 20h socialistického času . ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Dramatický pokus o seriálovou sondu do života vodohospodářů z pera samotného Jaroslava Dietla byl zapotřebí. Přítokové šachty si na přehradních nádržích zanášet nedáme! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Přes veškeré nepopiratelné zápory, mě Velké sedlo, kdysi, celkem sedlo. Vidět znovu bych to ovšem nejenže nemusel, ale ostatně ani nechtěl. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Miluji seriály z totalitní doby. Zbožňuji : Ženu za pultem, Okres na severu, Nejmladší z rodu Hamrů, Nemocnice na kraji města, Sanitka, .... a další. Herci v té době hráli přirozeně, nehrálo se pouze v jedné místnosti, jako je tomu dnes. Komedie z té doby nemají chybu. A dnes? Co seriál, to katastrofa! Nepřirozené hraní a vše mi připadá jako divadlo, otřesné kulisy. Takže jsem rád, že ČT 1 opět vysílá tento seriál (červen 2008) a já mohu relaxovat. ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Tak tady myslím vyschlo pero i mistru Dietlovi. Seriál je celkem o ničem. Nejdřív je moc sucho, pak zase moc mokro :-) Rádoby dramatické situace nejsou vůbec dramatické. Hlavní dějové linie jsou úměrně protahovaný. Herci jsou nemastný, neslaný, v čele s Janou Krausovou. To, že ten seriál ČT po dlouhých letech v polistopadovém trezoru opět odvysílala je sice krok správným směrem, ale mě to iluze o seriálu, který si matně pamatuju z dětských let, sebralo. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Za totalitnej vlády boľševikov sa v socialistickom Československu natočila poriadna kopa hlúpych ideologických televíznych seriálov. Boli to nudné propagandistické chujoviny glorifikujúce komunistickú stranu, jej neomylných predstaviteľov a štátom riadené hospodárstvo. V roku 1986 bol vyprodukovaný deväť dielny seriál "Veľké sedlo", ktorý vzdal hold podcitvým socialistickým vodohospodárom. To vám bola teda ale nesmierne trápna blbosť. Hlavnú úlohu si v nej strihol nemožný Pavel Nový. * ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Mno bude se v tomto případě asi z mojí strany jednat o zcela neobjektivní a o ničem nevypovídající hodnocení a komentář, ale nemůžu si pomoct. Jasně, že ten seriál je více či méně škvár a i když má dostatečný počet dílu, aby se v něm stalo něco zásadního, tak se tam víceméně nic neděje a v hodně dílech se rozebírají nepodstatný píčoviny, ale... Jsem prostě vodař no. Jsem přes řeky, přes přehrady a jiná vodní díla. Je to moje srdcovka a tak jsem rád za jakékoliv zpracování seriálu z tohoto prostředí. Navíc Nový a jeho hrázný Palyza si mě okamžitě získal. Takže kašlat na objektivitu. Mě se to líbí, takže za sebe dávám 75% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Golfista přesně vystihl mé pocity, v době vzniku to byl jeden z nejhorších seriálů. Dnes nám televize (a nejen ty komerční) předvádějí, jak má vypadat správný brak a seriál, z nějž se dá snadno zešílet. Díky tomu dokážu lépe docenit Velké sedlo. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Seriál, který kdysi byl hojně parodován. Svoje kvality má, ale mohl být lépe natočený. Kamera, respektive obraz je dost nekvalitní i na dobu svého vzniku a totéž platí třeba o zvuku. Někdy děj zbytečně brzdily například ukázky z práce potápěčů při zabezpečování přehrady. Charaktery postav jsou vykresleny obstojně, to Dietl uměl a také je to adekvátně zahráno. Jména jako Palyza a Sikyta vešla nesmazatelně do (seriálových) dějin. 60% ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Bohužel, tak tohle ne. Jak mi v jiných seriálech vadí, že Dietl uzavřel všechny osudy sluníčkově a každý si našel tu svou lásku, tak tenhle "opačný styl" mi přišel snad ještě horší. Zjednodušeně: všechny kladné postavy (kladné, ne sympatické) dopadnou špatně a všechny svině jsou spokojený :)) Problém pak mám i s jednotlivými charaktery, protože jsem nenašla jedinou postavu, který bych nějak fandila. Tak nějak je shrnuje označení "fňukalové". Skoro všechny fňukají nad svým "údělem", aniž by cokoliv změnily. Hrázný Pavla Nového si nechá utéct ženskou a nijak za ni nebojuje, jeho parťák coby Vítězslav Jandák je machistický prase, submisivní manželka Jitky Smutné blbá nána, která se ohne, kdykoliv dostane nový kostýmek... A dalo by se pokračovat skoro donekonečna. A ani ten děj není nějak zvlášť objevný. Buď je málo vody, nebo hodně. Hm. Oceňuju ale, že to nevypadá nejhůř a nápad s kamerou na motorce chválím. Viděla jsem ale od Dietla lepší seriály a nemyslím si, že by za to všechno mohl Luboš Zaorálek a scenárista byl bez viny - to by museli ten scénář totálně překopat. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jirka Sikita pro měl byl, je a bude hrdinou! Kdykoliv si v létě v Egeji nasazuju brejle a nadechuju se, Jirka S jde na ponor.___ Nebylo v seriálovém světě tuzemském většího hera, než Honzy Palyzy. Vždy jedná čestně, mluví spisovně, přiměřeně dlouho odpovědi rozmýšlí a nikdy nejedná ve svůj prospěch ale v prospěch bližního svého. I když mu horník a melouchářský potápěč JS v revírním lese u přehrady brousí starou, Palyza zůstává charakter a mladému pár žehná štěstí a hojnost. Nezbytné dávky budovatelského uvědomění a vodohospodářských mouder (když je moc sucho, je přehrada k hovnu protože pitné vody je nedostatek; když moc prší, je přehrada k hovnu, protože musí upouštět, aby nepřetekla) se místy stávají vlastivědnou přednáškou uvědomělých soudruhů z okresu nebo kraje. Humorných postaviček je pomálu a všechny jsou vyobrazeny v hambě svojí, ať už je to sukničkářský náměstek Nocárek nebo holkař a poslanec (tedy děvka) Jožin se svojí hláškou: já jsem přísně monogamní, mám JEDNU manželku a JEDNU milenku! Skvělá hudba, často nezvládnutá kamera a femme fatale Slezská Harta. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Příběh hrázného Palizy se mi líbil. Jana Krausová výborně zahrála nerozhodnost, Vítězstav Jandák s Jitkou Smutnou zase zvládli italskou domácnost. Seriál se natáčel v místech, kde se narodila Joy Adamsonová, autorka Příběhu lvice Elsy. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Žádné Dietlovo veledílo, ono je poznat, že ne všechna prostředí mu jsou blízká (viz Inženýrská odysea), a že se pak necítí pevný v kramflecích. Takže opět je seriál silný v mezilidské rovině, i když někteří herci zde hrají vyloženě koženě (Krausová a vlastně i Nový), a samotné příběhy z přehrady jsou spíše o nějakých výjimečných problémech, kde záleží, jak moc někoho tohle téma zajímá. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

V šestým dílu let vrtulníkem s bezmála dokumentárním výkladem o přehradách na severní Moravě a živočišná dvojka Jandák-Smutná. To je asi tak všechno, co tady za něco stojí. Jinak sledujeme divný chování hlavních postav a křečovitý zápletky (vybírání výpalného partičkou Jana Krause). Nejzábavnější jsou na začátku každýho dílu ty tříminutový rekapitulace zásadních dějových zvratů z dílu předchozího. Tohle totiž stačí k pochopení, že v celým seriálu jsou zásadní dějový zvraty o hovně. Následuje smutek, že i pod tímhle je podepsán Jaroslav Dietl. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Seriál je moc hezky natočen, nechybí v něm humor, napětí, zvraty, láska a hlavně nádherná příroda. Jen ta láska mi trochu vadila, to věčné střídání vykání a tykání Ivany a Sykyty bylo zkraje úsměvné, pak už trochu trapné. Ale seriál byl hlavně o nádherné přírodě v okolí přehrady a to vnímám jako silný zážitek. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Určitě jedno z lepších děl normalizační seriálové žně, kterému pomáhá trocha Dietlova rukopisu i většina hereckých výkonů. Pokud se děj týká mezilidských vztahů tak jde o vcelku příjemný počin, ale když se na pořadí dostanou ekologické a budovatelské otázky, jde všechno málem do háje. ()

Reklama

Reklama