Reklama

Reklama

Říkání o víle Amálce

(seriál)
  • Československo Rozprávanie o víle Amálke (více)
Československo, 1975, 1 h 44 min (Minutáž: 8 min)

Epizody(13)

Recenze (54)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Pro mne dnes s odstupem času pouze lehce podprůměrný večerníček, který mě nikdy nic moc neřekl, prostě mě neoslovil natolik aby mě utkvěl více v paměti. Komentáře sympatického Jiřího Hrzána byli jediné malé plus. Václav Bedřich měl daleko lepší a bohatší filmografii, vždyť stvořil např. Boba a Bobka, Králíky z klobouku, Maxipsa Fíka aj. Lepší snad knížka původně od Václava Čtvrtka, kterou jsem jako malý musel celou povinně přečíst abych mohl jít ven. Jen tak matně si vzpomínám na jednu epizodu z celkem 13. dílneho večerníčku, která nesla snad název "Jak přetančila obra Hrompace"? Ta byla celkem fajn a trochu mi utkvěla v paměti. Jisté srovnávání z o 3 roky starší "Makovou panenkou" tu sice je, ale co si budeme nalhávat, na Makovku toto milé kreslené děvče, toto Říkání pochopitelně nemělo. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Evidentně "dívčí" či "holčičí" večerníček nikoliv náhodou většinově neoslovuje mužskou část tohoto fóra. Nese - a tady nevidím výraznější kvalitativně odlišující nebo zvlášť pozitivně působící zvláštní znaky tohoto večerníčkového seriálu - všechny znaky tohoto směru tvorby pro děti a mládež. Vedle nápadité animace k nim patří až maximalisticky podávaná snaha o přiblížení se dětskému vnímání (4-8 let věku), silný, avšak současně tezovitě prostinký příběh, pozitivní pointa a namluvení dialogů předním hercem, v tomto případě Jiřím Hrzánem. Je logické, že podobné věci utví v paměti stále ještě více malého než většího dítěte jen útržkovitě, pokud vůbec. Rozpustilá rozvernost, která příběh oživuje, je přítomna i zde. Ale proto, aby mohla vyniknout, se musíme dívat na dramatickou tvorbu, určenou zejména menším dětem, alespoň poněkud jejich očima. Je zřejmé, že ne vždy je tato snaha úspěšnou. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Přestože s postavou víly Amálky byl pro mě jako malého kluka opravdu problém se nějak ztotožnit, ta poetika na mě i tak z nějakého důvodu zapůsobila, což se o jiných večerníčcích typu "O Makové panence" nebo "Cvrček a housličky" říci nedá. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Je to blbé, blond a běhá to po lese. Jestli ona to nebude víla. Amálka si tedy navíc dupala po vlasech. Vždycky jsem Amálku nesnášela, ač moje averze k vílám jako druhu je mnohem mladšího data, než moje první divácké setkání s Amálkou. Odjakživa jsem přesvědčená, že se neměla jmenovat Amálka ale Anémie. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Kromě samotné tančící postavičky si vůbec napamatuju, o čem večerníček vlastně byl, co se v něm řešilo, jaké další kreatůrky tam vystupovaly... Jedna zvězdička za animaci a jedna z lítosti, jinak byl teda dojem zjevně nulový, pokud ne přímo kulový. Děti si můžou přidat puntík až dva - v závislosti na tom, jak moc jsou nakloněny křehkým, éterickým bytostem. 41% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem měl mít velké jubileum a to asi 100 000 zhlédnutí Krtečka jak si šije kalhotky. Naštěstí se mi (konečně!) podařilo přemluvit dcerku na vílu Amálku. Teď mne tedy asi bude čekat podobný osud s vílou. Přeci jen, má zlaté vlasy a tancuje... A tak jsem s dcerkou dal několik epizodek. Už jsem na tento večerníček úplně zapomněl, ale vše se mi rychle osvěžilo včetně všech těch ,,Moudivláčků'' atd.. Překvapil mne však dabing. Üplně jsem zapomněl, že tuhle bloďatou drobnou vílu namluvil chlap Jiří Hrzán. Ne že by mi nějak extra vadil, ale přeci jen, je to zvláštní... No ale tuším, že Makovou panenku mluvil Brodský nebo Cupák, tak to byl v té době asi takový trend... Navíc Hrzán byl v sedmdesátých létech velmi populární... Oproti jiným večerníčkům jsou si díly Amálky dost podobné a proto dávám za tři kopretiny. * * * ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Rozprávanie o víle Amálke malo 13 častí a niesla sa v podobnom duchu ako rozprávky o makovej panenke. Tvorcovia boli rovnakí. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

jak by řekl Homer Simpson : Núúúda. Ovšem díl, který se jmenuje : "Jak se víla Amálka udělala ptáčkem" zní opravdu mnohoslibně... ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Řečeno trochu nepříhodně, zato výstižně verši Vítězslava Nezvala: "Tato prostá píseň našich dětských lásek / choré potěší, / tak jako sedmihlásek / v ořeší." ()

Falcor 

všechny recenze uživatele

Kterak blondýnka vše tak nějak zvládala.....prostě pohádka, navíc úplně mdlá, nebýt zachraňujícího hlasu Jiřího Hrzána. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Klenot československého večerníčkového filmu. Jirko díky moc, že jsi stihl tak krásný večerníček namluvit, škoda, že jich nebylo více. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejkrásnějších pohádek mého dětství. S krtečkem asi má nejoblíbenější. Víla Amálka je inteligentní, vždycky všem pomáhá a všechno vyřeší. Jen ve třetím díle se moc nepředvedla. Měla ten mutáček dát raději loupežníkovi. Na tenhle večerníček jsem schopná se dívat ještě dnes a nepřestává mě bavit. Je to prostě moje hrdinka! ()

Reklama

Reklama