Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Neobyčejná a mimořádná kronika přesunu lidí, znovuzrození a ustanovení nového národa, natočená podle známého bestselleru Leona Urise. Snímek Exodus - nominovaný na 3 Oscary a držitel ocenění za Nejlepší hudbu - je vskutku vzrušujícím, dramatickým a hluboce dojeným mistrovským kouskem. Ari Ben Canaan (Paul Newman), velitel Izraelců v ilegalitě, vede 600 Židů zadržených v táborech na Kypru do rozlehlých území Palestiny. Ale britské jednotky brzy odhalí jeho záměr a nutí ho vrátit se zpátky. Odvážný Ari se ale se svými pasažéry na lodi odmítne vzdát a riskují své životy pro daleko větší věc, nezávislost Izraele. (MGM)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (44)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Exodus patří od doby přelomu nevinného dětství a nesnesitelné puberty mezi moje nejoblíbenější knihy. Při posledním pokusu o zhlédnutí filmu jsem to vzdala ještě než nastoupili na loď. Dnes už bych byla schopná odpustit, že postavy jsou obsazeny herci, kteří typově do rolí nesedí buď vůbec, nebo jsou ve špatných barvách (z dlouhých hnědých vlasů spletených do copů může blond mikádo udělat jen vášnivý vyznavač kysličníku). Odpustit filmu, který je natočen podle knihy, která je plná smutku, smíchu, pláče, zoufalství, lásky a naděje, že je sterilní jak laboratorní nástroje, se opravdu nedá. Hudba je výborná, jsou tam scény, které se téměř blíží tomu, čím by mohly být. Některé postavy jsou sympatické. O to hůř jsem vnímala, když místo emocí daná postava jen poulila oči jak žába na slunci. Při varování - přečtěte si je dřív, než si je přečte Hollywood, tady musím spravedlivě uznat, že Hollywood četl, ale nepochopil. Hollywood nepochopil nejen příběh o naději a touze po vlastní zemi, nepochopil ani jednu z milostných linií, které se vyprávěním linou jak zlatá nit ve výšivce. Láska tu vyznívá jako ne moc podařená kolotočová atrakce. Být život takový, zůstala bych s dovolením u střelnice. Nedomrlost filmovému Exodu neodpustím ani pro krásné modré oči Paula Newmana. Zůstávám u původního hodnocení, ač tady ty hvězdy mají špatný počet cípů i barvu. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Premingerov pohľad na obdobie okolo vzniku štátu Izrael ma lákal predovšetkým kvôli môjmu najobľúbenejšiemu hercovi a tiež pre krásnu melódiu, o ktorej som dúfam, že bude znieť filmom. To som si však ešte nevšimol, že filmom, ktorý má 210 minút. Taký film sa prakticky nedá nakrútiť bez toho, aby v ňom nevznikli bubliny nudy. Tie som pociťoval najmä preto, že história, a históriu vzniku Izraela nevynímajúc, ma zaujíma iba okrajovo. Ani Paul Newman sa neblysol nejakým výnimočným hereckým koncertom a tak pri opakovanom sledovaní som bol vďačný za rýchloposun. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Pozadie vzniku štátu Izrael formou výpravnej epopeje klasického hollywoodskeho strihu. Niekoľko silných miest nestačí pokryť rozpačitosť výsledku spočívajúcu v odťažitom spracovaní príbehu a postáv a nasilu pridanej ľúbostnej línii. Emočný chlad vanúci z filmu zrejme vyvolali aj medializované spory medzi režisérom Ottom Premingerom a Paulom Newmanom (podáva dosť nepresvedčivý herecký výkon) počas nakrúcania. Na druhej strane ide o zaujímavú dejepisnú obrázkovú čítanku, ktorej nevadí ani takmer 3 a 1/2 hodinová dĺžka. Film prostredníctvom príbehov postáv z lode, ktorá za pomoci triku a medzinárodnej publicity preplaví 600 Židov z cyperského internačného tábora do Palestíny, predstaví odbojové hnutie za vznik Izraela. Nevyhne sa pri tom ani kontroverznému fanatickému spôsobu boja Židov za nezávislosť (teroristické bombové útoky na britské civilné aj vojenské objekty). 70% ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Dějepisný exkurs do období vzniku židovského státu. 1) Poněkud schématický, melodramatický a deklamativní...proto i lehce nudný úvod do moderních dějin státu Izrael zřejmě, jak mnozí říkají, nedosahuje kvalit o dva roky dříve vydané knihy, přesto však je to zajímavá podívaná. Film jasně straní Židům, což je třeba mít na paměti, ale nemyslím si, že by to snižovalo jeho výpověďní hodnotu. 2) Všechna uspokojující řešení historicky vzniklé situace na Středním východě jsou dnes pravděpodobně nemožná a velkorysosti, moudrosti a odpuštění k překonání mnoha desítek let vzájemných křivd se rovněž nedostává...tím spíše, že situaci zneužívají další síly ke svým politickým zájmům (palestinský problém například). 3) Zaujal mě okouzlující 35letý Paul Newman, byť se tu herecky zrovna nepřetrhl. 4) Nejvíce mě ovšem dostal sen horkých erotických nocí 21letý Sal Mineo (mladý terorista Dov Landau), jeden z prvních významných herců v USA, kteří se nakonec k homosexualitě veřejně přiznali. 5) Za povšimnutí stojí i nádherná hudba 39letého Ernesta Golda. Na dětském táboře mě budila v roce, považte, 1971. Díky ní jsem se na budíček dokonce i těšil. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Velice americký, idylický a zejména velice jednostranný pohled na vznik státu Izraele, až je z toho člověku ouzko. Netvrdím, že to je špatně natočené, zahrané, napsané, to ono to je udělané pěkně, akorát to je ignorantský film, který je (z velice pochopitelných důvodů) udělán pro sionisticky, což je ovšem slepé a falešné a v dnešní době to nelze než, při nejmenším, vytknout. Takhle to prostě nebylo. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (5)

  • Během natáčení jedné ze scén v Izraeli začali místní Arabové na Paula Newmana házet kamení. Herec jen těsně unikl zranění. (Mikino00)
  • Zájem o hlavní roli ve filmu projevil i Frank Sinatra. Navrhl také, aby roli otce jeho postavy ztvárnil Spencer Tracy. Ve filmu se nakonec neobjevil ani jeden z nich. (Mikino00)

Související novinky

Reklama

Reklama