Reklama

Reklama

Kreslený příběh na motivy známého fantasy románu J. R. R. Tolkiena. (oficiální text distributora)

Recenze (76)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Animace postav je příšerná, oblud jakbysmet. Zarostlý fosforeskující Elrond, lesní elfové jsou zelení skřeti a Šmak má pivní panděro. Písničky ála "labour songs" odněkud z Mississipppi mixlé s country taky k fantasy zrovna moc nesedí, zvlášť když je zpívají i elfové v Roklince. Navíc děj je značně okleštěný a to, co zbylo cituje naprosto otrocky knihu, bohužel jen zvukem a ne obrazem. Jak píše monolog - moc keců a žádná akce. Jediným kladem snad může být animace prostředí, která víc než silně těží z obrázků samotného Tolkiena, ale protože jsem na ně zvyklá, líbí se mi a přesně odpovídají popisům v knížce, tak se na ně docela dobře dívalo a bavila jsem se tím, že jsem to srovnávala s notoricky známými ilustracemi z knihy. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3milióny║ príbeh je akýsi bez šťavy, vôbec nechytí, príde to akoby to malo 2x väčšiu minutáž než to má, sa začínam už troška obávať čo ponúkne filmová verzia... /40%/ ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Z pozice kdysi opravdu zavilého (pro společnost snad až otravného) a dnes snad zasloužilého tolkienofila musím i přes mnoho nepochopitelných výjevů jít na tři hvězdy. Hobbit totiž není špatný film, ale porovnání s Jacksonovými trilogiemi nebo samotnou knižní mytologií samozřejmě nesnese a je třeba ho brát jenom jako samostatnou pohádku se závěrečným pomrknutím na znalce. Gandalf, Bilbo i trpaslíci jsou v pořádku, písničky stejně tak, protože adaptovat Tolkiena jako takového není se všemi odbočkami žádná legrace. Ale pokud někdo udělá z Gluma křížence mimozemšťana a žáby, ze vznešených elfů pokroucená nazelenalá stvoření a ze Šmaka přerostlého šakala, tak je dojem příjemné adaptace rázem pryč. Nehledě na fakt, že mě vousatý Elrond s hvězdami kolem hlavy bude strašit ve snech. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

V souvislosti s tímto filmem je přílišným optimismem říci, že nejsem příliš nadšený. Vlastně jsem eufemisticky řečeno dost zděšený. Kresby jsou děsný a děj je tak osekanej, že z původní skvělé fantasy zůstala spousta okecávání a vaty o ničem. Scénárista to patrně pojal jako pohádku pro děti a tak zjednodušoval, až ten příběh zahubil. Všechno tu je jenom o mluvení, všechno se vleče, nic se neděje a to ani skrze krátkou stopáž. Každý souboj (Bilbo x pavouci, trpaslíci x skřeti, válka všech proti všem) končí sekem meče přes obrazovku, která následně zčerná, zavlní se a je po boji. A potom zase všichni kecají dál. Jako kdyby dlouhej seriál někdo vystříhal na pár minut. To by ale nebylo to nejhorší. Nejstrašnější je animace, kdy skřeti vypadají jako obrovský žáby se zubama, drak je jak červená tlustá kočka s křídlama a elfové jako něco, co vypadlo skřetům ze zadku. Pravda je, že Jacksonova PP nemusím, ale tohle je naprostý prznění příběhu. Glum je tu asi nejvýraznější a nejzajímavější postava filmu stejně jako celá sekvence Hádanek ve tmě, Bilbo je nesympatickej, Gandalf zbytečně trpí na patos. Pravda ale je, že některý věci se povedly opravdu skvěle. Písničky neměly chybu a pak taky občasný malby přírodních scenerií za něco stály. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Poďme sa tváriť, že Jacksonova verzia neexistuje. Ak sa to podarí, tak tu máme veľmi fajn rozprávku s výborným (aj keď až príliš skratkovitým) príbehom. 7/10 ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Ve skutečnosti mnohem lepší záležitost, než se může na první dobrou znát, verze je to spíše pohádková, plná zpěvů a popěvků, ale to upřímně docela sedí, navíc vlastní velmi fajnou animaci, která má v sobě kus magičnosti a zároveň není příůiš podobná klasickému cartoonu ala Disney (což je pro mě plus jako prasopes) a třebas takoví lesní elfové jsou dokonale žabo-indiánští, že i Glum je proti nim bytost krásná a plyšákoidní. A co napsat k ději? No, moc toho není, prostě je to slušná Hobití pohádka, která se ani dneska neztratí, jen ty písničky by mohli být víc fantasijní a finále napínavější. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Dej asi netreba objasňovať, pretože ho pozná asi každý, takže čím by som sa zaoberal. Animácia je fajn, no u niektorých postav mohla byť lepšia a tiež nemuseli vypustiť niektoré zaujímavé časti (77 min na tak dobrú knihu je málo), postavy sú sympatické, hudba je fajn a celé je to vlastne pre malé deti, no niekedy to zabaví aj dospelých :-) 70% - 3* ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Ale jo. Jako divná variace na motivy to projde... I když bez notné dávky nadhledu a liberálního přístupu ke zpracování kánonu to prostě nejde, pokud jste Hobita nebo jakéhokoli jiného Tolkiena někdy četli. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

The Hobbit má jednu nespornú výhodu, totiž že si dokázal uchovať ducha predlohy. Keď má byť infantilný, tak je (Hobbit je ostatne detská knižka), keď má byť temný, tak sa mu to tiež uspokojivo darí. Zhustenie do hodiny a štvrť mi v takomto animovanom kabáte vôbec nevadí, príbeh aspoň rýchlo odsýpa. Doporučujem ako návnadu na Jacksonovu verziu, určite si pri sledovaní tohoto filmu budete predstavovať, aká veľkolepá bude bitka piatich armád v jeho podaní. Dúfam, že už bez tých pesničiek:). Hodnotím s prihliadnutím k veku filmu a jeho televíznemu pôvodu. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Nebylo to úplně hrozné zpracování. Je více než jisté, že by se to dalo provést i hůře. Největší chybou filmu je jeho krátká stopáž, což vedlo k velkému zkrácení děje a mnohdy až k nesrozumitelnosti. Jednotlivé úseky knihy se odehrávaly až příliš rychle. Taky bych měl ještě výtky k animacím. Vykreslení jednotlivých postav bylo opravdu trapné. Povedený se mi zdál snad pouze Gandalf, avšak Bilbo vypadá spíše jako malé dítě, než jako hobit, Smaug vypadá jako kočka (heh, opravdu pěkný dráček :D), elfové jako skřeti (jediným jakž takž povedeným elfem je Elrond :)), skřeti úplně divně a ujetě (to si opravdu pán režiséři takhle představovali skřety???!?!?!?) a Glum vypadá jako nějaká ropucha (když je v jeskyni, tak to moc poznat nejde, ale když se přiblíží k východu a osvítí jej světlo, tak docela zezelená a vážně vypadá jako nějaká žába .D ). Ale některé momenty jsou zase docela fajn :) Například začátek filmu se mi líbil, hádanky ve tmě (Bilbo vs. Glum :D) taktéž a konec byl taky docela hezký (a zdá se mi, že se právě tímto koncem inspiroval PJ při natáčení LOTRa :)). Doufám však, že se jednoho dne dočkáme nové a povedenější filmové verze Hobbita :) 6/10 ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Odpustil bych odpornou kresbu (zvláště lidi), odpustil bych i vypuštění Medděda, i když je to nejzábavnější část celého Hobita. Co ale neodpustím, je Elrond zarostlejší než já a lesní elfové, kteří jako by z oka vypadli gumídkovskému Skřeťákovi. Fuj. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Jsem z toho smutný. Opravdu a neskonale. Tak jsem se těšil na tenhle film, když jsem dočetl knižní předlohu. Žel, je to trochu o něčem jiném. Když vzpomenu docela nepovedené ztvárnění všech postav, kde elfové vypadali jako nějací obojživelní mutanti, namísto vznešených bytostí, kde trpaslíci nejspíš utekli od Sněhurky a ne z Tolkienova fantasy románu a drak Smaug by potřeboval liposukci, mísí se ve mě pocity minimálně smíšené. Z Gandalfa je tu spíš potulný šašek. Samotný příběh je jen torzem, které tak dobře znám a tak je film ochuzen o spoustu dialogů a především Beorn mi tam velice chyběl. Připadal jsem si jako v rychlíku, jak byly velmi rychle přeskakovány scény, které tak dobře znám z knihy a velice mě to mrzelo. Navíc se tam vyskytlo pár příběhových chyb, které mne zklamaly ještě víc. Kdybych nebyl velikým fanouškem Tolkiena, tak nedám ani ty dvě hvězdy, jelikož mi bylo nepříjemné sledovat tu šaškárnu, která se vydávala za Tolkienovo veledílo. Rozhodně nedoporučuji těm, kteří četli knihu. Ze slušnosti 35% ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Podivná animace sice nebyla zrovna podle mého gusta, ale dalo se na ni zvyknout a nakonec v sobě i nese určitou milou patinu. Hůř jsou na tom songy, které nejen že se mi nehodily do fantasy pohádky, ale byly dost mizerné. Nejhůř ale dopadl příběh... Knihu jsem nečetl, trošku jsem se bál, jestli se nedozvím pár spoilerů, které by mi snah jednou mohly pokazit jak plánovanou četbu, tak očekávaný Del Torův film, ale obavy byly nakonec úplně zbytečné. Film je tak neuvěřitelně zmatečný a očividně osekaný (77 minut?!), že o nějakém souvislém ději se nedá ani mluvit. Už těsně po dokoukání jsem nevěděl, co se dělo. Kolosální nedostatek invence projevil jak režisér, tak výtvarníci. Krom pár okopírovaných profláklých kreseb všechno působí jak narychlo spíchnuté a nedomyšlené. A postavy také nevyvázly... Glum vypadá jak vyhublá ropucha, elfové připomínají pokroucené skřety a pohled na ně je krapet... no "znepokojivý". Jsem asi moc rozmazlený Jacksonovou trilogií jako produkčně geniálního díla, kde i ta nejmenší drobnost měla téměř rodokmen. Tohle dílko je jen pro nejmenší, kterým absenci příběhu vynahradí "divné věci" na obrazovce. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Animácia občas príliš prostoduchá, ale nemôžem filmu vyčítať to, že tunajši tvorcovia nakrelisli postavy inak ako Alan Lee a spol. (prostredie a architektúra sú Jacksonovské). Pre mňa príjemne zjednodušenie príbehu s tým, že ostali zachované všetky dôležité momenty knihy. Akcia je zosekaná na minimum, ale to je pri danej technickej stránke len dobre. Príjemný filmík pre detské publikum (imho od tvorcov legendárneho POSLEDNÉHO JEDNOROŽCA)... Animovaný PÁN PRSTEŇOV je presne opačný prípad - skvelá akcia, nulové postavy a príbeh... ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Hodně slabá a hodně osekaná verze Hobita, která se svým ztvárněním hodně odchyluje od Tolkienovy typologie postav, neb elfové ve filmu vypadají skřetovsky, skřeti ještě hnusněji a Glum se proměnil v mloka. Děj je jen hrubým výcucem knihy, neohlíží se moc na logiku. Jediné mírně potěšitelné věci: některé písničky a Gandalf. Teď se už jen těším na pana Del Tora. ()

902 10 

všechny recenze uživatele

rozhodne prinejmensim pozoruhodna animovana verze hobita (s elfy - jeleny a glumem - behemothem} a jiste vhodny kousek do sbirky kazdeho aktivniho tolkienofila. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Má to svoje momenty ( umocňuje to hlavne animácia, na ktorú si vlastne treba iba zvyknúť ), ale že pri zhruba hodinke štvrť dlhom animáku budem upadať do letargie, to som ozaj nečakal. Keby sa tu veľmi nepozeralo na mladých a keby sa vynechali všetky tie ´´sladko´´ znejúce piesne, mohlo ísť o dielo lepších proporcií. Tak ostala iba rarita. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ŽIL RAZ V PODZEMNEJ DIERE ISTÝ HOBIT." __ Niekdajšie animované spracovania kultových Tolkienových príbehov zrejme nikdy nebudú patriť do klasiky kinematografie, preto i ja sám som k ním pristupoval tak, že som im nechával voľný priebeh. K Hobitovi som sa dostal až teraz a vo výsledku dopadol o dosť lepšie ako som čakal. Zvláštna animácia mi zo začiatku robila menšie problémy no postupne sa dá na ňu zvyknúť hlavne keď vezmeme v úvahu, ako to už predo mnou napísal napr. Vejrrr, že knižná predloha je určená predovšetkým detským čitateľom. V tomto smere i keď som si postavy predstavoval inak, vedel som sa s nimi stotožniť. Pravdou však ostáva i to, že trpaslíci pôsobia značne zostarnutí, orkovia vyzerajú ako ropuchy, elfovia zase skôr ako orkovia a Gloom ako posledný pozostatok rádioaktivitou poznačenej mločej populácie, čo však až depresívne zvýrazňovalo chabosť jeho existencie. Príbeh však vo mne prebudil čarovné spomienky na horúce leto pred takmer dekádou kedy som túto útlu knihu prečítal v priebehu niekoľkých dní a časom som sa pustil do ,,trilógie". Hobit má svoje muchy, avšak pri niektorých scénach som popustil fantáziu a začal som si predstavovať ako to asi Del Toro nakrúti a ak sa mu to podarí o aký úžasný počin sa môže jednať. A vzdá tak poctu nielen knihe ale i tomuto skromnému dielku. 3.5* ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Tahle adaptace trpí na tři věci: 1) Animaci dostali do rukou Japonci. Proto jsou trolové či zlobři podobní velkým tlustým opicím, skřeti zmutovaným žábám, elfové hnusnější než skřetí stolice a především Glum vypadá jako výsledek znásilnění mloka od nadrženého šimpanze. Trpaslíky vlastně nerozeznáte, protože vystupují vždy jen 2 až 3 a zbytek je zahozen do stínu. Jediné, co se animačně povedlo je pouze pozadí. Toho si však nebudete všímat. 2) Okleštění knihy je zde tak brutální, že z toho nezbude nic. Události se stanou a mávnutím proutku je vše zcela jinde. Medděd je vynechán. Souboje a bitvy jsou okrouhány jen na pár záběrů meče a dále nic. Jako vzít Hobita a začít z něho bez rozmyslu trhat stránky. 3) Režiséři si usmysleli, že to celé bude dětská pohádka pro předškoláky. Nemám nic proti písním, protože v hobitovi se neustále zpívá. Jenže folkové halekání zhulence mi ani za mák příběh nepodbarví. Mimochodem tvůrci South Parku tuto adaptaci znají a tak v epizodách s drozdím králem se parodují stejné zpěvy! Tohle je děsná adaptace a jednu hvězdu jsem dal jen , že jsem fanoušek Tolkiena. Ač někteří nemají rádi adaptace od Jacksona, tak se podívejte i na jiné. Pak budete Jacksonovi tleskat! ()

Reklama

Reklama