Reklama

Reklama

O loupežníku Rumcajsovi

(seriál)
  • Slovensko O lúpežníkovi Rumcajsovi (více)
Animovaný / Pohádka
Československo, (1967–1984), 4 h 33 min (Minutáž: 7 min)

Série(3) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Rumcajs, Manka a Cipísek žijí v lese Řáholci a čeká je tu spousta dobrodružství a starostí. Jičínské panstvo chce loupežníka a jeho rodinu z lesa vystrnadit. Rumcajs má ale poctivé srdce, a když je nejhůř, přiskočí mu na pomoc Manka nebo loupežnický synek Cipísek. (oficiální text distributora)

Recenze (82)

Vančura odpad!

všechny recenze uživatele

"O loupežníku Rumcajsovi" je pro mě vrcholem hnusu a nemorální oslavou zločince - buzerujícího slušné obyvatele Jičína - který žije v jeskyni (!) se svou milenkou Mankou a nemanželským dítětem Cipískem. Neznám odpudivější zpracování klišé o lidovém hrdinovi, který bohatým bral a chudým dával. Tenhle večerníček museli komunisti milovat. Cituji z textu "Loupežník jako apoštol spravedlnosti" od Milana Uhdeho: "... Rumcajs, ochránce města, krajiny a života proti stereotypně stupidním a škodlivým nápadům xenofobně nazírané vrchnosti se svému dětskému i dospělému obecenstvu představuje jako asociální živel pouze takříkajíc podle titulu. Jestli jsem četl a díval se pozorně, nikdy jsem ho nepřistihl při skutečné loupeži. Loupežník v reálném socialismu byl prostě synonymem pro sympaťáka. To, že s panským lesem zachází jako se svým, je dobově vítaná anticipace socialistického vyvlastnění, totiž ústavně oprávněné krádeže toho, co krádeží podle ideologického výkladu vzniklo. Ostatně i okrást zlodějský stát bylo dobré." ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

To vám vážně nikomu nevadí, že Rumcajs krade? Copak můžu dát sto procent člověku, byť sebelíp namalovanýmu, kterej nejenom, že má tak asociální živnost, ale ještě ke všemu se na ni ani moc nehodí - pamatujete, jaký problémy měl třeba s ukradením blbýho pytlíku soli? :-) Takže, je mi líto, ale z výchovných důvodů (ne, opravdu to není kvůli mé vrozené kleptománii) mu prostě jednu hvězdu MUSÍM šlohnout! Tím ale na sebe určitě poštvu našeho Cipíska, až se to dozví ... ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Legendární večerníčkový loupežník, který pro několik generací znamenal to nejakčnější, co se v socialistickém Československu objevilo z domácí tvorby v televizi. Tak nějak mne to pobavilo ze sentimentu i dnes, ale mám pocit, že pro dnešní děti je to z pravěku stejně jako němé grotesky. Zvláště od té doby, co přesunuli Večerníček z ČT1 před zprávama někam do pryč. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Zvláštní je, že jsem tuto pohádku sledovala jako dítě. Myslela jsem, že je tato pohádka, pohádkou MÉHO dětství. Ale velmi mě těší, že i desítky let přede mnou už si mohly děti tuto pohádku užívat. Opravdu nevím, zda je to mé zdání, anebo jsme byli v roce 65 a dál animátorsky vyspělí. Hold, šikovné české ručičky:) ()

LuiCJ 

všechny recenze uživatele

Mám rád keď sám autor predlohy, podľa ktorej je film či seriál natočený, spolupracuje na adaptácii. V tomto prípade je to Václav Čtvrtek a jeho kniha Rumcajs. Tu to funguje výborne! Václav Čtvrtek vytvoril námet na film, Radek Pilař to so svojimi úžasnými schopnosťami nakreslil a Ladislav Čapek to celé režíroval. Knihy Rumcajs, Cipísek a Manka patria k mojim obľúbeným. Toto seriálove spracovanie ma veľmi potešilo. Síce tam nie sú všetky príbehy, ale veľa z nich je. Animácia a výtvarne spracovanie je veľmi pekné. Jednoduché a sympatické postavičky Radka Pilaře sú na tento seriál ako stvorené. Karel Höger. Čo k nemu povedať - je to úžasný rozprávač, ktorý s Rumcajsom a celým Jičínom tvorí nádherné dielo. To isté aj Eduard Cupák. Hudba Václava Lídla je úžasná. Hodí sa do každej scény. Sú to krásne príbehy, na ktoré nesmieme zabudnúť. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • V den 100. výročí narození Václava Čtvrtka (4. 4. 2011) se podoba Rumcajse i jeho syna Cipíska objevila na titulní straně internetového vyhledávače Google. (Olík)
  • Z náznaků lze soudit, že se příběh odehrává v 60. letech 19. století. Indiciemi je, že císařovna v knize se jmenuje Bětka, tj. Alžběta Bavorská, a mluví se o vojně s Prusem, přičemž bitva u Hradce Králové se odehrála v roce 1866. Několikrát je zmiňován i pruský král Fricek, což by mohl být Fridrich Vilém IV. (Olík)

Reklama

Reklama