Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velkolepé filmové salto mortale na archetypickém půdorysu (jedna žena – dva muži); víc není třeba dodávat. Pro uvedení v USA byl kritikou i publikem adorovaný němý snímek silně zkrácen. Díky komparaci všech dochovaných pramenů máme od Berlinale 2015 k dispozici Varieté, které se premiérové verzi z listopadu 1925 blíží víc než všechno, co mohli vidět diváci během posledních desítek let. Novou hudbu obstarala skupina The Tiger Lillies. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (10)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Tohle je opravdová magie němého filmu. Karl Freund byl génius a jeho záběrování působí chvílemi jako zjevení dokonalosti. Malý pohyb jeho kamery a daný moment má tak neuvěřitelnou sílu, kterou marně hledá většina dnešních spektáklů. A co víc, Varieté i skvěle pracuje se střihem (a to si přiznejme, není úplně silná stránka některých němých filmů), a v kombinaci se skvěle voleným rakurzem kamery a velikostí záběrů vytváří v některých momentech až dechberoucí zážitek (Například když se Artinelli snaží do svého pokoje nalákat Berthu-Marii: využití nájezdu na Artinelliho ucho - tedy změna velikosti záběru uvnitř záběru samotného - a následná jízda spolu s přicházející B-Marií je po stránce celkového temporytmu naprosto dokonalým momentem). Silný zážitek. A to i v podání experimentálního soundtracku, který tu vzbuzuje tolik emocí. Já si to užil v jednom balení. 9/10 ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Hudba cílená snad na ty nejhloupější diváky a fanoušky Kluse (jo, vím, že to nedává smysl) na pěst. Ale ten film je vizuálně i po skoro století taková bomba (navíc fungující i po stránce příběhu, výkonů a gradace), že to jsem ochotný přehlédnout. Užil jsem si to, Takže díky, KVIFF. ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Zrekonstruovaná verze Dupontova Varieté je opravdovým klenotem rané kinematografie. Již klasický příběh o nevyhnutelnosti nevěry ozvláštnila zvuková složka od skupiny The Tiger Lillies. Nový audiodoprovod má vskutku na divácké vnímání filmu velmi silný vliv, jelikož kromě hudby obsahuje také zpěv, který v některých chvílích volně přechází v melodramatickou naraci až v dabing. Velice příjemný experiment. 9/10 [KVIFF 2015] ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Pridám sa do skupiny tých, ktorých dostala do kolien hudba z reštaurovanej verzie. A to myslím do kolien od nervov a hnevu. Prestalo ma to baviť niekedy okolo polovice filmu, pričom som rozmýšľal, či nevypnem zvuk a nepustím si ku tomu nejaký iný soundtrack. Takže hviezdička mínus, pretože to kvílenie, duchu filmu rozhodne len poškodilo. Súhlasím tu ale s väčšinou, že samotné dielo ( už je jedno, či utrpelo hroznou hudbou, alebo nie ) je remeselný spektákel. ()

Davered 

všechny recenze uživatele

Klenot neme ery v prekrasne rekonstrukci, ale bohuzel to cele zabila naprosto idiotska hudba ignorantskych bridilu Tiger Lillies. Zmrvit nemy film zpivanim (tedy spis nez zpev to bylo krakani), ktere nejen vysvetluje dej, ale dokonce dopredu prozrazuje, co se stane je proste netolerovatelne. Texty jsou navic ohromne repetitivni (kolikrat zaznela slova "variety" a "jealousy?") a reduktivni. Ohromna hanba a filmovy zlocin nejhorsiho kalibru. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Nesmrtelný devadesátiletý německý staříček prodělal pár dalších plastik a doktoři mu jako bonus do jeho němé tváře voperovali zpívající mluvítko Tiger Lillies. Antický příběh o tragické lásce, pomstě a závisti situován pochopitelně do varieté mezi artisty. Kombinace poctivého herectví, nadčasových záběrů a perfektně trefené kabaretní hudby je skutečným meisterstuckem. ()

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Začínám mít čím dál větší slabost pro němé filmy - nejsou jen oknem do historie, ale i zajímavou ukázkou toho, že určité filmové techniky a příběhy jsou ještě starší, než byste čekali. Ve Varieté zaujmou záběry z krkolomných akrobatických vystoupení; pochvala patří očnímu herectví zhrzeného manžela a pohlavek skupině Tiger Lillies, kteří se nechali unést vlastní egem a pokusili se z filmu udělat videoklip ke svému často zcela nesychronnímu kvičení. ()

Vakosik 

všechny recenze uživatele

Jestliže film přežije devadesát let, je němý a stále se lidem líbí, už to svědčí o jeho nepopiratelných kvalitách a netřeba více dodávat. Nově vytvořená hudba by nebyla špatná nebýt hloupých textů, jimiž je film v podstatě komentován zpěvem. Němý film rozhodně nemusí být komentován a ani mě nezajímá, co si o ději a postavách myslí zpěvák skupiny The Tiger Lillies, kterou stejně jako většina lidí neznám. [50. MFFKV] ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Úžasný němý film se skvělým Jenningsem, který svého artistu vybavil lidstvím a vášní, jakou jsem u tak starého snímku ještě neviděla. Lya De Putti byla neuvěřitelně svádějící a živelná a velmi dobře sekundovala dvěma hereckým partněrům. Co je ale potřeba vynést je vizuální stránka, která  přebíjí vše, co do té doby vzniklo, ať hrou světla, nebo záběry do manéže a zákulisí. Hodně rušivý byl hudební doprovod, kdy hudba byla skvělá, ale bylo by dobré vypreparovat "zpěv", protože 1000x slyšet jedno slovo neustále za sebou je k zbláznění. Doporučuji sledovat se sníženým zvukem nebo úplně bez. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Jannings a Freundova kamera (spolu se střihem) jsou na čtyři hvězdičky, scénáři bych dal tak dvě. Písňový doprovod Tiger Lilies - nic proti nim samotným! - jsem neriskoval. ()

Reklama

Reklama