Reklama

Reklama

Museli žít a bojovat, jako kdyby nebylo zítřka. Příběh strůjce námořní operace, která měla být odvetou za japonský útok na Pearl Harbor... Významný hollywoodský režisér Otto Preminger (1905–1986) se ve své poválečné tvorbě systematicky věnoval palčivým problémům americké společnosti. Renomovaný tvůrce zároveň produkoval svá díla, v nichž se často zabýval kontroverzními tématy. V ponurém dramatu Muž se zlatou paží (1955) se jako jeden z prvních věnoval problematice drogové závislosti. Působivé soudní drama Anatomie vraždy (1956) řeší otázku násilné pomsty za znásilnění. Do kontextu jeho díla zapadá i epický válečný snímek Vstříc zlu (1965). Ten pojednává nejen o námořních bitvách druhé světové války, ale věrně zrcadlí odvrácené stránky války, které měly drtivé celospolečenské dopady. Snímek představuje osudy lidí, kteří dokázali obětovat svůj osobní život ve jménu vlasti a museli se vyrovnávat s tragickými následky války. V ikonické roli tvrdého, ale spravedlivého, kapitána Rockwella Torreyho velícího americké bitevní lodi se představil legendární herec John Wayne. Po zničujícím útoku japonských letounů na Pearl Harbor dostává za úkol vypátrat a eliminovat nepřátelskou flotilu. Vzhledem k nedostatku paliva na dokončení mise ale přistoupí k riskantnímu manévru. Kvůli tomuto kontroverznímu rozhodnutí je následně zbaven velení až do výsledku vyšetřovacího soudu. Dostává na starosti administrativní vedení konvojů, ale po několika měsících se dočká nečekané druhé šance. Námořnictvo Spojených států amerických mu svěří taktické velení operace, jejímž cílem je dobytí strategického ostrova v Tichomoří. Na pozadí námořních bitev se odvíjí často mnohem dramatičtější osudy Rockwellových podřízených námořníků, kteří se odhodlaně vydávají vstříc zlu. Ve vedlejší roli bouřlivého komandéra Eddingtona zazářil Kirk Douglas, hvězdné herecké obsazení doplňují Tom Tryon, Patricia Nealová nebo Henry Fonda. (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

cheyene 

všechny recenze uživatele

In Harm's Way je rozhodně zajímavý válečný snímek a to nejen díky hvězdnému hereckému obsazení. Otto Preminger v tomto počinu výborně kombinuje válku a osobní životy vojáků, přičemž obě tyto linie jsou poutavé a zajímavé. John Wayne, Kirk Douglas, Tom Tryon, Burgess Meredith a i Henry Fonda dokazují, jak skvělými jsou herci. Z vyzdvihnutí stojí také kamera a stopáž, která přes svoji délku nenabízí žádné výrazně nudné pasáže, čehož jsem se trochu obával. Kladně hodnotím také samotný závěr, takže nemám jediný důvod, proč nedát 5*. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Perfektne prepracované vzťahy zainteresovaných postáv sú ozdobou tohto Premingerovho snímku. Vojnová akcia je druhoradá. Herecké obsadenie je luxusné a za zmienku stojí aj vynikajúca hudba Jerryho Goldsmitha. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Velkoryse pojaté vyprávění (i stopáží) střídá válečné momenty s potížemi, se kterými se musí námořníci vypořádávat v osobním životě. Obě linie jsou zajímavé a ani jedna z nich není jednoznačná. Ve válce nejsou všichni hrdinové, v civilu nejsou všichni správnými hochy. Dvacetiletý odstup od druhé světové války umožnil natočit film, který není jednostranný a obsahuje i velice kruté scény. Délka snímku nenudí, spíš povoluje lépe rozehrát charaktery a jejich proměny ve válce i ve vztazích. A jenom na okraj: to, že se ve válce i v lásce dějí opravdu zlé věci, ještě neznamená, že bychom měli akceptovat, že je to povoleno. /13. 10. 14./ ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Vojnový film v ktorom sa dočkáme 40 minú akcie a 2 hodiny rodinných kecov. Tento pomer ma prekvapil, ale kvôli nedostatku akcie nedávam tak nízke hodnotenie. Problém je, že všetky tie rodinné kecy mi dvakrát pútavé nepripadali a sami o sebe bez tej vojnovej roviny by film neutiahli. Asi bude problém, že ma vôbec nezaujali postavy. Také tuctové jednorozmerné figúrky. Takže celkovo za mňa dosť nudný film na ktorom je zaujímavé len to, že priniesol náhľad do súkromia všetkých tých typických hrdinných námorníkov. Ale bohužiaľ to na dobrý film nestačí. 5/10. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Skvělých 165 minut, které mě po celou dobu bavily. Příběh začíná útokem Japonců na Pearl Harbor a pokračuje přípravou americké pomsty. Japonci jsou ale silným soupeřem a nic nedají zadarmo. Ve filmu nechybí ani láska, vlastně dvě, resp. tři lásky, takže si přijdou na chuť i křehké dámy. Nejvíce se mi líbila asi závěrečná obří námořní bitva, jakou jsem dosud ve filmu neviděla. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Takový ten film, který má všechno, co by měl mít. Je to dáno bohatou stopáží, která Premingerovi možná až trochu moc nabobtnala. Je to válečné drama, je to místy komedie, je to vztahové, emotivní, smutné, ale jsou zde i silní hrdinové a pořádný záporák. Kirk Douglas je v tomhle směru neskutečně zajímavý a jeho postava je prostě skvělá, a to i proto, jak ji zahrál. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Trocha té války... 1)  Není divu, že většina komentátorů má ve svém profilu jako nejvíce sledovanou skupinu filmů drama, když se tato charakteristika přiřadí i k takové melodramatické limonádě, jakou je In Harm´s Way. Nic proti limonádám nemám, piju je rád, jen jim neříkám pivo._____ 2)  Úsměvné bojové scény jen podtrhují absenci dramatičnosti._____ 3)  Zaujal mě svou přitažlivou tváří 23letý syn holandských imigrantů, rovněž herců,  Brandon de Wilde (kapitánův syn Jere). Hrál od sedmi let. Jeho slibnou a oceňovanou hereckou a zpěváckou kariéru přervala dopravní nehoda, kdy nezvládl řízení karavanu a narazil do zaparkovaného kamiónu. Mnohačetným zlomeninám následně v nemocnici podlehl. Bylo mu 30 let, čerstvě (podruhé) ženatý a měl z prvního manželství syna Jesseho._____ 4)  Distribuci snímku provázel pěkný slogan: Stripped of everything - they lived and loved and fought as if there were no tomorrow... Ale nějak jsem to v něm necítil. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Kirk Douglas ve své autobiografii uvádí, že kromě příšerného zacházení s herci se mu Preminger nezdál ani jako režisér a ze zvláštních efektů ve filmu byl přímo zoufalý. "Otto, je vidět zdálky, že jsou to lodičky pro děti. Na palubě ani živáček. Nemůžeš aspoň poručit, aby tam přilepili pár umělých vojáčků?" Přes tuto oprávěnou výtku je Po zlém výborné válečné drama, v němž právě Douglas hraje nejzajímavější charakter. A představitel Jeremiaha Torreyho je Brandon De Wilde, ten hošík ze Shanea. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Len taky lahsi nadpriemer, silnou strankou filmu je hlavne herecke osadenstvo ako John Wayne /Brannigan/, akcia je druhorada, no stoji za to :70 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Wayna som vo westernoch nikdy nemusel, jeho drsnosť, kilá nadváhy a obstarožný zjav mi dokopy nesedeli. Paradoxne mi nevadí vo vojnových filmoch, či už ako pešiak, pilot alebo ako námorník. Aj keď vo všetkých filmoch hraje úplne rovnako, vždy tie isté grimasy, výrazové prostriedky, tie isté drsné reči. Spolu s Douglasom však hrajú v pohode dvojicu veliacich námorných dôstojníkov v Pacifiku, každý iného charakteru, u Douglasa neskôr nečakane okoreneného. Radšej však tvorcovia mohli urobiť milovníka z Douglasa a nie z deda Wayna, pretože to vyzerá smiešne a silene. Vo vedľajších roliach potešia aj Henry Fonda, Rockyho tréner či George Kennedy. Spracovanie je kvalitné, vidíme prácu veliteľských námorníkov uprostred vojny, ktorá je okorenená o vizuálne veľmi vydarenú akciu. Žiadný vojnový chaos, ale pre diváka dobre predostrené akčné pasáže, v ktorej vidia a vedia, čo sa presne pred nimi deje. Námorné bitky sú atraktívne aj preto, že nie sú celkom bežné a tu je to väčšinou všetko robené vo veľkom. Obria stopáž vadí, nie však na konci, ale úvodným naťahovaním. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

LEAVING, SIR? YES. BEFORE I PICK YOU UP AND THROW YOU TO THE FISH!!! Wayne ve své klasické roli tvrďáka, který neukápne slzu a spravedlnost je jeho druhé jméno. Na druhé straně živel Douglas jehož život jsou děvky a chlast. To mi nevadí, to je v pořádku. Co ale jeho postava podělala bylo to, jak té mladé husičce roztáhl kytary. Mno aspoň nakonec ukázal, že je týmovej hráč. A jelikož se jedná o válečný film a válka je peklo, tak hlavní postavy umírají, jako kamzíci, kterým uklouzlo kopýtko na skále. Jak už jednou plachtíš dolů víš, že je to v prdeli. Tu na vodě, tu na zemi, tu ve vzduchu. JOY RIDE WITH THE CHIEF OF STAFF! ()

andrii 

všechny recenze uživatele

/Ří/Ční. V luzích cizokrajných. Až se z hlubin vod, dostane  k lizu řezavý, dávivý hukot těch dvou slov. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Rozmáchlý velkofilm zachycuje (na dnešní dobu) válečné úsilí velice "čistě", gentlemansky, z pozic vyšších důstojníků, z nichž vypadá naplánovaně jako tahová strategie (pomalu bez lidí, ono to na těch modýlcích z trikového hlediska ani nešlo :-)). Staticky bouchající bojová část tedy již neoslní, o něco větší prostor věnovaný poměrně živým charakterům a jejich osobním záležitostem (otec hledá cestu k synovi, tvoří se romantické vztahy) i díky výrazným hereckým vkladům naopak stále má co říct. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný válečný film se spoustou skvělých herců. I přes dlouhou stopáž jsem to zkouknul jako by to byla hodinovka. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Opět jeden starý film, který je tu brutálně nadhodnocený. Po zlém má šílené dvě a třičtvrtě hodiny, během kterých se prakticky nic neděje. Slaboučký útok na Pearl Harbour a finální bitva s japonskou flotilou plná explozí, ale i laciných modýlků. Mezi tím v podstatě přes dvě hodiny žvanění, řešení lásek, rodinných problémů a kamarádství ve velice pomalém a poklidném tempu bez jakýchkoliv výrazných charakterů a hereckých výkonů. I ten Kirk Douglas je tu nevýrazný, Fondy jsem si ani nevšiml a jediný kdo to jakžtakž táhne je John Wayne a jeho jakžtakž sympatická postava, která ve filmu utrpí dost těžké ztráty. Jinak slabší průměr. ()

Reklama

Reklama