Reklama

Reklama

Dávná nebesa

(seriál)
  • Česko Příběh hvězdné oblohy (více)
Velká Británie / USA, 2019, 3x54 min

Režie:

Adam Luria

Scénář:

Adam Luria

Hrají:

Jason Alan Carvell (vypravěč), Phil Plait
(další profese)

Obsahy(1)

Za pomoci úchvatných počítačových CGI animací, záběrů krajiny a důležitých astronomických artefaktů se série podívá do vesmíru očima našich předků a představí měnící se pohled na kosmos v průběhu historie. Vydáme se na cestu za minulými pohledy na nebesa z celého světa, od úsvitu civilizace po její nedávnou minulost, od lovců a sběračů po Edwina Hubbleho. Uvidíme spousty způsobu, jak sledovat a zaznamenávat pohyb oblohy, a za pomoci řady odborných historiků a astronomů vysvětlíme vědecké pozadí fenoménu, který naši předkové interpretovali pomocí mytologie. Špičková animace pak dokreslí neustále se vyvíjející porozumění toho, jak vesmír funguje, a jaké je naše místo v neustále se rozšiřujícím kosmu. (Viasat)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem druhý díl Hledání středu a nepřinesl mi žádné nové informace. Jen banální zopakování látky pro základní školy. Třetí díl je takové školometské shrnutí dějin astronomie. ()

oashi 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem asi první díl: Bohové a příšery. -- v půli: ve střední Americe rozpoznali shodu Večernice a Jitřenky: Cyklus Venuše trvá přes pětset let, určili ho s přesností na den. -- Babyloňané zavedli zvířetník jako síť pro určování polohy na obloze, což bylo převratné. Dnes máme 88 uznaných souhvězdí. -- Na konci: Řekové převzali pismo od Féničanů, umění od Egypťanů a astronomii od Babyloňanů. Vědecké chápání přirozeného světa, ne nadpřirozeného, zavedl Thalés z Milétu: Už se neptal na důvody jednoho blesku, nýbrž obecně na blesky. Šlo o zrod "vědecké metody". 70 % ()

Reklama

Galerie (20)

Reklama

Reklama