Reklama

Reklama

Takoví normální mimozemšťané

(seriál)
  • USA 3rd Rock from the Sun (více)
USA, (1996–2001), 48 h 39 min (Minutáž: 20–22 min)

Hrají:

John Lithgow, Kristen Johnston, French Stewart, Joseph Gordon-Levitt, Wayne Knight, Jane Curtin, David DeLuise, Danielle Nicolet, James Earl Jones (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(139)

Tým vědců z daleké planety podniká expedici na Zemi - podle jejich názoru nejméně důležité planety. Jejich mise, která má prozkoumat místní inteligenci, nesmí být odhalena a proto na sebe mimozemšťané vezmou pozemskou podobu. Tedy přesněji řečeno, podobu podle nich typických pozemšťanů.  Sci-fi sitcom Takoví normální mimozemšťané upozorňuje na absurditu lidského chování z pohledu absolutního cizince. Na Zemi byli dopraveni čtyři mimozemské bytosti, aby důkladněji prozkoumali lidstvo. Po přistání ve městě Rutherford v Ohiu na sebe všichni vezmou lidskou podobu a vytvoří tak rodinu Solomonů: vůdce Dick, Harry, Sally - muž uvězněný v ženském těle a Tommy - nejstarší mimozemšťan v těle dospívajícího chlapce. Společně prozkoumávají návyky pozemšťanů a lidské emoce a během toho dochází ke komickým nedorozuměním, protože si vykládají lidská slova i činy příliš doslovně. Seriál vyhrál cenu Emmy a Zlatý Globus a je jedním z nejkreativnějších sitcomů vůbec.

Ve druhé sérii sci-fi seriálu Takoví normální mimozemšťané se znovu setkáte s Dickem Salomonem, vůdcem čtyř mimozemštanů, kteří na sebe vzali lidskou podobu, aby mohli shromažďovat informace o planetě Zemi. Dick je stále zamčený v suterénu svého domu, zatímco jeho klon Ďábelský Dick připravuje svůj plán - oplodnit každou ženu v Ohiu. Ale nebojte se, někdo je určitě zachrání. V dalších dílech se rodina Solomonů snaží bojovat proti negativnímu obrazu mimozemšťanů v hororech, ale když dostanou konečně šanci napsat scénář jedné epizody seriálu Akta X, nedá jim to a v průběhu tvorby do příběhu zasadí každou příšeru, na kterou si vzpomenou. Sally si najde nového lidského přítele, důstojníka Dona a Dr. Mary Albrightová se snaží před okolím zatajit, že chodí s Dickem. Tommy je nejstarší, ovšem v těle puberťáka, a tak musí čelit zuřícím hormonům svého dospívajícího těla. Během pro Solomony historicky prvního Dne díkůvzdání se Harry zamiluje do Vicky, dcery své domácí, paní Dubczekové. Tato kuriózní oslava trochu otevře mimozemšťanům oči co se týká lidského konání i chování, stejně jako když zažijí o měsíc později své první Vánoce.

Třetí řada seriálu Takoví normální mimozemšťané začne dalším dilematem, které budou muset vetřelci, jenž na sebe vzali lidskou podobu, vyřešit. Vedoucímu skupiny, na Zemi známé jako rodina Solomonů, nařídili, aby si vzal Janet - neteř jeho nadřízeného na domovské planetě. Dick se však ze sňatku snaží vykroutit, protože je oddaný své lidské patnerce Mary. Janet později přicestuje na Zemi, což znervózní důstojníka Dona, který se začne obávat, že planetě hrozí vesmírná invaze. Tommy, který je ve skutečnosti velmi starý, ovšem v pozemské podobě teprve teenager, zoufale touží po přítelkyni, která by byla v jeho skutečném věku (například Mary). Harry se setká se svým domácím zvířátkem, které na sebe také vzalo lidskou podobu. Během třetí série budou muset Solomonovi mimo jiné také odrazit útok Venušanek, které napadnou Zemi maskované jako prsaté ženy.

Čtvrtá řada seriálu začíná zoufalým hledáním uneseného Harryho Solomona, který je členem tajné mise mimozemšťanů, kteří na sebe vzali lidskou podobu a sbírají o naší planetě a jejích obyvatelích informace. Tommy Solomon, který je navzdory svému skutečnému věku stále uvězněn v lidském těle teenagera, má novou přítelkyni Alissu. Dick Solomon, večně se rozcházející se svou pozemskou přítelkyní Mary, si v této sérii moc lásky neužije. Důvodem je Maryino povýšení, a protože jsou kolegové - profesoři na vysoké škole - stává se Mary z ničeho nic Dickovou nadřízenou, což on se svou hrdostí velmi špatně snáší. Sally Solomonová se cítí ve svém pozemském ženském těle natolik pohodlně, že souhlasí s pózováním pro pánský časopis, což její nápadník, důstojník Dick špatně snáší. Harry Solomon se svou přítelkyní přemýšlejí o dítěti. A na Zemi přijíždí nejvyšší velitel mimozemšťanů, což ještě více zamíchá kartami.

Rodině Solomonů se uleví, když se Harryho pozemské přítelkyni Vicky narodí lidská bytost, i když pravděpodobně nasáklá mimozemskou energií. Ovšem jinak jsou věci v obvyklém nepořádku - Vicky hrozí, že zveřejní pravou identitu Solomonových v bulvárním tisku (škoda, že neporodila mimozemšťánka, to by jistě byli na titulní straně!). V páté sérii poprvé vetřelci v lidských tělech zažijí na vlastní kůži rasismus. Mary Albrightová, Dickova přítelkyně bude natáčet dokument o Solomonových a nutit je, aby si pro své podivné chování vymýšleli bizarní příběhy. Na konci se bude Sally snažit pomoci usmířit Tommyho a Alyssu.

Na začátku šesté, závěrečné řady seriálu Dick se svou snoubenkou Mariou Albrightovou uštědřují lekci Mariině panovačné sestře Renatě. V následující epizodě se mimozemský vědec Tommy (stále uvězněný v lidském těle dospívajícího chlapce) snaží vybrat školu, která by odpovídala jeho inteligenci. Což přiměje Sally, aby zkusili najít potencionálního mimozemšťana, který by vědce v těle Tommyho vystřídal. Později se Solomonovi zabývají myšlenkou, že by se stali právoplatnými americkými občany. Série končí dvěma dvoudílnými epizodami: John Cleese se vrací jako rival v lásce Dr. Liam Neesam, ovšem Dick ho promění v opici, nažeč Mary konečně dojde, že její snoubenec je opravdu z hodně dalekých krajů. Solomonovi se vrací zpět domů, na svou planetu a Mary zvažuje, že pojede s nimi. (HBO Europe)

(více)

Recenze (68)

mentos. 

všechny recenze uživatele

Když seriál nedávno začali znovu vysílat poslouchal jsem od mámy, jak jsem to miloval když jsem byl malý. Pravdou je, že si seriál absolutně nepamatuji. A jestli je to pravda, tak nechápu jak jsem to někdy mohl sledovat. Popravdě se mi seriál moc nelíbí a nepřijde mi ani moc vtipný. Občas nějaký ten lepší díl, ale bohužel těch slabších je více. Pro mě je na seriálu nejhorší to, že hlavní postavou je John Lithgow, který je sám o sobě dobrý herec. Bohužel ale ztvárnil jednu z největších záporných postav v jednom z mých nejoblíbenějších seriálů- v Dextrovi. Díky tomu jsem měl k němu a pak i k celému seriálu určitý odpor. 30% ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Donedávna jsem Johna Lithgowa znal pouze jako Trinitiho z Dextera. Úchylného masového vraha hrál dobře, ale až tento seriál mi otevřel oči. Je to rozený komediální herec. To pohybové nadání a grimasy tady opravdu využil dokonale. Řekl bych, že je seriál asi tak na stejné úrovni jak Krok za krokem s tou výhodou, že je hlavní rodinka mimozemská, takže vzniká více vtipných scén, než ve Step by step. 75% za první řadu. Druhá řada - 65%. Třetí řada 70%. Čtvrtá řada 70%. Pátá řada 70%. Šestá 70%. ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Kdyby tak tenhle seriál skončil po nějakých třiceti čtyřiceti dílech, tak by to byla paráda. Potom už ale akorát scenáristé dokola a dokola vařili z vody a hodně celý dojem zničili. Původní námět je přitom velmi zajímavý a ze začátku i dost dobře uchopený a zábavný. Je škoda, když si autoři nejsou schopni říct, kdy skončit. 50% ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Napoprvé se tomu snad ani nedá nesmát, já sám rád občas i přes svou nenáročnost vyhledávám bizárky. Herci úplně v poho, ale výraz otce mimozemské rodiny mi stejně uvízl v hlavě nejvíce. Relativně rychle se to vyčerpá, avšak ne do té míry, abych chtěl volat Willa Smithe a Tommyho Lee Jonese. Taky jde o jeden z výjimečných případů, který mě nutí přemýšlet nad tím, jakou tvář by premise dali naostro Britové. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Herec John Lithgow je do mé paměti obrovskou řádku let vryt jako šílený zabiják z Ricocheta či záporák z Cliffhangera, o to více zvláštně na mne působil v komediální roli mimozemšťana v sitcomu, a musím říci, že mu to jde skvěle. Samotný seriál se zvláštním námětem střídá díly a scény vskutku povedené a vtipné s těmi slabšími. Když to zprůměruji, vychází mi to na průměrné tři hvězdičky. Velkým tahounem je i Kristen Johnston a zajímavé je se koukat na pubescentního Josepha Gordona-Levitta. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (16)

  • Rodina Solomonů bydlí na adrese Pensdale Road 417 v Rutherfordu v Ohiu. (slatkac)
  • Syn Johna Lithgowa Ian Lithgow si zahrál studenta v Solomonově (John Lithgow) třídě 48 epizodách. (R´Hell)
  • Českou stopou v seriálu je láhev Pilsner Urquell, která se objevuje v 10. díle 2. série za barmanem Frankem. (palmrus)

Reklama

Reklama