Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Čtyřdílné drama Kateřina Veliká vtáhne diváky na dvůr nejmocnější panovnice v dějinách, ovládaný bouřlivými politickými událostmi a všudypřítomným sexuálním napětím. Kateřina (Helen Mirrenová) vládla Rusku téměř celou polovinu 18. století. Tato silná, nezávislá, neuvěřitelně inteligentní a sexuálně emancipovaná carevna byla ztělesněním moderní ženy. Minisérie pojednává o závěru jejího vladařského života, kdy udržovala vášnivý poměr s ruským vojenským velitelem Grigorijem Potěmkinem (Jason Clarke). Ve víru skandálů, intrik a konfliktů se odehrává příběh posedlé lásky. Přestože se nemohli oficiálně vzít a byli proslulí svojí promiskuitou, zrodil se mezi nimi jedinečný a oddaný vztah. Společně přemohli své protivníky a postavili základy současného Ruska. (HBO Europe)

(více)

Recenze (42)

verbal 

všechny recenze uživatele

Skvěle zahraný a kostýmně výpravný telenovelizovaný exkrement o vilné bábě s motorovým pekáčem a parafilním gerontofilovi, co se choval jako nesvéprávný kokot. Mirenka tu vybarvičkovanou globalizační puškiniádu sice herecky dostrkala k 2,051879264, nicméně ač zůstalo téměř vše na ryze konverzační úrovni, raději před sledováním vypněte generátor polemik o tom, co za pozdně rokoková gerontokafilérie musela z pod Katčiny krinolíny vybafnout na ty mladistvé chudáky, co se chtěli prolízat k carskému dvoru. Pohled na Helenku v kombinaci s pachutí žluklých krevet na patře by mohla negativním způsobem ovlivnit hodnotící komfort psychicky zdravého a hygienicky navyklého hvězdičkovače. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

4/4 Sice jsem zvyklá sledovat spíše mládí Kateřiny, například Young Catherine s Julií Ormond, The Scarlet Empress s Marlene Dietrich, ale závěr života taky není špatný námět na seriál. Helen Mirren hraje panovnici, která zemřela v 67 letech a sleduje její vztah s Grigorijem Potěmkinem jako hlavní linku. Problém je, že Potěmkin byl součástí života Kateřiny od státního převratu v roce 1762 až do jeho smrti o 29 let později. Kateřina sama ho přežila jen o pět let a celou tuhle dějinnou epochu hraje herečka notně přes 70, což poněkud komplikuje uvěřitelnost. Jason Clarke je zase sotva padesátník a přitom měl být jen o 10 let mladší, než Kateřina. Nicméně tohle bych považovala za jediný hlavní problém, vše ostatní v mini sérii šlape jak na drátkách a je skutečně zajímavé sledovat dobývání Krymu, stavbu Sevastopolu a Potěmkinovi vesnice. Z vedlejších rolí vynikajá Gina McKee jako hraběnka Praskovya Bruce. Gina je vůbec vynikající v historických látkách různých epoch, vzpomeňme na Borgie nebo na Forsyty. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Epizod je málo, a tak přímo vybízí, aby se člověk podíval na všechny rychle za sebou. Ale může to být chyba, protože Kateřině Veliké pak bude dost pravděpodobně chybět to tempo, jaké má rozdělená. On je totiž každý díl skoro o tom samém, vše spěje k závěrečné myšlence a coby čtyřhodinový film se to bude nejspíš táhnout. Nicméně seriál je velmi dobrý, herci přímo výborní (Helen Mirren byla moje jistota a Jason Clarke mě zase jednou neskutečně překvapil, potěšil a bavil) a výprava stylová. Vytýkané historické nepřesnosti ohledně věku představitelů Kateřiny a Potěmkina jdou naštěstí mimo mě. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Je to spíše milostné drama na historickém pozadí, než historický seriál. Nějak se mi nepovedlo se do poetiky tvůrců dostat, byl jsem nakonec rád, že to má jenom čtyři díly. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

S Katarínou Veľkou sa v poslednom čase roztrhlo vrece, no väčšinou sa všetko zameriava na počiatky jej vlády, takže oceňujem prínos niečoho nového. Netvrdím, že po historickej stránke tu je všetko v poriadku, no nebolo to ani nič hrozné. Samotná dejová linka ma ale moc neoslovila, až príliš zamerané na politický rozmer na úkor charakterov jednotlivých postáv. Na druhú stranu tu bol celkom zaujímavý vizuál, tak pekne potemnelé, to ja môžem. Priemer. 60/100 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Historický seriál, kde politické pozadie ide do úzadia a lacná erotika do popredia, hoci našťastie jej tu nebolo tak veľa, aby granny úchyláci spomaľovali scény. Helen Mirren to zahrala výborne, ale bola vhodným typom? Katarína mala 33 rokov keď sa dostala k moci, milenkou Potemkina sa stala v 45 (tu ten dvanásťročný rozdiel vôbec divák nepostrehne). Helen Mirren má ale po sedemdesiatke a nikto nech nehovorí, že snáď vyzerá na 40. Ani parochňa jej nepomohla, hoci jej výkon a samotné kostýmy sú výborné. O Kataríninej posadnutosti sexom sa toho narozprávalo mnoho, ale že by celý čas riešila len tieto témy? Z Kataríny Veľkej neostalo v tomto seriáli nič veľké, len sexuálne eskapády, ktoré jej mátali v hlave aj pri riešení politických záležitostí. Tak to videli tvorcovia, ktorí sľubujú všadeprítomné sexuálne napätie, čo je v súvislosti so starenou na dôchodku trocha nedôstojné. S ruským seriálom Jekaterina sa to nedá ani porovnať. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

V tomto případě mě HBO zklamalo. Čtyři díly byly až nad hlavu, nelíbil se mi scénář, pojetí červené knihovny. Utrápené, fádní, bez šťávy, vlatně jsem se přistihla, že mě nebavila ani jedna z hlavních postav. A to je co říct. Kostýmy a výprava krásné, jinak zklamání. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Je to spíš limonáda o soukromých a sexuálních vztazích carevny, s velmi velkorysou výpravou kostýmů a paláců, chudší ve scénách bitev. Kateřina řeší svoje milostné trable s relativní lehkostí a přitom tak nějak mimochodem rozšíří říši a její vliv. Dějiny jsou zde podány jen zkratkovitě. SHRNUTÍ: Kterak dobýt Krym coby dárek pro milenku. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Červená knihovna. 1) Telenovelově ponudnělé, velmi televizní, nízkorozpočtové (z některých scén omezené finance přímo sálaly), naivní, dost ahistorické a hlavně a především - unylé._____ 2) Celkovou nevýraznost seriálu podtrhují podprůměrně napsané dialogy bez vtipu a šarmu. Použitý současný jazyk chvílemi tahal za uši (například, když Kateřina nonšalantně hovoří o některých ženách jako o lesbičkách)._____ 3) Díky herecky skvělé 74leté Helen Mirrenové se na film dalo docela dobře koukat, i když herečka musela obsáhnout alespoň v náznacích zhruba 30 let svého života._____ 4) Pak tu byli pěkní kluci: Joseph Quinn (budoucí car Pavel) - věk nezjištěn, 33letý Sam Palladio (milenec Vasilčikov), Raphael Acloque (milenec Zubov), 24letý Thomas Doherty (milenec Pavlovy ženy Zavadovskij) a další. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

rozhodně jsem čekal víc než nadstandardně obsazenou a hezky vypadající červenou knihovnu,takže v tomhle ohledu je Kateřina zklamání.Helen Mirren je jako vždy skvělá,ale ačkoliv nejsem úplně expert na ruskou historii,do role mi úplně nesedla od samého začátku.A ono aby také ne,když hraje postavu,která v té době byla o dobrých 30 let mladší (oproti Potěmkinovi byla Kateřina starší o 10 let a tudíž ani to milostné propojení s Jasonem Clarkem úplně nefunguje).Plusem není ani to,že celá minisérie působí až moc uhlazeně na to,v jaké době se odehrává...60% ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

V rámci minisérie asi dobré. Přiznám se, že jsem čekal zcela něco jiného, než jen řešení vztahů a sexu, ale budiž. Navzdory tomu to mělo skvělou výpravu, kostýmy a vizuál. Penězi se nešetřilo. Tím ale asi končíme. Pár zajímavých historických faktů si rád odnesu, ale že by mi tyto čtyři díly Kateřiny Veliké něco daly, to se říci žel nedá. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Od seriálu jsem očekávala více historie a odkazu, která Kateřina nechala nejen svým poddaným, rodině, ale také dalším ženským vládkyním. Bohužel je příběh seriálu až moc zaměřený na romantickou a milostnou část jejího konce života. Věřím tomu, že láska a obdiv, který chovali Kateřina a Potěmkin byl opravdový, ale na ten seriál je toho prostě moc. Očekávala jsem víc z jejího života ať už politického nebo rodinného. Musím nicméně pozvednout herecké výkony, které jsou skvělé, hlavně v podání Helen a Jasonem. Atmosféra je dokonalá a krásně jí podtrhují dobové kostýmy. Na jednu stranu je velkou výhodou, že seriál má pouze čtyři díly, vzhledem k příběhu to daleko stačí. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Nosnou linkou čtyřdílného dramatu Kateřina Veliká je vztah carevny s knížetem Grigorijem Potěmkinem, což nemusí upoutat každého. Vzhledem k tomu, že jsem o této panovnici nevěděla skoro nic, tak mě minisérie zaujala i z historického hlediska. Za vyzdvihnutí stojí vynikající Helen Mirren v titulní roli, ovšem Jason Clarke se také předvedl v plné parádě. Dále nelze opomenout skvostnou výpravu, celkově jde o esteticky působivé dílo. (70%) ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„O mocných ženách se napovídá tolik lží….“ O Kateřině Veliké, "ruské patriotce s německou hlavou", koluje mj. spousta "zaručených historek" pokud jde o její intimní život. Tomu se tento seriál nemohl úplně vyhnout, když se jeho hlavní linka vyprávění točí kolem vztahu Kateřiny s jedním z jejich milenců knížetem Potěmkinem. Oním Potěmkinem, který "dal" světu sousloví "Potěmkinova vesnice"... Seriál je rozhodně zajímavý a má co předat, i pokud jde o celkovou historii tehdejšího Ruska. V kontextu dneška je poučná zejména ta část popisující, jak Rusko ke Krymu přišlo. Přesto ta "soukromá" linka o vztahu Kateřiny s Potěmkinem je vskutku více než nosná. I přes to, že Kateřinu po celou dobu hraje (ač výborně) víc jak sedmdesátiletá Hellen Mirrenová. "Dějiny na to totiž přijdou… Laská bude vždy soukromá věc… A o to je sladší" ()

barteca 

všechny recenze uživatele

Minisérie se drží historie, chybí však maxiimpozantnost ruského dvora, bitev a ruský spirit. Scénář slabý. Too British..... ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert vynikající Helen Mirren, která i ve svém věku dokáže být šik baba. Byť celkově skvěle obsazeno a zahráno a výprava velkolepá, tak se nedalo nevšimnout jisté dramaturgické prázdnoty. Spíše než historické drama o druhé polovině života a vlády Kateřiny veliké, šlo o romantizovanou konverzační telenovelu, která se sice opírá o historická fakta, ovšem dosti a místy i nepěkně si s nimi zahrává. Stručně řečeno, hezky se na to koukalo i když se tam mnoho nedělo. Jako velké plus vidím, že z toho neudělali dvanáctidílný seriál, ale jen mini sérii s rozumnou stopáží. Helen to jednoznačně táhne, ale navíc než 2,75 hvězdičky - tedy 57% to neutáhne. I tak rozhodně stojí za zhlédnutí. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Za moji osobu dobré historické drama v čele s úžasnou Helčou Mirrenů, které ty panovnice zkrátka sedí. Hlavním tématem minisérie je vztah carevny s knížetem Potěmkinem, ztvárněného rovněž výborným Jasonem Clarkem. Ačkoli se může ze začátku zdát, že trochu přehrává, postupem času se na jeho výkon dá zvyknout a zároveň oceníte, že si Clark tuto roli evidentně užívá. Zde bych se jen pozastavil nad historickými nepřesnostmi. Není jich tu příliš. Zkrátka dochází k tomu, že úspěchy několika ruských generálů a politiků jsou kvůli vyprávění připsány hlavně Potěmkinovi. Jedna chyba je ovšem fatální, a to je ta, že se Německo v hloubi 18. století považuje za samostatný stát. Možná je to zjednodušení směřující k potenciálnímu americkému divákovi, který by zřejmě nepoznal, že Prusko a Německo není úplně to samé, respektive že Kateřina byla původem Němka, která musela asi pocházet z "Německa". Jinak nevím. Dalšími tématy minisérie jsou vztahy carevny se svou rodinou, dále nejbližšími milenci a spolupracovníky, respektive intriky na dvoře a mezinárodní vztahy. Zároveň se zde vyvrací mýtus o "osvícenské" panovnici, která, ač měla ráda Voltaira, vládla absolutistickému feudálnímu státu, který byl jedním z předních odpůrců velké francouzské revoluce. Takže se tedy dílo může považovat vskutku za historický seriál, neboť se tu řeší dobové postavení Ruska a barokní a klasicistní budovy a móda tedy neslouží jen jako líbivé kulisy. Pravda je, že by se některá témata dala rozvinout, ale i tak vznikla ucelená minisérie. Vizuál vypadá taky dobře. Pokud někde schází peníze na CGI, nastupuje vkusná stylizace, která tyto nedostatky takřka potěmkinovsky zakryje. Soundtrack také dobrý - spolu s úvodní znělkou. Minisérii tedy uděluji 4 Potěmkinovy vesnice z 5. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Moc nevím, proč vlastně dílo vzniklo. Hlavní postava je spíše antihrdinka, zahleděná do své moci. Pro lid neudělala nic, akorát rozšířila území. Osvícená byla v tom, že žila poměrně emancipovaný život. Nicméně je dobře, že se západní televize nesoustředí jenom na britské panovníky, kteří jsou občas nudní a dává ochutnávku jiné kultury. Zajímavá je epizoda s Krymem - jak se historie opakuje. ()

Reklama

Reklama