Reklama

Reklama

Elektrizující život Louise Waina

  • Velká Británie The Electrical Life of Louis Wain (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Neobyčejný příběh výstředního britského umělce Louise Waina (Benedict Cumberbatch), jehož hravá, místy až psychedelická díla pomohla divákům navždy změnit pohled na kočky. Film mapuje období od konce 19. století do 30. let 20. století a sleduje neuvěřitelná dobrodružství tohoto inspirativního, leč neopěvovaného hrdiny, který se snaží odhalit "elektrizující" záhady světa a přitom lépe pochopit vlastní život a hlubokou lásku k milované ženě Emily Richardsonové (Claire Foy). (HBO Max)

(více)

Recenze (32)

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Film o výrazném malíři si zasluhuje výraznou výtvarnou stránku. To si naštěstí Will Sharpe uvědomil a jeho The Electrical Life of Louis Wain má výraznou vizuální stylizaci, která by si nejspíš padla do noty s vizuálním pojetím filmů Wese Andersona. Krom té je ovšem The Electrical Life of Louis Wain především příběhem lehce tragické figurky, kdy je velmi snadné příběh tohoto výrazného výtvarníka podat emocionálně prázdně a v součtu neskutečně ploše. Je ovšem toto případ i biopicu Louise Waina?   Benedict Cumberbatch nezklamal. Po letošní Síle psa jde o jeho další silný herecký výkon, kdy by se dalo automaticky uvažovat o Oscaru. Cumberbatch totiž zcela určitě nadále patří mezi nejtalentovanější herce současnosti, který zlatého plešouna ještě nemá a jeho pojetí tak trochu mentálně nestabilního a sociálně plachého malíře rozhodně stojí za to. V průběhu je ovšem též naštěstí cítit, že je Sharpe jakožto scenárista a režisér člověk, kterého život a dílo Louise Waina skutečně zajímá a skutečně se mu podařilo natočit vizuálně výrazný film. Rozhodnutí o formátu 4:3 celému filmu vlastně hodně prospívá.   Dobové výpravě a kostýmům se prakticky nedá nic vytýkat, autenticita 19. století v Anglii je dostatečná. Od začátku je ovšem především poznat, že je Wainův příběh dostatečně zajímavý pro filmové zpracování. Jako spousty biopiců má poté možná The Electiral Life of Louis Wain potíž v tom, že chce toho o životě Waina říct až příliš, načrtne toho spousty moc, na vše ovšem ve finále není úplně čas.   Ve filmu výrazně funguje vizuální vyprávění, které dokáže spousty věcí srozumitelně vysvětlit pouze skrze zrakové vjemy bez doslovného vysvětlování. Cumberbatche doplňuje skvělá Claire Foy v roli jeho ženy Emily, jejich vztah se opravdu dokáže prodat jako láska dvou outsiderů, kteří společnou láskou oba zaplní jistou prázdnotu. Mnohem rozvernější první polovina je poté nahrazena polovinou druhou, která je depresivní a Waina představuje na dně jeho sil. Mezi rozverností a depresivní atmosférou vlastně The Electrical Life of Louis Wain přeskakuje pořád a i proto možná není úplně jasné, kdy chtěl Sharpe některé scény úplně pojmout a zda chtěl, aby si z nich divák odnesl pozitivní či negativní emoce.   V součtu ovšem potěší to, že není The Electrical Life of Louis Wain typickým biopicem. Zajímavý autor se zajímavým životním příběhem se dočkal zajímavého zpracování svých osudů, které sice po první polovině tak trochu přijde o svou výjimečnost a pořád se chce věnovat příliš mnoha tématům najednou, přesto ovšem v součtu zaujme a dokáže přesvědčit o tom, že Cumberbatch nadále patří mezi nejtalentovanější herce současnosti...... ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Aj cez peknú kameru, výtvarnú stránku a skvelé záverečné cameo, sa jedná len o konvenčný životopis, kde sú všetky postavy karikaturisticky extravagantné a celé je to originálne, asi jak antivaxer v márnici. Keď chcete pôsobiť ako Wes Anderson, musíte byť Wes Anderson, inak budete neskorý Burton. Ubiehajúcou stopážou a pribúdajúcimi mačkami sa to síce zlepšuje, ale výsledný dojem je len trochu mačky, zato hodne depka z chudoby, duševných chorôb a rakoviny. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Po Sherlockovi Cumberbatch a Toby Jones opäť spolu v jednom projekte. A spoločne sú pred plátnom perfektní. Ladí to aj Benedictovi s Claire Foy a nakoniec sa na krátko objavia aj Taika Waititi a Nick Cave ako H.G. Wells. Prvá polovica je asi lepšia, máte pocit, že toto je ten typ filmu, aký chcete vidieť na Vianoce. Potom sa autori rozhodli, že zobrazia celý Wainov život v skratke, ale tých 111  minút na to nestačí a možno sme mali skončiť niektorou z pozoruhodných udalostí v maliarovom živote. Za mačky, hercov a niektoré skvelé vizuálne nápady zaokrúhlim hore. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Možno životný výkon Cumberbatcha. Lepšie zahrať som ho ešte nevidel a to má za sebou silné roly. Vyšinutého pána, aj vďaka ktorému sa dnes mačky tešia takej popularite, zahral na 100%. Film chvíľu pôsobí ako komédia, no prehupne sa do drámy, ktorá má svoj nádych dobrého konca. Hoci v horkom obale. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Obrazek viktorianske a edvardovske Anglie a portret kreativniho, ale problemoveho muze. Az skoro psychedelicky dickensovsky svet okoreneny dobre se k sobe hodicimi hlavnimi postavami. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

I když je snímek obrazově hravý (zejména v první, optimističtější, části), je to prostě příliš dlouhé. Příliš dlouhé na život výstředního/bláznivého/psychicky nemocného (jak kdo chce) chlapíka, který se proslavil tím, že maloval kočky a snad jim tak prý i dokázal vydobýt postavení domácích mazlíčků (vedle dosavadních psů) a taky tím, že všude cítil elektřinu. Kupodivu, ta myšlenka s elektřinou mě zaujala víc. Kdyby se místo slova „elektřina“, které používal on a které je v téhle souvislosti evidentně nesmyslné, použilo „aura“, „duševní harmonie“, „energie přírody“…. atd. možná by získal status duchovního guru a neskončil by v blázinci._____ Jeho obrázky koček mi povětšinou připadaly jako příšerné mazanice, fakt se divím Angličanům, jak něco takového mohlo získat všeobecnou oblibu. _____ Příběh malíře a jeho rodiny je ve své podstatě hluboce tragický, a tak je možná heroický počin, že z něj tvůrci aspoň v první polovině dokázali udělat zábavnou a i milou podívanou. Prostě chtěli autorův život připodobnit k jeho dětským kresbičkám bubnujících, tančících nebo pochodujících koček. Jenomže život a tvorba jsou často v rozporu, a tady mu ty dětinské malůvky zjevně sloužily jako únik z hrůz, ve kterých žil – a to jak hmotně, tak i ve svém mozku. Smutné. A je to moc dlouhé. SHRNUTÍ: Smutek za praštěnými obrázky. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

....ako život sám....farebné, euforické, dojímavé, nešikovné....prvá polovica je geniálna, ako život sám, keď si človek nájde k sebe tú pravú/ľavú.....a potom, keď si začne užívať, eufória vie byť, sviňa jedna, fuč(k). A ostávajú úlomky. Situácie. Spomienky. Tlmené a zahmlené. Farby sa vytrácajú. Staroba je nespravodlivá. A Benedict C.je pán boh. Po víkende s ním nemám slov. HE OWNS THE POWER OF THE DOGS AND THE CATS. Nie je to dokonalé, ale život nie je. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Milé melodrama (nejenom) pro milovníky kočiček, které se trošku topí ve své vlastní sentimentalitě. The Electrical Life of Louis Wain funguje jako životopisný snímek slušně, ale zároveň vlastně nedělá nic moc pro to, aby pořádně vynikl, díky čemuž pak moc nemůže utkvět v paměti. Natočený je to ale hezky, plus Cumberbatch dokáže nést opravdu snad jakýkoliv film. Navíc upřímně za sebe musím říct, že je nesmírně osvěžující konečně vidět snímek, který kočky glorifikuje. Jak z nich furt všichni dělají zlé a bezcitné potvory (což opravdu trochu jsou, ale to jim jenom dodává na šarmu), tak už jsem nad tím fakt začínal kroutit hlavou. Přiznám, že možná i kvůli tomu se mi na film vlastně dobře vzpomíná, byť svou strukturou vlastně zas až tak výjimečný nebyl. Jeho nejsilnější emocionální momenty navíc přijdou až někde za polovinou, což mi ve výsledku přišlo moc brzy. Na druhou stranu ale chápu, že pokud se má jednat o životopisný snímek, nedá se s tím zas až tolik dělat. Ve výsledku je to vlastně pěkný a milý film, při jehož sledování si ale člověk začne říkat, že už někdy někde něco podobného viděl. Akorát to bylo lepší. Lepší 3* ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

standardně výborný Benedict Cumberbatch v životopise někoho,o kom jsem v životě neslyšel a nejspíš na něj v dohledné době zase zapomenu.Jednak proto,že nemám rád kočky a druhák proto,že životopis Louise Waina ničím nevybočuje a krom Benedcita a zvolené formy nemá nic čím by uvízl v paměti.Wain byl sice svým způsobem svéraz a život ho různě zkoušel,ale na přelomu devatenáctého a dvacátého století určitě nebyl sám kdo si procházel podobnými peripetiemi.Je nicméně dobře,že podobné filmy vznikají a mají možnost nás seznámit (připomenout) s takovými osobnostmi,které by jinak znali jen v jejich domovině (v našich končinách si dovedu představit,film třeba o Josefu Ladovi)...60% ()

campix 

všechny recenze uživatele

Dobová nuda. Benedict Cumberbatch hraje geniálního a lehce vyšinutého malíře zvířat pro tehdejší novinové vydavatele. Život se s ním nemazlí a tak se nakonec proslaví jako malíř ikonických obrazů koček a je jeden z pionýrů kočičí revoluce jakožto domácích mazlíčků. Nebýt tohoto filmu, tak ani netuším, že někdo takový existoval a to je vítaná přidaná hodnota. Po filmové stránce se jedná o velice průměrný dobový životopis, který má sice poměrně tempo a něco se dozvíte, ale nic dalšího tu nevidím. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

„Děláš svět mnohem hezčím, děláš svět krásným. Je tak teplý, laskavý. Chtěl jsem ti za to moc poděkovat, než bude příliš pozdě.” - „Já nedělám svět krásným Louisi. Svět je krásný. A tys mi to pomohl zjistit.” +++ Anglický výtvarník Louis Wain měl při vší smůle alespoň to štěstí, že prožil velkou lásku. Navzdory bezútěšnému a krutému osudu dokázal svými veselými obrázky koček rozdávat ostatním lidem radost. A v podobném duchu se nese celý film. Pochmurný děj je umně prokládán humorně stylizovanými, poetickými a vizuálně uhrančivými pasážemi. Benedict Cumberbatch citově rozervané postavě výstředního umělce propůjčuje své přirozené charisma a i jeho zásluhou snímek skýtá vskutku nevšední zážitek. Elektrizující život Louise Waina mě nadchl natolik, že teď mám sto chutí pořídit si koťátko. (85%) ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

O čom mal byť tento film? o jednom vyšinutom milovníkovi mačiek a jeho temnom životnom príbehu, plnom trápenia a nesympatických postáv? Nie, ďakujem. 2 z 5 ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Mňau, mňau, mňau... Tento film si to u mňa vymňaukal za štyri. Najmä Cumberbatch. Hrať trochu šibnutého muža, ktorý kreslí mačky sa mu náramne hodilo. Živil päť sestier ako drbnutý, by som ich dala do blázinca alebo kde, alebo jednoducho poslala pracovať. Kreslil výborne, no preslávil sa mačkami, na ktoré si nezariadil autorské práva - hahaha, tak skončil, chudák, na mizine. Ale aj tak sa kus scvokol, takže mu to asi aj bolo jedno. Smutný film plný mačiek. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Elektrizující život Louise Waina je životopisný film zpracovaný naprosto přesně podle mého gusta. Pan režisér tudíž odvedl vážně hodně výraznou a přesvědčivou práci, k čemuž mu ovšem výrazně dopomohly dva zásadní faktory, čímž tedy nechci v žádném případě shazovat jeho tvůrčí um, nicméně je pravdou, že postava, tvorba, život a osud Louise Waina je opravdu působivý, silný a pro podobný film jako dělaný, ale především, to co zde ve své roli předvádí Benedict Cumberbatch, to nemohu označit za nic jiného, než za strhující herecký koncert a pro mě osobně dosahující až Oscarového uznání, a to jinak tohoto herce příliš nemusím, ale opakuji, zde se předvedl fenomenálním způsobem a je zkrátka čest ho zde vidět takhle hrát. Abych v tomto ohledu ale nechválil jen jednoho herce, i ostatní tu jsou výrazní a přesvědčiví, v tomto ohledu je to zkrátka jasná filmová výhra. Životní příběh Louise Waina je tu pak zpracován opravdu zajímavým, poutavý a rozhodně nenudícím způsobem, nabízí neskutečně silné a především fungující emoce, atmosféru celého filmu musím označit také za velice působivou a v neposlední řadě mě oslovil i hudební doprovod, který jinak moc nevnímám, zde ale dodává celému snímku podmanivý tón. Já jsem zkrátka s této podívané vážně nadšený, nadstandardní ústřední herecký výkon, neskutečně silné emoce, strhující zpracování, za mě prostě úžasný filmový zážitek. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Jen těžko jsem poznávala Cumberbatcha. Tady se do postavy Louise ponořil až po uši.A ten sesterský fraucimor, který ho zřejmě vyčerpával v jeho už tak křehké psychice. To by přeplo i zdravému. Jeho umění bylo spíš naivní ale roztomilé.Nejsem kočičář! ()

Reklama

Reklama