Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V New Yorku náhle začíná docházet k podivným vraždám, ke kterým pachatelé nemají jasný motiv. Milující otec zmasakruje svou rodinu, odstřelovač zabíjí z vodní věže náhodné kolemjdoucí a policista založí požár během přehlídky na Den svatého Patrika. Vyšetřování vražd se ujímá katolicky založený detektiv Peter Nicholas (Tony Lo Bianco), jehož zneklidňují výpovědi obžalovaných, kteří tvrdí, že jim to přikázal Bůh. Se všemi vyšetřovanými vraždami má spojitost záhadný muž jménem Bernard Phillips (Richard Lynch), který se vyskytoval na všech místech činu. (Chatterer)

(více)

Recenze (19)

obitus 

všechny recenze uživatele

70. leta konecne umoznila filmarum odprostit se od klasickych nametu a tocit nove a neotrele horrory. Jednim z nich je i "God Told Me To" Larryho Cohena, v te dobe predevsim televizniho scenaristy. - V uvodnich scenach detektiv Nicholas svede neuspesny rozhovor s ostrelovacem, ktery nahodne vrazdil chodce v ulicich New Yorku. Na otazku, proc se pro svou cinnost rozhodl odpovi strelec, ze mu to naridil buh a pote spacha sebevrazdu. Podobne pripady se mnozi a hluboce verici Nicholas zacina pochybovat, zda jde opravdu jen o pouha nahodna pomateni mysli. - Na prvni pohled na snimku zaujme neklidna kamera, zachycujici bezny zivot ve meste az dokumentaristickym stylem. Cohen mel velmi maly rozpocet a nektere sceny natacel primo pri beznem provozu na ulicich, coz ve vyslednem vyzneni rozhodne neni naskodu, prave naopak, dodava to filmu jeste vice autenticity. Scenar buduje napeti pozvolne, dejove zvraty prichazeji automaticky a jsou logicke, i kdyz pribeh sam je ve sve podstate pomerne sileny. Velkym plusem jasou uveritelni a neprehravajici herci a presne sednouci hudba, jejimz autorem je Frank Cordell (zeby Cohenova inspirace pro dalsi praci? :)). "God Told Me To" je hodne vyrazny, ale silne nedoceneny a u nas prakticky neznamy snimek, ktery urcite stoji za pozornost. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Z počátku působí originální zápletka správně zlověstně, ale už před půlkou je nám naservírováno banální vysvětlení. Navíc celý film vypadá hodně lacině. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Dokumentaristickým objektivem kamery zpracovaný horor se vskutku zajímavým hlavním motivem a pointou, který však stojí a padá na výkonu hlavního představitele, který je v různých fázích filmu dosti nevyrovnaný. Tvůrcům ovšem nemohu odepřít snahu o budování atmosféry, která by se místy dala krájet. U nás neprávem opomíjený horor, který rozhodně patří mezi ty nadprůměrné, si u mě vysloužil velmi solidní a silné 3*. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Jo, zostarlo to, ale tie (koľko, dve?) trikové scény by zas tak nevadili. Kazia to hlavne podpriemerní herci vo vedľajších rolách, niekedy dokonca do tej miery, že scéna vyznieva smiešne. Asi skorej Cohenova chyba, tipujem. Ale ten námet je skvelý! Chcelo by to áčkový remake. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Ač se film stylově pohybuje ve stejných vodách jako například geniální Dotek Medusy či Vymítač ďábla a v určitých momentech se mu daří navodit nepříjemně sugestivní atmosféru racionálního světa nabourávaného rozumově neuchopitelnou silou, tak díky rozpačitému ději postrádajícímu gradaci, nevýrazné hlavní postavě bez charismatu třeba takového Lina Ventureho nebo postupnému překlopení do sice občas vtipné, celkově však poněkud rozčilující béčkové poetiky jim nesahá ani po kotníky. Škoda, tady bylo nakročeno k lepšímu zážitku. Lepší 2*. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

God told me to je vskutku unikát. V těch 70 letech to byl pravděpodobně šokující film, dneska je to parádní podívaná s lehce pitomým koncem. Nicméně ta syrovost je naprosto parádní a psychologie je v tomhle filmu vykreslena na jedničku. K tomu naprosto parádní herci. Ale bohužel i tak nemůžu dát víc jak 3*. Sice to jsou silný 3 ale film má plno slabších míst, zmiňovanej konec je pitomej a některé scény jsou taková silně nedodělané(vesmírná loď). ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý mysteriózní horor-thriller s velice zneklidňující atmosférou. Detektiv pátrá po motivu masových vrahů, údajně vedených k jejich činům bohem. Tohle je snímek s velice originálním nápadem, který se z ústředního motivu rozvíjí do nevídaných rozměrů, které ke konci začínají pomalu klepat na hranice příčetnosti. Syrová atmosféra, chladná polodokumentární kamera, děsivé rozkrývání dějové podstaty, hraničí to až s bizarností. Film nenechá diváka klidným až do konce, postavy postupně prochází jednotlivými fázemi uvědomování si a zděšení a tomuto rozvoji je podřízena i vizuální a hudební stránka. Velice zajímavé překvapení tenhle prakticky neznámý Cohenův snímek. 4,5 hvězdičky. ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

Někdo má boha, já mám zase na rameni skřítka, který mi radí co mám zapálit. Hrozně dobrý film, sedmdesátky mám nejradši. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Stratená ( neznáma ) klasika? Podarený kinematografický kúsok, vyždímal v úvodnej polhodinke všetku svoju imaginatívnosť a drsnosť ( čo je hlavne devíza až dokumentaristického natáčania ). Pomalé dostávanie sa pod pokličku, je nesmierne napínavé a tajuplné. Postupom času však chradne a z filmu sa stáva žánrová tuctovka, ktorá sa ešte snažila nadviazať na pomaly vymierajúci religiózny hororový subžáner. ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Po tomhle filmu pošilhávám už asi pětadvacet let. Málo známá kultovní klasika béčkového krále Larryho Cohena. A jsem rád, že jsem ho viděl až teď, když vyšel v nejlepším možným masteru a konečně se taky objevily přeložený titulky. Ten film neuvěřitelně prokoukl a vypadá naprosto nádherně. Originální velkoměstskej mysteriózní hororovej thriller se syrovou sedmdesátkovou atmosférou, umocněnou natáčením partyzánským stylem při běžným provozu v ulicích, kterej se zažere hluboko pod kůži. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Je to skôr thriller ako všetko ostatné.Z horroru a sci-fi je tam málo,ešte snáď do úvahy prichádza detektívka.Určite to nie je film pre náboženských fanatikov,ako by sa zdalo podľa názvu filmu.V New Yorku je celá kopa vrážd a odpoveď je stále rovnaká,Boh mi to prikázal.Troch zvláštny,nie najhorší film.Je tam síce hodne mŕtvych,ale film nie je nejako krvavý alebo brutálny.Na konci filmu môžeme vidieť dokonca aj nejakého mutanta Ježiša Krista.A film môžeme tiež brať ako satiru na náboženský fanatizmus.Boh mi povedal,že tento film nie je pre každého,ale stojí za pozretie. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

V ramci hororov 70. rokov je tento film len priemer - detektiv vysetruje otca, ktory zmasakroval rodinu + v zabijeni sa zacal vyzivat akysi odstelovac, striela po okoloiducich. No a co cert nechcel, vsetci vyetrovani zhodne tvrdia, ze im to prikazal Boh ..... behom filmu rastie napatie, tempo je na urovni. SDkoda len toho hlupeho konca, keby ten nejako domysleli,. tak bych vyletel az na 4 hviezdy : 69 % ()

Koly 

všechny recenze uživatele

Film, ze kterého by se asi 9/10 silně věřících křesťanů poblilo. Cohen zde prezentuje vlastní zvrácenou mutaci Krista a to tak povedeně, že mi z toho skoro naskočila husí kůže. GOD TOLD ME TO disponuje silným scénářem a nízký rozpočet spolu s 70.léty jeho vzniku se na něm podepsaly skvělým způsobem. Korunu všemu nasazuje mrazivá hudba, která přesně zapadá do povahy filmu. ZROZENÝ V PEKLE MIMO NAŠI GALAXII PŘEDURČENÝ VLÁDNOUT SVĚTU...takové dějové linii nejde odolat. ()

ink flo 

všechny recenze uživatele

Film začíná tím, že vrah se sniperkou střílí ze střechy náhodně do chodců. Před tím, než spáchá sebevraždu, tak zahlásí "god told me to". Tento scénář se začne opakovat. Vyšetřující policajt postupně zjistí, že je s celou kauzu provázán více, než by se mu možná líbilo. Originální náboženský/mystický příběh, který ve finále vyřeší i kauzu neposkvrněného početí Ježíše. Má to krásné plnotučné barvy a trochu neprávem je to považované za takového chudšího příbuzného Doteku medůzy, Rosemary má dětátko a podobných nadpřirozených 70s horrorů/thrillerů. Pravděpodobně kvůli ujetější zápletce a naivnějším trikům. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

V New Yorku se začnou dít podivné vraždy s náboženským podtextem a silně věřící katolický detektiv Peter musí vypátrat, kdo za nimi stojí. Pachatelé do jednoho tvrdí, že jim vraždy nakázal Bůh. Počet činů strmě narůstá a Peterova víra se začíná otřását v základech. Může skutečně Bůh přikazovat lidem, aby zabíjeli? Nebo je vysvětlení racionální a nějaký člověk dotyčné hypnotizuje? Jsem ohromen. Inteligentní mysteriózní snímek, který jednak nastavuje zrcadlo společnosti v otázkách víry a náboženského fanatismu (tolik aktuální téma i v dnešní době), ale také pro diváka připraví nejedno překvapení! Některé scény jsou možná až zbytečně zdlouhavé. Nemusím vidět detektiva jak prochází po schodech dvěma patry. Naštěstí podobných není zas tolik a spíše se děj zabývá vyšetřováním či psychicky otřeseným policistou. A nevěřte tomu, že film vypadá lacině. Není to pravda. Já bych naopak řekl, že zestárl velmi dobře. Triky jsou na dobré úrovni, jednoduché a efektivní, nijak neruší a do snímku bez problémů zapadají. Nejsou sice nijak fascinující, ale jsou udělány takovým způsobem, že ani dnes nijak neurazí. P.S. Kdyby nějaký katolík natočil totéž ale s židovskou vírou, byl by nepochybně označen za antisemitu / fašistu (vyberte si) a vláčen médii. Vzpomeňme si na Marlona Branda či jiné herce, kteří se jen opovážili oproti takto "odvážnému" snímku lehké kritiky a už byli na černé listině. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Podivný film a šeredný príbeh, začiatok zaujímavý potom to už len upadá. Málo atmosféry, málo napätia. ()

Reklama

Reklama