Reklama

Reklama

Vánoční koleda

(seriál)
  • Velká Británie A Christmas Carol
všechny plakáty
Trailer

Epizody(3)

Obsahy(1)

Zahořklý stařec Ebenezer Skruž opovrhuje vánočními svátky. V průběhu Štědrého večera jej navštíví tři duchové, aby mu ukázali jeho minulost, současnost i budoucnost v tomto originálním pojetí kultovní klasiky Charlese Dickense... Seriál "Vánoční koleda" je originální adaptací kultovní vánoční klasiky Charlese Dickense z dílny Stevena Knighta. Původní film je mrazivou sondou do temných zákoutí duše Ebenezera Skruže. V ponurém moderním pojetí, které se odehrává na sklonku 18. století, se kromě oblíbeného Ebenezera Skruže, Jacoba Marleyho, duchů Vánoc minulých, přítomných a budoucích i rodiny Cratchitovy představuje také řada zcela nových postav. Neotřelé ztvárnění klasické povídky, které nabízí současnou interpretaci nadčasového příběhu, se noří hluboko do nitra bezcitného a chamtivého muže a odhaluje jej v dosud nevídaném světle. (HBO Europe)

(více)

Recenze (47)

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Miluji "A Christmas Carol" a viděl jsem snad všechny verze. U této se mi však několik věcí nelíbilo: 1) Proč tam proboha motali toho Aladina? Trapné! 2) Proč Mary hralá šeredná opice? Já se nedivím, že Ebenezer s ní nechtěl mít sex. A za 3) konec mne zklamal. V jiných verzích koupí toho největšího krocana, spoustu dárků, navštíví synovce, dá obrovské dary sirotčinci, prostě nakupuje, rozhazuje prachy, všichni jsou šťastní a v této verzi prostě ten konec chyběl! Takže nežmouláte mokrý kapesníček, nesvítí Vám očka radostí...Prostě useknutý konec! Dávám 50% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Dickensová koleda ma baví snáď v každom spracovaní a funguje to aj tu. Najväčším prekvapením však je, že tento krát je spracovanie oveľa dospelejšie. Tvorca Steven Knight, ktorý je známy drsnými seriálmi (Peaky Blinders, See, Taboo) si tento krát posvietil na klasicky Dickensov príbeh a zabalil ho do netradičného drsného prostredia. Dokopy to ma takmer tri hodiny, ale celkom dobre to plynie, je to zaujímavo rozšírené a hlavne mrazivé a podmanivé svojou atmosférou a veľmi tomu pomáha aj výborný a slizký výkon Guya Pearcea. Pre každého kto ma rád vianočnú koledu, by si tento kúsok nemal nechať ujsť. Vrelo odporúčam, ale bez deti, pochopiteľne. 80% - 4* ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zatímco tradičně je Ebenezer morous a lakomec, v tomhle pojetí je cynik. Série ubírá předloze na magii, kouzlech a roztomile naivní pohádkovosti, zato přidává psychologické prokreslení hlavní postavy i její minulosti, která ji drasticky formovala, či spíše pokřivila. Mění i dost podstatným způsobem děj. Což by nevadilo, Dickens má ve svých románech drastické scény, zde jsou jen dovedeny k větší doslovnosti. Horší je, že Ebenezer trpí hlavně v úvodu potřebou všude hlásat svoji cynickou filozofii, a tak žvaní a žvaní…. Je prostě otravně ukecaný. Také posmrtné trable jeho sedm let mrtvého společníka jsou zbytečně natahované. _____ Kdyby to dostal do ruky někdo, kdo se nebojí používat nůžky a zbytečný balast vystřihl, mohla by vzniknout sice jen dvoudílná série, ale byla by mnohem působivější._____ Černoška mi nijak nevadí, to přece v Anglii 19. století nebylo nic mimořádného. Spíš mě štvala akční sestra a její záchranná mise, které se vůbec nedalo věřit. _____ Některé komentující rozčiluje prý useknutý konec. Podle mě k tomuto Ebenezerovi sedí. On je cynik, a tím i zůstává. Jeho náprava spočívá v tom, že už nechce dál zmnožovat utrpení, nikoliv v tom, že jeho chladné srdce roztaje. Jde na to spíš racionálně. Pokud bude poskytovat milodary, tak zcela podle své matematické obsese – pečlivě rozpočítané, nikoliv s láskou darované. Tenhle Ebenezer totiž na lásku neuvěří nikdy. SHRNUTÍ: Když z Dickense vynecháte romantiku. A ono to přesto pořád funguje. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Hodně upravená verze pro dospělé, rozhodně nic pro děti. Po verzi se Stewartem má druhá oblíbená, protože Guy Pearce byl hodně super, dialogy byly chytré i úsměvné a celkově duchařská zápletka, jakkoli upravena, se mi líbila. Jediné, co mi vyloženě vadilo je černoška v Londýně 18. století. Tohle pitomé "vyvažování ras" dokáži tolerovat u fantasy filmů, ale ne při ohýbání historických faktů. A za to mají hvězdu dolů. Za blbost! ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Zvláštně pojatá verze legendárního příběhu z pera Charlese Dickense. Více určena dospělým než dětskému diváku. Guye Pearce mohli ještě mnohem více zestařit. Hodilo by se to. Přišel mi příliš mladý. Měla jsem problém s jednou postavou. Nejsem rasistka, ale černoška v Dickensovské době? To mi příjde trošku uhozené. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Vhodné pro zarputilé milovníky hororů. 1) Vánoční koledu napsal 31letý Charles Dickens na základě vlastních prožitků. Krátce po svém vydání v roce 1843 se povídka stala symbolem anglických vánoc - svátků lásky a rovněž rychle se rozšiřujícího zvyku zdobit vánoční stromeček a obdarovávat se. Po světě vznikly stovky různých divadelních úprav, později filmů hraných i kreslených, němých i zvukových, rozhlasových her, baletu, muzikálů či pantomimy._____ 2) A teď si představte mé zděšení, když jsem místo očekávané dojemné vánoční pohádky byl konfrontován s rozvláčným zimním hororem. Laskavá vánoční atmosféra je pryč._____ 3) Vydřigroš, jak ukazuje i jeho vtipně vytvořené české jméno, je v Dickensově podání především chamtivec a skrblík. Chamtivcem ve filmu zůstal, ale skrblík se někam vypařil. Scrooge se obléká jako gentleman, tedy člověk vyšší třídy, bydlí v pohodlném domě a pracuje v přiměřeně zařízené kanceláři. Lakotné skrblictví nevidět._____ Inteligentní promluvy spolu se sympatickou tváří a zjevně výbornou tělesnou kondicí svěže vyhlížejícího 52letého Guy Pearceho neodpovídají Dickensovu vychrtlému starci spořivě oděnému do dlouhé bílé košile, čepice a rukavic, který se plouží ulicemi a nevraživě až nenávistně reaguje na nastávající svátky._____ Vlastně je mi tenhle Scrooge docela sympatický. Uznávám, že to, co dělá, není košer, zvláště ne ve vztahu k písařově ženě. Ale nemohu si pomoci. Neumím si ho ošklivit ani se ho bát. Je to prostě řízek._____ 4) Rovněž psychoanalyticky objevná cesta Scroogeho do minulosti působí nepřesvědčivě. Jeho přerod přijde jako blesk z nebe. Mám pocit, že není upřímný, že jako inteligentní padouch si prostě jen uvědomuje, že je výhodnější s duchy souhlasit, než se jim protivit._____ 5) S tím souvisí i nedostatečná jakoby předstíraná katarze. Po všech těch hrůzách si přece divák chce užít Scroogeovy přeměny, chce vídět, jak koná dobro - a ono skoro nic. Vnutí se do domácnosti písaře, věnuje jim peníze (pravda, ne málo), ponížená žena se zatváří jako že jo, ale ať si moc nemyslí, a pak už jen jde po ulici a usmívá se na lidi._____ 6) Á propos písařova manželka je černoška?_____ 7) Série má i své klady. Je hezké, jak jsou různé motivy dotaženy do důsledku. Nemalá péče byla věnována vizuálu snímku. 1. díl 1*, 2. díl 2-3*, 3. díl 3-4*._____ 8) Jazykový koutek. Jméno Skruž, které použil, tuším, překladatel Jan Váňa, se mi nelíbí. Buď se držme originálu - tedy Scrooge (správně vyslovovaný skrúdž) nebo použijme půvabný a výstižný český tvar Vydřigroš (bohužel neznám autora). Scrooge, jak anglicky mluvící dobře vědí, znamená přesně to, čím je - tedy lakomec. ()

Kristusazapad 

všechny recenze uživatele

Čo je dôležité - tento seriál je vyslovene anti-dickensovský. Áno, hnevá ma to len preto lebo je to adaptácia Vianočnej koledy. Inak by som nad tým mávol rukou a pridal jednu, možno aj dve hviezdy. Vianočná koleda je rozprávka o zázračnej premene zatrpknutého a chamtivého starca - avšak vo výsledku stále niekde vo vnútri dobrého človeka, resp. človeka, ktorý ešte stále má nejakú nádej na zmenu, človeka, ktorý si prežil smutné, ale aj prekrásne chvíle - na štedrú, družnú, veselú a optimistickú bytosť, a to práve skrz najrôznejšie symboly Vianoc. Či už sa to niekomu zdá gýčovité alebo nie, kľúčová je tu vôňa cezmíny, pudingu, punču, hlasy koledníkov, zvuky hudby a tanečných krokov, smiech detí atď. atp. Dickens verí, že svet je aj napriek všetkému zlu pekné miesto (najmä počas Vianoc) a pekným ho robia cnostní ľudia a hlavne viera, nádej a láska. Aj preto sa Scrooge dostával do takmer všadeprítomného rozporu so svojim veselým a/alebo láskavým okolím a keď ubližoval, ubližoval predovšetkým sám sebe. Pokus o akúsi novú verziu naráža na to, že ide o generický produkt súčasnej televízie, ktorá sa snaží o "dospelosť", čiže o rozvinutie pôvodnej zápletky riešením najrôznejších individuálnych a spoločenských tráum. A tak v tejto rozprávke nie je núdza o znásilnenie, pedofíliu, masové úmrtia, zúfalstvo, teror, alkoholizmus a krutosť. Takýto Scrooge už žiadnu nádej na zmenu nemá - je až príliš traumatizovaný, nanajvýš tak ešte na nejaké to bezproblémovejšie "zaradenie sa do spoločnosti". Celý svet a všetok čas - i minulosť a prítomnosť - pohltil temný duch budúcich Vianoc, čím sa odhaľujú najmä strachy súčasnej spoločnosti zo spoločenského vývoja, rozumej z neschopnosti ovládať a kontrolovať budúcnosť. A v takomto svete Vianoce nič neznamenajú - nanajvýš tak nejaký kultúrny relikt z fiktívnej minulosti, pretože tá skutočná bola plná zaostalosti a predsudkov, ktorý nám má zjemniť pohľad na to desivé miesto menom svet. Zázrak nepríde, pretože zázraky neexistujú. Dnešného človeka - človeka bez nádeje plného existenciálneho chladu a najrôznejších tráum - tak už môže zobudiť (nie zmeniť, zobudiť) iba teror desivých prízrakov. Výsledkom je báchorka zo psychoterapeutického záznamu, ktorá nie je ani vianočná a ani koleda. Vianočný duch v tom dickensovskom zmysle zmizol a tento film je mu vzdialenejší, než Saw 2. Tam, kde bol Dickens plný, pretože neváhal ukazovať krutosť a láskavosť, radosť a smútok, strach a dojatie, vykorisťovanie a veľkorysosť hneď vedľa seba, tu zaznieva len deathmetalové chrapčanie nad hrobom, pričom spevák dokáže zaspievať len jeden jediný tón a spieva o tom, že všetko je na prd. A dôvody sú prosté - všetci sme obeťami temnej a neprekročiteľnej minulosti a prítomnosti. Nie, toto nie je bezútešná, hypnotická a enigmatická tragika Turínskeho koňa. Toto je doslovné, utárané, psychologizujúce, konformistické, zbabelé a vo výsledku cynické. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, jak jsem k dílu došel na HBO, nicméně jsem rád, že jsem ho shlédl, jelikož se jedná o atraktivní a příjemnou podívanou. První díl je dosti rozvláčný a chvíli mi trvalo, než jsem se dostal do soukolí, ale pak to jede. Musím vyzdvihnout atmosféru, která je tajemná a k tomu ještě s vánočním podtextem (což může být někdy i dosti kontraproduktní). Obsazení v čele s vynikajícím Guy Pearce je trefa do černého. Nemohu jinak než vřele doporučit. ()

filmoid 

všechny recenze uživatele

Velmi originální adaptace, která překvapí hlavně domyšlením děje a inovovanou charakteristikou Vydřigroše. Myslel jsem, že po Zemeckisově verzi mě už nic na téma Vánoční koleda nemůže překvapit, ale tohle je hodně povedené! ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

milionkrát zpracované téma,které potěší temnějším a drsnějším pojetím,ale jinak nemá vlastně moc co nabídnout.Ty skoro tři hodiny byly tentokrát prostě moc a pokud se budu na tuhle klasiku chtít kouknout i příště,tak zvolím raději jinou verzi (třeba tu animovanou s Carreym)...60% ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo dobré! Rozhodne dospelácka verzia: temná, depresívna, šedá. Po opulentne farebných animovaných verziách príjemná zmena. Aktualizáciou predlohy mi to pripomenulo Búrlivé výšiny od Andrei Arnold. ()

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele

Povídka není sama o sobě špatná, ale žádné filmové/seriálové uskutečnění se mi doposud nelíbilo. Jediná výjimka je speciál Doctora Who. Ani toto se mi nelíbilo. Ostatním lidem se to určitě líbit bude, však je to skvěle zahrané. Hlavně pak ti tři duchové a sám Ebenizer, zejména Andy Serkis je parádní. Ale mě to nebavilo a považuji to jen jako ztrátu času. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to a toho plného hodnocení se vůbec nebojím, k menšímu totiž není důvod. Tady vlastně jediná věc, která se mi nelíbila, byla ta tradiční a šíleně trapná politická korektnost - smíšená rodina, černá matka, bílý otec, dcera zrzka. No není to úžasné nejen v 19. století, ale i dnes? A pak taky délka . chtělo by to tak o deset minut prostříhat :D. Jinak se ale tahle Vánoční koleda téměř ihned stala mou oblíbenou adaptací. Guy Pearce je patrně nejlepší Ebenezer (a to včetně toho, kterého hrál Patrick Stewart) a duch Andyho Serkise rozhodně není žádný dobrák. Atmosféra je místy skutečně hororová, ve zbytku času jen správně temná a zavítáme i do podsvětí mezi duchy. Příběh je obohacen o spoustu zápletek a většinou je to vlastně k lepšímu. Stejně jako samotný závěr, který rozhodně není veselý. Naopak, je vlastně mnohem uvěřitelnější a lze předpokládat, že v normálním světě by tenhle výlet skončil přesně tak, jak skončil tady. Temné, neveselé, skvěle natočené... Nová klasika? Pravděpodobně. 90%. ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Silná čtverka. Překvapivě hutný, atmosférický, stylový... Přes pomalejší rozjezd to nabere na hutnosti… Guy Pearce je bůh. Pecka ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

"LŽI MI A UVĚŘÍM TI." Velkoryse pojatá verze oblíbené látky, která je v první řadě silnou sociální obžalobou a snad až potom i trochu pohádkou. Start je výborný, Guy Pearce byl pro Ebenezera skvělou volbou, racionalizace viděného má v jeho podání grády, škoda, že nastavený kurz nevydrží až do konce, kdy je sice trochu ospravedlněno obsazení černošky do role Mary (co to mělo být, implementace voodoo?), ale katarze je slabá, působící spíše jako potřeba rychle děj nějak smysluplně zakončit, než čestně dostát vzbuzených ambicí. ()

TroiMae

všechny recenze uživatele

Zaujalo mě, kolik komentářů kritizuje, že ve filmu je nějaká černá postava. Problém totiž není, že by v Británii té doby nebyli černí lidé (nevím vlastně, jak si někdo něco takového může doopravdy myslet, copak Británie neměla kolonie, proboha?). Takové komentáře svědčí přinejmenším o tom, že problémem je nedostatečná reprezentace. Evidentně Británii posuzujeme ne z historických faktů, ale z dřívějších filmů a seriálů a to považujeme za „fakta“, sic. Mimochodem třeba taková Dido Elizabeth Belle se stala aristokratkou ještě před Dickinsem. Žila v Londýně, vdala se a měla tři děti. (A ty měly další děti.) Nic ve zlém, ale při vším tom zastávání se historických fakt (ve fiktivním filmu, sic), bychom si tu historii měli prostudovat. https://en.wikipedia.org/wiki/Dido_Elizabeth_Belle Tony.cs: „Jediné, co mi vyloženě vadilo je černoška v Londýně 18. století. Tohle pitomé "vyvažování ras" dokáži tolerovat u fantasy filmů, ale ne při ohýbání historických faktů. A za to mají hvězdu dolů. Za blbost!“ blackrain: „Měla jsem problém s jednou postavou. Nejsem rasistka, ale černoška v Dickensovské době? To mi přijde trošku uhozené.“ https://www.english-heritage.org.uk/visit/places/portchester-castle/history-and-stories/black-people-in-late-18th-century-britain/ Mně přijde prostě až komické, jak zrovna v takových filme tak strašně vadí černá postava a tak moc se rozčilují. Ale třeba to, že tam jsou duchové je vnímáno jako historicky přesné, autentické a věrohodné… ;) ()

Kanibal 

všechny recenze uživatele

Clovek si musi na tohle syrove a tak trochu nekouzelne zpracovani zvykat. Je docela osvezujici videt za oponu - proc Marley pomaha duchum s jejich praci, proc sami duchove nesoupnou Scrooge rovnou do pekla nebo proc je tenhle hajzlik tak zajimavym kouskem na vystraseni? Kvuli tomu, ze vrci na koledniky? Uplne mi nesedla kamera a postprodukce (i kdyz je celkove zpracovani velmi velkoryse) ale velkou pochvalu si zaslouzi obsazeni a samotne vykony hercu. Snad jen dalsi z uliteb nesmyslne honbe za politickou korektnosti v podobe pani Critchetove nemuze zdravy rozum uplne pochopit - smisene manzelstvi v polovine 19. stoleti? Please... ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Hodne slusne 3 hvezdy, ale vic asi ne. Problem je, ze je to takova sinusoida. Nekdy byla pomerne emotivni, krasna scena na slzy, aby to vzapeti vystridala pul hodina uondane nudy s nekdy opravdu divnymi replikami. Treba ten uplny zaver byl fakt pff. Prvne nevim proc delat stopadesatou verzi neceho, co je v anglosaskem svete tak notoricky zname, ale budiz. Kazdopadne roztahnout tuto kratkou povidku na 3 hodiny je pomerne brutalni rozhodnuti. Kdyz pominu, ze Pearce mi nikdy nebyl moc sympaticky (coz se sem asi hodi), provedli par razantnich dejovych zmen, takze z takoveho toho disneyovskeho Ebenezera, ktery byl vpodstate jen lakomy morous, udelali docela drsneho hajzlika, spojujiciho nejnizsi pudy financni i telesne. Z takoveho cloveka se pak tezko lusknutim prstu stane opravdovy altruista, cili i ten konec, ktery jsem zminil, byl jak cely film. Nejdriv krasny, vzapeti jaksi "meh"... ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Furt srovnávám s animovanou verzí z roku 2009...ta se mi dostala pod kůži a tak jsem se těšil, jak se podařilo tvůrcům zfilmovat. Nic moc...temné to je dost, kouzelné a vřelé vůbec a ve finále si toho 'polepšení' ani nevšimnete, jak je to na konci hrrrr... S prvním duchem strávíte skoro 2 díly, zbylí dva si musí vystačit s deseti minutami... ()

Reklama

Reklama